Siber Güvenlik ve CEO Sorumluluğu: Risk Yönetiminde Yeni Dönem

Siber Güvenlik ve CEO Sorumluluğu: Risk Yönetiminde Yeni Dönem

Şirketlerin siber güvenliğinde CEO’ların rolü 2025 ve sonrasında da önemini koruyacak.

 

En yenilikçi şirketler, siber güvenliğin sadece yönetilmesi gereken bir risk değil aynı zamanda müşteri deneyimi ile kârlılığın kritik bir bileşeni olduğunun farkına vardı. Bu şirketler, siber güvenlik konusunda hazır olmayı rekabet avantajına dönüştürmek için güvenliği henüz tasarım aşamasındayken ürün ve hizmetlerine entegre ediyor. Bununla birlikte, siber güvenliğin sadece IT departmanlarının sorumluluğunda olmadığını, tüm işletme ve işletme ekosistemi boyunca benimsenmesi gerektiğini kabul ediyor.

Giderek sıklaşan siber güvenlik tehditleri çok daha karmaşık hale geldiğinden sadece IT’ye devredilecek bir sorun olmanın çok ötesine geçti ve günümüzde siber güvenlik yalnızca teknik bir problem değil, yönetici düzeyinde dikkat gerektiren bir iş riskine dönüştü. Siber tehditlerin genişleyen kapsamı, finansal istikrardan marka itibarına ve müşteri güvenine kadar işletmenin her yönünü etkiliyor. Bu nedenle, CEO'ların kuruluşları genelinde dijital dayanıklılığı teşvik eden sağlam bir siber güvenlik stratejisi oluşturmada öncü olmaları giderek daha kritik bir hale geliyor.

“İş hayatında başarı için plan yaparız. Siber güvenlikte başarısızlığa karşı plan yapmalıyız.” Bir Fortune 500 şirketi CEO’su tarafından dile getirilen bu söz, günümüzde bir CEO için iş hedefi ile siber güvenliğin paralel olduğunu net bir şekilde özetliyor. Bir siber ihlal, şirketin operasyonlarına, satışlarına, itibarına ve hisse senedi fiyatına ciddi zararlar verebilir. Ayrıca, son yıllarda görüldüğü üzere bir CEO’nun kariyerini bile sonlandırabilir.

 

Dijital Dayanıklılık Yönetici Liderlik Gerektirir

 

Siber güvenlik konusunun her şeyden önce iş dayanıklılığının temel bir unsuru olarak ele alınması gerekiyor. Bir CEO, şirketini finansal, operasyonel veya güvenlik, tüm krizlerde yönlendirmekten sorumludur. Proaktif bir siber güvenlik stratejisi, olası bir siber tehdit krize dönüşmeden önce hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vermeyi, hasarı en aza indirmeyi ve kritik süreçleri korumayı sağlayacağı için CEO’ların gündemindeki öncelikli konulardan biri olmalı. Bununla birlikte, dijital dayanıklılık sağlayacak bir siber güvenlik stratejisi, riskleri azaltmak için doğru teknolojiye, yeteneğe ve süreçlere yatırım yapmak anlamına geliyor; siber güvenliğin kuruluşun genel stratejisiyle uyumlu olmasını sağlamak için CEO'ların, CISO’lar ile yakın bir şekilde çalışması da oldukça önem taşıyor.

 

CEO’ların Siber Güvenlikteki Rolü

 

Bir şirketin siber güvenliği o şirketteki tüm çalışanların bu konudaki genel farkındalığı kadar güçlüdür. Burada CEO’lara önemli bir rol düşüyor; siber farkındalık kültürü oluşturmak yönetim kurulundan ön saflara kadar her çalışanın güvenlik için sorumluluk üstlendiği bir yaklaşımı teşvik etmeyi gerektiriyor. Güvenlik kültürünün yerleşmesine öncülük eden bir lider, veri ihlallerine yol açan insan hataları riskini önemli ölçüde azalmasını sağlayabilir.

CEO’ların siber güvenlikteki rolü 2025 ve sonrasında da önemini koruyacak. CEO’ların siber güvenliği teknik bir sorun olarak değil, liderlik gerektiren kritik bir iş fonksiyonu olarak değerlendirmeleri gerekiyor. Dijital dayanıklılığı artırarak, siber farkındalığa sahip bir kültür oluşturarak, düzenlemelere uyumu sağlayarak ve siber güvenliği iş stratejisiyle uyumlu hale getirerek, CEO'lar yalnızca şirketlerini tehditlerden korumakla kalmaz, aynı zamanda günümüzün dijital ekonomisinde rekabet avantajı da elde edebilirler.

 

Siber Güvenliğin Dört Altın Kuralı

 

Temel kontrolleri doğru uygulayın: Saldırıların %75’inden fazlası, temel kontrollerin bulunmamasına bağlı zayıflıkları hedef alıyor.

Elinizdeki mücevhere iyi bakın: Kendinizi savunmak için yapacağınız harcamaları, en kritik varlıklarınızı koruyabileceğiniz şekilde önceliklendirin.

Düşmanlarınızla ilgili “ev ödevlerinizi” ihmal etmeyin: Size kimin, neden ve nasıl saldırabileceğini anlamak için gereken yatırımları yapın. Bu sayede en olası senaryoları öngörebilir ve saldırıya uğraması en muhtemel varlıklarınızı koruyabilirsiniz.

Siber riski, işletmenizi daha yakından incelemeye yönelik bir fırsat olarak görün: Güvenlik ve dayanıklılık, bir işletmenin hemen her bölümünü etkileyebilir. BT güvenliğini ve işletme dayanıklılığını korumaya dönük stratejiler, işletmenin fikri mülkiyeti korumaktan üretkenliği artırmaya ya da müşterileri daha çok memnun etmenin yollarını bulmaya kadar daha geniş kapsamlı hedefleriyle uyumlu olmalıdır.

İşletmenizi uçtan uca koruyacak tüm siber güvenlik ürün ve hizmetlere buradan ulaşabilirsiniz