Yedek SIM Kart Nedir? Ne İşe Yarar?

02 Ağustos 2023

Yedek SIM Kart Nedir? Ne İşe Yarar?

SIM kart (Subscriber Identity Module), cep telefonu ya da tablet gibi mobil cihazlarda kullanılan bir karttır. Bu kartlar bir mobil cihazın arama yapmak, mesaj göndermek ya da internete bağlanmak gibi işlevlerinin kullanılabilmesi için gereklidir. SIM kartlar bir mobil operatör tarafından sağlanır. Aynı zamanda SIM kartlar kullanıcıların kimlik bilgilerini mobil cihazdan bağımsız olarak saklayarak, bir kullanıcının numarasını ve kimlik bilgilerini cihazlar arasında taşımasına olanak sağlar. SIM kartlar küçük ve ağırlıklı olarak plastik malzemelerden üretilmiştir. Bu nedenle zaman zaman bu kartlar kırılma ya da aşınma gibi nedenlerle zarar görebilir. Böyle bir durumda yedek SIM kart ile bu sorun çözülebilir. Peki yedek SIM kart nedir ve nasıl kullanılır?

 

Yedek SIM Kart Nedir?

 

Bir cep telefonunun en önemli araçlarından biri SIM kartlar. SIM kartı olmayan bir cep telefonu ile arama yapmak, SMS göndermek ve Wi-Fi dışında internete bağlanmak mümkün değil. Bu nedenle bir cep telefonunun iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için SIM kartının olması şart. SIM kart, GSM operatörleri tarafından kullanıcılara sunulan bir hizmettir. SIM kartlar telefon modellerine göre farklı boyutlarda bulunur. SIM kartlar, kullanıldıkları cep telefonu modellerine göre standart SIM, mini SIM, mikro SIM ve nano SIM olarak isimlendirilir. Son dönemde en sık kullanılan SIM kart türü ise nano SIM kartlardır. Yedek SIM kart, kullanmakta olduğunuz asıl SIM kartınızın kaybolması, çalınması ya da hasar görmesi durumunda kullanabileceğiniz SIM kart demektir. Yedek hat olarak da isimlendirebileceğimiz bu kartlar ana SIM kartınız ile aynı işlevlere sahiptir. Yedek SIM kart sayesinde cep telefonu numaranız aynı kalır ve GSM operatörünüzün sağladığı diğer hizmetlerden aynı şekilde yararlanmaya devam edersiniz.

 

Yedek SIM Kart Ne İçin Kullanılır?

 

Kullanıcılar zaman zaman yedek SIM kart ne işe yarardiye merak edebiliyor. Çünkü SIM kart, telefonun içerisine yerleştirilen ve çoğunlukla fiziksel olarak kullanılmayan bir kart. Ancak bazı durumlarda SIM kartın zarar görmesi mümkün olabilir. Özellikle yeni bir cep telefonu alan kişiler SIM kartlarını eski cihazlarından yeni cihazlarına taşırken SIM kartın hasar görmesi mümkün olabiliyor. Özellikle eski cihazda kullanılan SIM kart türü standart bir SIM kart ise ve yeni cihaz mini ya da mikro SIM kart destekliyorsa bu geçişi sağlamak için kartı uygun yerlerinden boyutlandırmak gerekebilir. Bu boyutlandırmayı yaparken SIM kart kırılabilir ve bu nedenle yedek SIM karta ihtiyacınız olabilir. SIM kart zaman içerisinde sık takılıp çıkarılmaktan ya da uzun yıllar kullanılmaktan dolayı aşınıp işlevini yerine getiremez duruma da gelebilir. Bu gibi durumlarda da yedek SIM kart kullanılması gerekebilir.

 

Yedek SIM Kart Nasıl Alınır?

 

Yedek SIM kart, her daim elinizin altında bulunabilen bir şey değildir. İhtiyaç duyduğunuz anda yedek SIM kart almak için abonesi olduğunuz GSM operatörüne başvuruda bulunmanız gerekir. Kayıp, çalıntı ya da hasar görme gibi durumlarda GSM operatörünüz ile iletişime geçerek SIM kart talebinde bulunabilirsiniz. Vodafone abonesi olan kullanıcılar yedek SIM kart taleplerini Vodafone Mağazaları’ iletebilirler. Başvurunun ardından yedek SIM kartınız en kısa sürede tarafınıza ulaştırılacaktır. Yedek SIM kart ücretini fiziksel başvurular sırasında direkt olarak online başvurularda da SIM kartınızı teslim aldığınızda ödeyebilirsiniz.  Yedek SIM kart başvurusu yapmak için SIM kartınızın hasar görmesi ya da kullanılamaz duruma gelmesi de şart değil. Eğer mevcut kullandığınız SIM kartınız 4.5G uyumlu değilse, 4.5G hızına geçmek için de yedek SIM kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

Yedek SIM Kart Ne Zaman Kullanıma Açılır?

 

Yedek SIM kart, ana SIM kartınızın kayıp, çalıntı ya da hasar görme gibi durumlar sonucunda kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle kullanabileceğiniz SIM kartınızdır. Cep telefonunuzda bir SIM kart olmadığı sürece, cep telefonunuzla arama yapmanız SMS göndermeniz ya da mobil veri ile internet kullanmanız mümkün değildir. Bu nedenle SIM kartın hasar gördüğü durumlarda yedek SIM kartın en kısa sürede devreye girmesi oldukça önemlidir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar yeni SIM kartlarının ne kadar süre içerisinde aktif olacağını merak ediyor. Yedek SIM kart başvurusu yaptıktan sonra online başvurularda SIM kartınız 1-2 gün içerisinde size ulaştırılır. Mağazalarda yaptığınız başvurular sonucunda yedek SIM kartınız size hemen teslim edilir. SIM kartınızın aktif hale getirilmesi ise 1 gün içerisinde gerçekleştirilir. Bu durumda yedek SIM kartınızı 1-2 gün içerisinde aktif olarak kullanmaya başlayacağınızı söyleyebiliriz.

 

Bir Vodafone abonesi olarak yedek SIM karta ihtiyacınız olduğu anda   Vodafone Mağazaları aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Faturalı hat ya da faturasız hat kullanımı fark etmeksizin talebiniz en kısa sürede karşılanacaktır. Aynı zamanda faturalı ve faturasız hat kullanımlarınız ile ilgili diğer tüm işlemlerinizi de yine aynı kanallar üzerinden hızlı şekilde çözebilirsiniz. Henüz Vodafone’lu değilseniz Vodafone’un avantajlı numara taşıma fırsatları ile kısa süre içerisinde Vodafone’lu olabilirsiniz.

 

numara taşıma yeni hat