Kararların veriler tarafından yönlendirildiği bir çağda, her işletmenin dijital varlıklarını koruması büyük önem taşıyor. Manşetlerde, haberlerde gördüklerimiz genellikle siber saldırılara maruz kalmış büyük şirketler olsa da, küçük ölçekli işletmeler de siber saldırılarla karşılaşıyor. Ancak siz, işletmenizde siber güvenliği neden önemsemeniz gerektiğini öğrendikten sonra, bu makalede özetlenen tüm yolları değerlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Siber Güvenlik Küçük Ölçekli İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
Şaşırtıcı olsa da, birçok siber suçlu küçük ölçekli işletmeleri hedef alıyor. Çünkü küçük ölçekli işletmelerde genellikle büyük şirketlerin sahip olduğu sağlam siber güvenlik önlemleri bulunmuyor. Bu güvenlik açığı da bir veri ihlaline veya diğer siber suçlara kapı açıyor, bu da işletmelerin finansal açıdan ve itibar açısından kayıplar ve sorunlar yaşamasına neden oluyor.
Bunun yanı sıra, her ne kadar modern teknoloji iş verilerine her yerden erişmemizi sağlıyor olsa da, yeni güvenlik açıkları da doğuruyor. Çalışanların işlerini kolaylaştırmak için kullandıkları uygulamaları ve araçları düşünün. PDF veya görüntü dönüştürme araçları gibi bazı uygulamalar çok işe yarayabiliyorlar, ancak bunların resmi olarak onaylanmayanları ‘Gölge Bilgi Teknolojileri’ olarak siber suçluların davetsizce girebilecekleri kapılar da olabiliyorlar.
Ayrıca akıllı cihazların hızlı yükselişi de siber güvenlik tehditleri için önemli bir risk oluşturuyor. Her yeni Bluetooth hoparlör, akıllı buzdolabı hatta kapı zili siber suçlular için potansiyel bir sızma noktası olabiliyor.
Siber Güvenliğin Şimdi Her Zamankinden Daha Önemli Olmasının 5 Nedeni
- Finansal Kayıplardan Korunma: Yalnızca geçen yıl, bir veri ihlalinin küresel olarak ortalama maliyeti 4,45 milyon ABD dolarıydı. Bu rakamları sadece doğrudan maliyet olarak da düşünmemek gerekli. Bunun arkasında aynı zamanda güven, itibar ve sadık müşteri kaybı da kaçınılmaz.
- Artan Cihaz Sayısı: Etrafta milyarlarca bağlı cihaz varken, her bir cihaz potansiyel bir hedef olabilir. Güvenli bir ağ sağlamak için bunların her birinin korunması gerekiyor.
- Bilgili Siber Suçlular: Modern hackerlar tek başlarına, yalnız bir şekilde çalışmıyorlar. Forumları, ağları ve araçları var, böylece güvenlik açıklarını çok daha kolay bir şekilde bulabiliyorlar.
- Daha Hızlı Tespit: Ortalama olarak, bir veri ihlalinin tespit edilmesi ve kontrol altına alınması yaklaşık 287 gün sürüyor. Sağlam bir siber güvenlik stratejisi bu süreyi kısaltarak işletmelerin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabiliyor.
- Güven Teşviki: Müşteriler, verilerinin güvenliğine öncelik verdiğinizi bildiklerinde, güven duyarlar. Kişisel bilgilerini koruduğuna inandıkları bir işletmeyle etkileşime geçme olasılıkları daha yüksektir.
Siber güvenlikle İşletmenizi Koruyabilmek İçin 16 Yol
'Siber güvenlik' deyince bazı işletme sahiplerine bunun aşırı teknik gelebileceğinin farkındayız, bu nedenle bu önemli konuyu kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz 16 maddeden oluşan bir listeyle açıklayalım:
- Çalışanlarınızı eğitin ve bilgilendirin: Tüm çalışanların kimlik avı gibi yaygın siber tehditler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayın. Düzenli eğitim, potansiyel tehditleri fark etmelerine yardımcı olabilir.
