Mülakatlara Hazırlanabilmen için Öneriler

24 Şubat 2025

Mülakatlara Hazırlanabilmen için Öneriler

Çoğu durumda, en az iki mülakat aşaması vardır; telefon mülakatı ve yüz yüze mülakat ya da online mülakat. Bazı roller için ise adaylarımızın yeteneklerini daha iyi değerlendirebilmek adına ek mülakat aşamaları düzenlenebilir veya rolle ilgili etkinlikler veya testler yapabilir. Bunlar arasında sunumlar, teknik testler veya satışa dayalı senaryolar yer alabilir.

 

Mülakatına nasıl hazırlanmalısın?


Ön hazırlık çok önemlidir. Mülakat senin için stresli bir deneyim olabilir, ancak her şeyde olduğu gibi hazırlık ve pratik ile kendini bu konuda geliştirebilirsin. Mülakat öncesinde yeterince hazırlık yaparak kendini başarıya hazırla! Bu hazırlığı yaparken nelere odaklanabilirsin, birlikte bakalım:

Başvuru yapacağın şirketi araştırdın mı?
Başvuru yapacağın rolü detaylı inceledin mi?
CV’n güncel mi?

 

Online mülakatta iyi bir etki nasıl bırakabilirsin?


Online görüşmen öncesinde bulunduğun ortamı mutlaka göz önünde bulundurmalısın, rahatsız edilmeyeceğin sessiz bir yerde olduğundan emin ol. Görüntülü görüşmeler için, arka planının profesyonel olduğundan ve online görüşmelerde karşınızdaki kişinin dikkatini dağıtmayacağından emin olmalısın, ve iyi bir Wi-Fi bağlantın olman gerektiğini unutmamalısın.

Kulağına basit gelebilir ancak gülümsemek mülakatlarda çok etkili bir yöntemdir. Gülümsemek ses tonunu değiştirir, hevesini ve ilgini karşı tarafa aktarmanı sağlar. Bu sebeple, görüşmelerinde güler yüzlü olmanı öneriyoruz!

 

Mutlaka sorular sormalısın


Telefon veya video görüşmeleri, aklındaki soruları sormak için çok iyi bir fırsattır, bu şekilde şirket hakkında mülakatların öncesinde bilgi edinebilirsin. Aldığın yanıtlar sayesinde, işe alım yöneticileriyle yapacağın görüşmeleri şekillendirebilir ve şirkete karşı ilgili gözükebilirsin.

 

Yüz yüze mülakat sırasında nasıl iyi bir etki bırakabilirsin?


Soruları dikkatle dinlediğinden emin olmalısın. Karşındaki kişinin nasıl bir cevap aradığını, anahtar kelimelere odaklanarak tahmin etmeye çalışabilirsin. Emin olamadıysan, soruyu tekrar sorabilirsin. Nefes almayı ve cevap vermeden önce durup yanıtınızı düşünmeyi unutmayın.

Bu birkaç saniye, düşüncelerini toparlamana ve harika bir yanıt vermene yardımcı olabilir.

 

Sorulara nasıl cevap vermelisin?


Çok iyi bir deneyim örneğine sahip olabilirsin, ancak bunu düzgün bir şekilde aktarmadığın sürece etkisi kaybolabilir. Deneyimlerini aktarırken STAR (Situation, Task, Action, Result) tekniğini kullanmanı öneriyoruz. Öncelikle durumu, sonrasında görevini, bu durumdaki aksiyonlarını ve aksiyonlarının sonucunu sırasıyla aktarman çok etkili olacaktır. Mülakat esnasında dinleyici bir durum karşısında nasıl aksiyon aldığını ve bu durumu nasıl sonuca götürdüğünü bilmek ister.

Mükemmel bir aday gibi görünmek kulağa çok iyi geliyor olabilir, ancak mutlaka gelişim alanlarını kabul etmeye, öğrenmeye ve gelişmeye istekli gözükmeni de tavsiye ederiz.

 

Mülakat biterken ne yapmalısın?


Mülakatın sonu dinleyiciler açısından çok akılda kalıcı olabilir, bu nedenle olumlu bir şekilde bittiğinden emin olmalısın. Görüşmeye başlarken sahip olduğun enerjiyle bitirmeni tavsiye ediyoruz. 

Geri bildirim istemeyi unutmamalısın. Başvurduğun rolün sonucu ne olursa olsun, bir sonraki deneyimlerinde kendini geliştirebilmek için işe alım uzmanlarımızdan geri bildirim istemekten çekinme. Çünkü; bu mülakat deneyimi senin için Vodafone’daki farklı pozisyonlar için de fırsat olabilir.

 

Özetlemek gerekirse:


Başvurduğun şirketi ve rolü mutlaka araştır
İş tanımına aşina ol
Mülakat sorularını önceden tahmin etmeye çalış ve cevaplarını planla
Mülakat öncesi pratik yap, böylece sorulara cevap verirken daha rahat hissedebilirsin
Duygularını stabilize etmeye çalış, gerekirse öncesinde mindfulness pratikleri yapabilirsin
Mülakata uygun şekilde giyindiğinden emin ol
Online bir görüşme yapacaksan mutlaka etrafını kontrol et