Endüstriyel IoT ve Endüstriyel IoT Çözümleri

Endüstriyel IoT ve Endüstriyel IoT Çözümleri

Endüstriyel loT çözümleri profesyonel iş hayatında hem enerji yönetimi gibi sürdürülebilir faaliyetler hem de dijital dönüşüm amacıyla sıklıkla kullanılan sistem ve ekipmanlardır. Özellikle teknolojinin ilerlemesiyle birlikte manuel olarak gerçekleştirilen pek çok işlemin kolay, hızlı ve pratik olarak gerçekleştirilmesine imkan tanır. Bluetooth, Wi-Fi ve LoRa gibi ağ desteğinden yararlanarak uzaktan kontrol, izleme gibi farklı amaçlar için kullanılabilir. Peki loT nedir? Endüstriyel loT çözümleri nelerdir? Nesnelerin interneti çözümleri hangi uygulamalardan yararlanır? Endüstriyel loT çözümleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

IoT Nedir?

loT kısaca nesnelerin interneti olarak tanımlanabilir. Wi-Fi, bluetooth gibi çeşitli ağ bağlantılarından faydalanarak farklı cihaz ve sistemler arasında veri aktarımı sağlayan yazılım, sensör ve ekipmanlar arasındaki iletişim loT olarak ifade edilebilir. loT yani nesnelerin interneti çözümlerinden günlük yaşam, endüstriyel araçlar gibi farklı alanlardaki uygulamalar için yararlanabilirsiniz.

loT günümüzün en önemli teknolojik çözümleri arasında yer alır. Pek çok farklı amaçla kullanılan nesnelerin interneti çözümleri sayesinde farklı cihazlar arasında veri aktarımını hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle endüstriyel amaçlı kullanımlarda enerji izleme, otomasyon, dijital dönüşüm gibi pek çok farklı uygulamalar için loT çözümlerinden faydalanmanız mümkündür.

loT çözümlerinin en önemli avantajları uzaktan izleme, takip ve kontrolü mümkün kılmasıdır. Ayrıca veri analizi, aktarımı süreçlerinde de loT yazılım ve ekipmanları yüksek performansları ile öne çıkar. Uzun süreli kullanım, düşük maliyet, uzaktan kontrol, analitik veri ölçme ve hesaplama, bulut tabanlı veri saklama gibi farklı işlemleri nesnelerin interneti (loT) çözümleri ile herhangi bir işgücüne ihtiyaç duymadan mobil ve dijital teknolojiler kullanarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Endüstriyel IoT Nedir?

Endüstriyel loT nesnelerin interneti çözümlerinin endüstriyel amaçlı olarak kullanılmasını ifade eder. Sanayi üretimindeki iş süreçlerinde özellikle makineler arası iletişim, otomasyon, uzaktan kontrol ve izleme amacıyla endüstriyel loT çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Sanayi Devrimi’nden beri yaşanan teknolojik gelişmeler arasında lloT (endüstriyel loT) iş süreçlerini hızlandırması, geleneksel yöntemlerin yerini alması ile önemli bir yenilik ve devrimdir. Endüstriyel loT çözümlerinin bulut sistemi, makine öğrenimi, analitik analiz gibi araçlardan yararlanması ile işletme veya fabrikanızda otomasyon, uzaktan izleme, kontrol ile iş sürekliliğini sağlanmanız daha kolay olabilir. Ayrıca, sanayi üretimdeki iş süreçlerinde olası arıza ve aksamaların tespit edilmesi endüstriyel loT ile daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Endüstriyel kullanımlarda loT çözümlerinden makineler arası iletişim, veri aktarımı, analitik analiz, kontrol, izleme, bilgi işleme ve depolama gibi pek çok farklı amaç için faydalanabilirsiniz.

IoT ve Endüstriyel IoT İlişkisi

loT iş yaşamından günlük hayata kadar farklı alanlarda veri aktarımı, analiz yapma, bilgi depolama ve bulut sistemine aktarma gibi çeşitli amaçlar için kullanılan yazılım, sensör, sistem ve ekipmanları kapsar. Endüstriyel loT (lloT) ise bu uygulamalardan sanayi üretiminde, endüstriyel amaçlı olarak faydalanılmasıdır. Ancak lloT’un daha karmaşık iş süreçlerinde kullanılması nedeniyle loT’a göre daha kapsamlı bir altyapı ve sisteme sahip olduğu söylenebilir. Endüstriyel üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılmasını sağlar.