- Güçlü parolalar ve Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) kullanın: Karmaşık parolaların kullanılmasını ve bunların düzenli olarak değiştirilmesini teşvik edin. MFA kullanılması da ekstra bir güvenlik katmanı olacaktır.
- Yazılımları güncel tutun: Kullanılan yazılımların yanı sıra işletim sistemlerinin, uygulamaların ve antivirüs programlarının güncel tutulması da önemlidir.
- Verileri düzenli olarak güncelleyin: Tüm verilerin bulutta ya da harici sabit diskte yedeklenmesi, fidye yazılımı saldırıları veya veri kayıpları durumunda yardımcı olur.
- Bir Güvenlik Duvarı kurun: Bir güvenlik duvarı bilgisayar korsanlarını, virüsleri ve diğer kötü niyetli faaliyetleri engellemeye yardımcı olabilir. Bazı işletim sistemlerinde yerleşik bir güvenlik duvarı bulunur ancak etkinleştirildiğinden emin olmanız gerekir.
- Wi-Fi ağlarının güvenliğini sağlayın: Wi-Fi (kablosuz bağlantı) ağınızın güvenli, şifreli ve gizli olduğundan emin olun. Ağ adınızı çevrenize yaymayın.
- Erişimi sınırlayın: Yalnızca güvenilir kişilerin hassas iş bilgilerine erişmesine izin vermek için erişim kontrollerini kullanın ve herhangi bir çalışanın tüm veri sistemlerine erişmesine izin vermeyin.
- Düzenli Güvenlik değerlendirmelerigerçekleştirin: Güvenlik önlemlerinizi düzenli olarak değerlendirin. Güvenlik açığı değerlendirmelerini ve sızma testlerini dış kaynak kullanarak gerçekleştirmeyi düşünün.
- Mobil Cihaz Yönetimi çözümlerini kullanın: Çalışanlarınız iş için mobil cihazlar kullanıyorsa, bu cihazlardaki iş verilerini kontrol etmenize ve güvence altına almanıza yardımcı olan mobil cihaz yönetimi çözümlerini kullanmayı düşünün.
- Şifreleme kullanın: Hassas iş verilerini, özellikle ağlar arasında iletirken şifreleyin.
- Fiziksel erişim güvenliğine dikkat edin: Hassas donanımlara veya verilere yetkisiz personelin ulaşabilmesini engellemek için bunların bulunduğu odaları ve dolapları kilitli tutun. Bilgisayarın yanından ayrılırken ekranı açık bırakmayıp parola ile kilitleyin.
- Düzenli olarak izleyin ve denetleyin: Ağ faaliyetlerinin günlüklerini tutun ve düzenli olarak gözden geçirin. Anormallikleri derhal araştırın.
- Olay Müdahale ve Felaket Kurtarma Planlarıyapın: Bu, bir siber olay meydana geldiğinde işletmenizin derhal yanıt vermesine yardımcı olarak hasarı ve kurtarma süresini en aza indirir.
- En son tehditler hakkında güncel bilgi sahibi olun: Siber tehditler sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bilgi sahibi olmak ve bilgilerinizi güncel tutmak için ilgili çevrimiçi forumlara katılın, siber güvenlik haber kaynaklarına abone olun veya BT güvenlik firmalarıyla birlikte çalışın.
- Güvenli Ödeme Sistemleri kullanın: Güvenli, köklü ödeme sistemlerini kullanın ve bunların güvenliğini sürekli olarak doğrulayın ve değerlendirin. Olası ödeme dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olun ve çalışanları bu konuda eğitin.
- Tanınmış Sağlayıcılarla çalışın: Üçüncü taraf sağlayıcıların da siber güvenlik konusunda en iyi uygulamaları takip ettiğinden emin olun.
Sonuç olarak, küçük ölçekli işletmeler için siber güvenlik sadece bir gereklilik değil; işletmenizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Yukarıdaki listedeki adımları gerçekleştirmeniz potansiyel tehditlere karşı korunmanızı sağlamakla birlikte müşterilerinizle bir güven temeli oluşturmanıza da yardımcı olur.
Siber güvenlik stratejinizi oluşturmakta zorlanıyor musunuz? V-Hub Dijital danışmanlarımızdan biriyle görüşerek birebir destek alın.