5G günlük hayatı nasıl iyileştirecek?

5G günlük hayatı nasıl iyileştirecek?

Barselona'da herkes 5G'yi konuşuyor.

Mobil sektörünün yıllık konferansı olan Mobil Dünya Kongresi için bu hafta 100.000 kişi bu İspanyol şehrinde biraraya geldi ve yeni nesil mobil ağ konusu gündemin merkezinde yer aldı.

 

Konu sadece çok yüksek hızlar değil, çünkü 5G günlük hayatı değiştirecek bir kalkınma dalgası yaratacak.

 

Yüksek teknoloji mühendisliği firması Altran North America'nın CEO'su Laila Worrell "5G insanların hayatını derinden etkileyecek. 5G'nin bireylerin hayat kalitesinde büyük bir artış sağlayabileceğini göreceğiz." şeklinde konuştu.

 

5G ve sürücüsüz arabalar

Öncelikle, ev ile iş arasındaki yolculuklarınızı etkileyebilecek bir boyutu var. Sürücüsüz arabalar bir süredir gündemde, fakat 5G ağıyla birlikte bu gerçeğe dönüşebilir.

 

Sektör oyuncuları 5G'nin  4G'den 100 kat daha hızlı olabileceğini ve ağa aynı anda çok fazla sayıda cihazın bağlanabileceğini belirtiyor. Bu durum araçların gerçek zamanlı olarak birbiriyle iletişim kurmasını sağlayacak: diğer araçların ne zaman şerit değiştirdiğini veya fren yaptığını bilecek ve hareketlerini trafiğe uygun olarak ayarlayabilecek.

BMW 'nin 2021'de piyasaya çıkması beklenen elektrikli SUV aracı iNEXT, arabanın çevresinden veriler toplayıp işleyecek sensörlerle donatıldı.

 

BMW'nin elektronikten sorumlu kıdemli Başkan Yardımcısı Christoph Grote, CNN muhabiri Samuel Burke'e verdiği röportajda "Bu araba, sürekli olarak etrafındaki yolu inceliyor ve yararlı bilgileri buluta göndererek gerçek zamanlı bir harita oluşturuyor ve ardından bu harita buluttan diğer araçlara iletiliyor" şeklide konuştu.

 

5G ve arılar

5G'nin avantajları bu kadarla sınırlı değil. Akıllık tarımda kullanıldığında çevreye de etkileri olabilir.

 

NimbeLink firması Varlık Takip Çözümleri Genel Müdürü David Houghton, CNN'e verdiğ röpportajda, 5G ve Nesnelerin İnterneti'nin arıları korumaya ve bu sayede dünya gıda güvenliğine katkıda bulunmaya nasıl yardımcı olabileceğini anlattı.

"Arı kovanları değerlidir ve bu nedenle talep görür, dolayısıyla arıcıların kovanları korumaları gerekiyor. Bunun nedenle, kovanın sağlığını izlemek için varlık takipçilerini kullanıyorlar"

 

NimbeLink, The Bee Corp firmasıyla işbirliği yaparak kovanlar için bir takip ve yönetim sistemi geliştirdi; bu sayede sıcaklık, nem, hareket ve konum gibi temel veriler sensörler tarafından toplanıyor ve ardından analize gönderilebiliyor.

 

Gelecek

Biz 5G'nin neler yapabileceğini anlamaya çalışırken, elbette bilimadamları da sonraki büyük gelişim için çalışmaya başlamış durumda.

 

Finlandiya'daki Oulu Üniversitesi'nden bilim profesörü Ari Pouttu "5G iyi, fakat 6G daha iyi," diyor.

 

2030 yılında piyasaya çıkması beklenen 6G, akıllı telefonun ötesinde bir gelişme olacak. Pouttu "Telefonları bir yana bırakın ve insanların altyapılarla nasıl etkileşim kurabileceğini bir düşünün. İçinde elektronik parçalar bulunan akıllı yüzeylere ve cihazları yanınızda her yere götürebilmenizi sağlayan akıllı camlara sahip olabilirsiniz" şeklinde konuştu.

 

Bizi izlemeye devam edin.

 

 

Nell Lewis ve Samuel Burke, CNN Business  |  Barselona (CNN Business)

23 Kasım 2022