Türkiye'nin En Önemli Tarihi Yerleri ve Mutlaka Görülmesi Gerekenler

27 Haziran 2024

Türkiye'nin En Önemli Tarihi Yerleri ve Mutlaka Görülmesi Gerekenler

Türkiye, tarihi eserler denince akla gelen destinasyonlardan biridir. Çünkü Türkiye tüm dünya için değerli bir mirasa sahiptir. Türkiye’de tarihi yerler hemen her il, ilçe hatta köyde mutlaka rastlanır düzeydedir ve çok zengindir. Tarih öncesi dönemden başlayan ilk yerleşim yerleri ile Türkiye tarihi yerler listesi epey uzundur. Anadolu beylikleri, Selçuklu, Osmanlı ve Bizans eserleri ile bezeli Anadolu coğrafyasında tarihi mekanlar sayılamayacak kadar çoktur. Hatta ünlü Türkiye Sanat Tarihi dergisinin çıkardığı kataloglarda bile her esere değinmenin güçlüğü anlatılır.

 

​​Tarihi Yerler Türkiye

 

Türkiye’nin hemen her yerinde tarihi bir kalıntı ve buna dair bir müze bulunur. Neredeyse her ilin bir kalesinin olması da bunun güzel bir kanıtıdır. Türkiye’deki tarihi yapılar ve kalıntılar; Erken Dönem, Beylikler Dönemi, Selçuklu Dönemi, Roma ve Bizans, Osmanlı Dönemi, Türkiye Cumhuriyeti Dönemi şeklinde kategorize edilir. Bu eserleri tanımlamak için size çok genel minik ipuçları da verelim:

 

  • Bir eserde tuğla ve taş malzemeyi birlikte görüyorsanız büyük olasılıkla Bizans dönemine aittir.
  • Osmanlı dönemi eserleri Anadolu çok fazla görülmez. Osmanlı eserleri İstanbul, Bursa, Edirne ve Balkanlarda yoğundur.
  • Anadolu’daki cami ve medreselerin büyük bir kısmı Beylikler dönemine veya Selçuklu dönemine aittir.
  • Selçuklu ve Beylikler dönemi mimarisinde kesme taş bloklar kullanılır ve kartal ya da melek gibi figürler, Anadolu parsı tasvirleri bulunur. Osmanlı eserlerinde ise tasvir görülmez. Bitkisel ve geometrik desenler hakimdir.

 

Bu ipucundan sonra Türkiye’de tarihi yerleri gezerken daha fazla keyif alabilirsiniz. Peki, Türkiye’nin en önemli tarihi yerleri hangileridir?

 

Efes Antik Kenti

 

Efes, devasa bir alana kurulu olan ve neredeyse tamamına ulaşılabilinmiş bir tarihi kenttir. Ülkemizin en iyi açık hava müzelerinden biridir aynı zamanda. Simgesi arı olan ve Kibele ile özdeşleşen Efes Antik Kenti, dünya tarih mirasının en değerli yapı kompleks ya da kentlerinden biridir. Küçük bir bilgi de verelim; Efes Antik Kentinin mimari planından esinlenilerek oluşturulmuş olan İzmir’deki Forum Bornova Alışveriş merkezi de gezilip görülebilir. Bu alışveriş merkezinde de dekorasyona gizlenmiş arı simgeleri göreceksiniz. Ayrıca merkezinde çok güzel bir Kibele heykeli var. Efes Müzesindeki taklit edilerek yapılmış bir heykel bu.

 

Aspendos ve Side

 

Aspendos antik tiyatrosu öyle özel bir yapıdır ki bugün hala konser verilebilir durumdadır. Döneminin teknolojisi düşünüldüğünde müthiş akustik aurasına hayret etmemek mümkün değildir. Helenistik döneme ait olan tiyatro, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde konumlanır.  Bu tiyatroda biraz oturup dönemin gösterilerini hayal etmenizi öneririz. Antalya Manavgat'a bağlı bir köy olan Side’nin ise neredeyse tamamı antik bir köydür diyebiliriz. Apollon tapınağı, Side Antik kenti, Side müzesi gibi çok sayıda değerli tarihi kalıntıya ev sahipliği eder.

 

Kapadokya ve Göreme

 

“Kaptuka” yani “güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Kapadokya, bugün uçan balonlar ve peri bacaları ile mistik bir manzara sunar. Bu doğal oluşumlar çok ziyaretçi çekmektedir ama Kapadokya ve Göreme daha doğrusu Ihlara Vadisinin tamamı bir açık hava müzesi gibidir. İkonoklazma yani ikonları yok etme döneminde pek çok kişi bu bölgeye kaçarak peri bacalarının içlerini oyup buralarda gizli bir yaşam sürmüştür. Bu dönemde yumuşak taşları oyarak gizli kiliseler ve şapeller ve bunlara geçiş tünelleri inşa etmişlerdir. Ihlara Vadisi gezisi ile tarihte çok gizemli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yasakların nelere yol açtığını gösteren çok değerli bir insanlık dersi gibidir bu bölge ve kalıntıları.