Endüstriyel üretimde genellikle sistem takibi için sayısal kontrol cihazları (PLC), iletişim sağlayan algılayıcı ekipmanlar, SCADA veya DCS gibi uzaktan izleme merkezinden yararlanılır. loT ile mevcutta kullanılan endüstriyel otomasyon sistemlerinin entegre edilmesiyle iş süreçlerini kolaylaştırabilir ve hızlandırabilirsiniz. Nitekim lloT nesnelerin internetini de kapsayan ancak diğer çeşitli endüstriyel otomasyon sistemlerinden de yararlanan çözümleri kapsar. loT’a göre daha kapsamlı, farklı sistemlerden yararlanan çözümleri içerir. Bu nedenle, endüstriyel üretim ve iş takibi için işletmenize pek çok avantaj sağlar. lloT ile işletmenize sağlayabileceğiniz faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • lloT sistemi ile çalışan endüstriyel makineler akıllı üretim sağlar. Üretim kontrolünde operatörün görevi en aza indirgenir. Otomasyon ile makineler arasında uzaktan iletişim ile üretim ve iş takibi devam eder.
  • Endüstriyel üretimdeki olası arıza ve aksaklıklar kolay, hızlı bir şekilde tespit edilerek kontrol altına alınabilir. Böylece, sistemler üzerinde izleme, takip ve kontrol ile zamandan, maliyetten tasarruf sağlanabilir.
  • İş süreçlerine dair veri aktarımı, izleme, depolama ve bulut sistemlerinde saklama gerçekleştirilir. Verilerin analitik analizi sayesinde iş süreçlerinin yönetimi kolaylaşır. Gerektiğinde müşteriler ve paydaşlar ile veriler kolaylıkla paylaşılabilir.
  • İşletmelerin üretiminde arıza, hammadde eksikliği ve iş süreçlerindeki ihtiyaçlar da kolaylıkla tespit edilerek analizi gerçekleştirilir ve raporlanır.
  • Üretim sürecine dair verilere her yerden kolaylıkla erişilebilir. Uzaktan kontrol ve izleme sağlanabilir.

Endüstride Nesnelerin İnterneti IoT Uygulamaları

Endüstride nesnelerin interneti loT uygulamaları farklı amaçlar için kullanılır. Makine verimlilik ve üretim takibi, akıllı fabrika çözümleri, otomatik depolama ve çekme sistemleri, akıllı dijital tedarik zincirleri, tahmine dayalı bakım gibi farklı uygulamalarda endüstriyel nesnelerin interneti çözümlerinden yararlanabilirsiniz.

Akıllı Fabrika Çözümleri

Akıllı fabrika çözümlerinde veri aktarımında nesnelerin interneti görev alır. Bluetooth, Wi-Fi, LoRa gibi ağlar üzerinden akıllı cihaz, sensörler aracılığıyla toplanan veriler aktarılarak otomasyon sağlanır. Veriler nesnelerin interneti yazılımları aracılığıyla otomatik olarak analiz edilir, raporlanır ve depolanır. Bulut sistemine kaydedilen verilere her yerden kolaylıkla erişim sağlanabilir. İşletmenizin iş süreçlerini yönetirken akıllı fabrika çözümleri ile istediğiniz her yerden uzaktan izleme ve kontrol gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı fabrika çözümleri sayesinde işletmenizin üretim süreçlerini optimize edebilir, endüstriyel nesnelerin interneti ile makine, sistem ve ekipmanları birbirine entegre ederek otomasyon altyapısını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Akıllı Dijital Tedarik Zincirleri

Endüstriyel üretimde iş süreçlerinin aksamaması için lojistik ile tedarik zincirinin sağlanması önemlidir. Üretimde kullanılan hammadde ve diğer girdilerin miktarının otomatik olarak takip edilmesi ve temini ise imalatı hızlandırır, kolaylaştırır. Akıllı dijital tedarik zincirleri makineler ve sensörler aracılığıyla toplanan verileri işleyerek elektronik ortamda kayıt altına alır. Böylece, üretimde kullanılan hammadde, enerji ve diğer girdilerin kayıt altına alınarak ihtiyaç halinde tespit edilmesini sağlar.

Enerji Takibi

Endüstriyel üretimde kullanılan önemli girdilerden biri de enerjidir. Özellikle çevre sorunlarının arttığı günümüzde işletmelerin sürdürülebilir faaliyetler uygulaması için enerjinin verimli ve etkin kullanılması gereklidir. İşletmeniz için endüstriyel nesnelerin interneti çözümleri ile enerji takibi gerçekleştirebilirsiniz.

Enerjide verimlilik takibi hem sürdürülebilir faaliyetler gerçekleştirmenizi kolaylaştırır hem de üretim sürecinde fazla israfı önleyerek tasarruf yapmanızı sağlar. Ayrıca, enerji için ayırdığınız bütçeden mali açıdan tasarruf ederek kaynaklarınızı verimli ve etkin kullanmanıza imkan tanır.

Otomatik Depolama ve Çekme Sistemleri

Otomatik depolama ve çekme sistemleri özellikle endüstriyel makine üretiminde, vinç ve otomobillerde yaygın olarak kullanılır. Üretimi tamamlanan ürünler, yarı mamül ve hammaddeler otomasyon sistemi sayesinde herhangi bir hasar oluşmadan depolanır, satış veya imalat noktasına gönderilir. Bu süreçte sağlanan veri akışı ve iletiminde ise endüstriyel lloT sistemlerinden yararlanılır. lloT aracılığıyla kullanılan yazılım, sensör ve ekipmanlar veri akışının ve otomasyonun sağlanmasında görev alır.

Tahmine Dayalı Bakım

Endüstriyel üretimde kullanılan ekipman ve sistemler lloT çözümleri ile izlenerek kontrol altında tutulur. lloT ekipman ve yazılımları ile işletmenizdeki üretim sistem fonksiyonlarını gözden geçirerek zamanından önce bakım ile olası arızaların önüne geçebilirsiniz.

Endüstriyel loT çözümlerinden işletmenizin üretim süreçlerinde faydalanabilirsiniz. Vodafone tarafından hizmetinize sunulan endüstride nesnelerin interneti IoT uygulamaları ile iş süreçlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.