 

İstanbul

 

Tarihi gezi deyince sadece Türkiye özelinde değil dünya genelinde İstanbul çok özel bir yere sahiptir. Ayasofya, Topkapı Sarayı, Aya İrini, At Meydanı, Yerebatan Sarnıcı gibi kadim yapıların yer aldığı tarihi Yarımada kesinlikle görülmelidir. Ancak İstanbul, bu tarihi bölge ile sınırlanamayacak kadar zengin bir tarihe sahiptir. Mısır çarşısı, Atlı Köşk, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Kariye Camii gibi çok sayıda yapı bulunur.

 

Denizli - Pamukkale

 

Pamuk gibi ve basamak basamak inen bir tepe ve ardından da devasa bir antik kent ile Pamukkale kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler listesinde yer alır. Hieropolis Antik kenti ise yarım günü alacak zenginlikte bir gezi alanı sunar.

 

Çanakkale - Troya Antik Kenti

 

Troya, çok sayıda filme ve belgesele konu olmuş çok değerli bir antik kenttir. Hatta burada yaşanan bir hikaye ile Troya atı, tüm dünya dillerinde kendine yer bulmuş bir deyim haline gelmiştir. Yunan tanrılarının savaşlarına sahne olan Troya, gezilip görülmeye değerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun en önemli parçalarından olan Çanakkale Zaferi de bu bölgede yaşandığı için Çanakkale Şehitler Abidesi de görülmelidir.

 

Çorum - Alacahöyük

 

Anadolu’nun en değerli tarihi miraslarından biri de Çorum’daki Alacahöyük. Eğer hiç görmediyseniz mutlaka görmenizi önereceğiniz bu alan, size Anadolu kültürü ve uygarlığının temelleri hakkında çok şey söyleyecek ve vizyonunuzu açacaktır. İlk kez 1835 yılında keşfedilmiş olan yani ilk kazının kendisi bile arkeolojik değer taşıyan bu alan gerçekten çok özel. Çorum Alacahöyük’e gitmişken imkan varsa Amasya’yı da görmenizi önermek gerek. Burada da Ferhat ile Şirin’in aşkına tanık etmek, enfes Amasya çöreğini tatmak ve Türkiye çok özel mumya müzesini görmek mümkün.

 

Göbeklitepe

 

Dünya’da ilk yerleşimin ve ilk dini inanış belirtilerinin başladığı yer olarak kabul edilen Göbeklitepe, çok özel bir tarihi alandır. Şanlıurfa’nın 18 km yakınındaki Örencik köyünde bulunan Göbeklitepe, Neolitik döneme tarihlenir. Dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısı olarak kabul edilmiştir. Dev dikili taşlar ve bunların üzerindeki semboller inanılmaz derecede etkileyicidir. Bu süslemelerin bir hikaye anlattığı tahmin edilmektedir. Gizemli Göbeklitepe, gezi listenizde mutlaka olmalı.

 

Türkiye Tarihi Yerlerini Keşfederken İletişimde Olun!

 

Türkiye’de tarihi yerleri gezip görmek size ve çocuklarınıza farklı değerler katacak bir zenginlik sunar. Türkiye’ye tatile geldiyseniz ve ülkemizde güzel bir tatil yaparken gezip görmek hevesiyle planlar yapıyorsanız Vodafone rehberliğinde kesintisiz bir iletişim süreci de planlayabilirsiniz. Vodafone tarife ve paketleriyle Türkiye ziyaretlerinizde yurt içinde ihtiyacınız olan GB, dakika ve SMS kullanımını rahatlıkla yapabilirsiniz. Türkiye ziyaretleriniz için faturasız Türkiye SIM Kartı hakkında bilgi edinmek için ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’de tatil yaparken Vodafone’un Hoşgeldin paketleriyle tanışın! Hoşgeldin Kolay paketle 28 gün boyunca 20GB internet, 750 dakika, 250 SMS ve WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger uygulamalarında ücretsiz kullanım hakkı sizi bekliyor. Hoşgeldin Bol Kolay paketle 50GB internet, 750 dakika, 250 SMS ve yine WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger uygulamalarında ücretsiz kullanım hakkına sahip olabilirsiniz. Eğer daha fazlasını isterseniz, Hoşgeldin Avantaj Kolay paketle 100GB internet, 5.000 dakika, 1.000 SMS ve aynı uygulamalarda ücretsiz kullanım hakkı sizleri bekliyor.

 

 

Faturasız Türkiye SIM kartla memlekette olmanın keyfini Vodafone’la çıkar!

İncele