Telefonun Çekim Gücü Neden Düşer ve Nasıl Artar?

02 Ağustos 2023

Telefonun Çekim Gücü Neden Düşer ve Nasıl Artar?

Günlük yaşamda en sık kullandığımız cihazlar şüphesiz ki mobil telefonlarımız. Dilediğimiz an dilediğimiz yerde arama yapmak, SMS göndermek ve mobil veri aracılığı ile internete bağlanmak yöntemleri ile iletişim ihtiyaçlarımızı karşıladığımız cep telefonlarımızın her an ulaşılabilir olması da bu nedenle oldukça önemli. Ancak akıllı telefonlarımız zaman zaman yeterli çekim gücüne sahip olmayabilir ve bu durumda kaliteli bir iletişim sağlamak zorlaşabilir. Bu gibi durumlarda cep telefonu kullanıcıları telefonun çekim gücü neden düşer diye düşünerek bu sorunun olası nedenlerini ve çözüm yöntemlerini hızlı şekilde araştırmaya başlar. Peki telefonun çekim gücünün düşme nedenleri nelerdir? Merak edenler için tüm detaylar içeriğimizde.

 

Telefonun Çekim Gücü Neden Düşer?

 

Önemli bir telefon görüşmesinin tam ortasında sesin gidip gelmesi ya da daha kötüsü görüşmenin bir anda kesilmesi bir cep telefonu kullanıcısı için en can sıkıcı durumların başında gelir. Telefonun çekim gücünün düşmesi olarak tanımlanan bu aksaklık sadece telefon görüşmelerini değil mobil internet bağlantısını da sekteye uğratan bir durumdur. Telefonun çekim gücünü düşüren nedenler çeşitlenebilir. Ancak genel bir yaklaşımla telefonun çekim gücünün düşme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

 

Sinyal Mesafesi

Mobil cihazınız, baz istasyonundan ne kadar uzaktaysa sinyalin gücü de aynı oranda düşer. Eğer mobil cihazınızın bulunduğu bölgede yeterli çekim gücü sağlayacak altyapı yoksa bu durumda çekim gücü düşebilir ve cep telefonunuzdan yeterli verimi alamayabilirsiniz.

 

Yapısal Engeller

Telefon sinyalleri; binalar, ağaçlar, dağlar ve diğer yapısal faktörler tarafından engellenebilir ve zayıflatılabilir. Bu nedenle bulunduğunuz bölgede sinyal gücünü zayıflatacak ya da sinyali engelleyecek herhangi bir yapısal sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.  Bu durum özellikle kapalı otopark, asansör, bodrum kat gibi alanlarda daha sık görülür. Böyle bir mekânda iseniz daha sağlıklı bir görüşme yapabilmek için bu alanlardan çıkmayı bekleyebilirsiniz.

 

Manyetik Alanlar

Elektronik cihazlar, özellikle metal yüzeyler telefon sinyallerini bloke edebilir ya da zayıflatabilir. Örneğin bu tür manyetik alan oluşturacak malzemelerle inşa edilmiş bir bina içerisinde bulunduğunuzda daha zayıf sinyal almanız olasıdır. Yine çevrenizde sinyal engelleyici elektronik cihazların olup olmaması da telefonunuzun çekim kalitesini etkileyebilir.

 

Ağ Yoğunluğu ve Sinyal Kesiciler

Ağ üzerinde oluşan yoğunluklar da telefonun çekim gücünü olumsuz şekilde etkileyebilir. Konferans, kongre ya da konser gibi büyük etkinlikler sırasında aynı anda birçok kişinin aynı ağa bağlanması nedeniyle bu durum yaşanabilir. Ayrıca bulunduğunuz bölgede herhangi bir sinyal kesici mevcutsa bu durumda da telefonunuz çekmeyebilir.

 

Cihaz Sorunları

Cep telefonunuzun çekmeme nedeni genellikle dış nedenlere bağlı olsa da kimi zaman bu duruma cihazınızın içerisindeki donanım ya da yazılım kaynaklı bir sorun da neden olabilir. Cep telefonunuzun içerisinde yer alan antenlerdeki herhangi bir arıza ya da yazılımsal sorunlar telefonunuzun sinyal kalitesini etkileyebilir.

 

Telefonun Çekim Gücü Nasıl Arttırılır?

 

Cep telefonlarının çekim gücü kullanıcılar için oldukça önemlidir. Bazı nedenlerle zaman zaman cep telefonlarının çekim gücü düşebildiği gibi, bu nedenlere bağlı olarak uygulanacak adımlar ile telefonun sinyal gücünü artırmak da mümkün. Peki, telefonun çekim gücü nasıl artar?Telefonun çekim gücünü yükselten maddelere bakalım.

 

Telefonunuzu Yeniden Başlatın

Telefonunuzda mevcut olan küçük bir yazılım hatası bile telefonunuzun sinyal gücünü büyük oranda etkiler. Bu nedenle telefonunuzu yeniden başlatarak sinyal sıfırlaması yapabilir ve cep telefonunuzun çekim gücünü artırabilirsiniz.

 

Uçuş Modunu Açıp Kapatın

Telefonunuzun uçuş modunu açmak tüm kablosuz bağlantıları devre dışı bırakır ve sinyalleri sıfırlar. Böylece telefonun uçuş modunu açtığınızda ve tekrar kapattığınızda sinyaller sıfırlanacak ve yeniden güçlü şekilde bağlantı kurulmasına yardımcı olacaktır.

 

SIM Kartınızı Temizleyin

Her zaman akla gelmese de SIM kart da telefonun çekim kalitesini etkileyen etmenlerden biridir. Eğer telefonunuzun çekim gücünde bir düşüş yaşıyorsanız SIM kartınızı dikkatli bir şekilde çıkartarak hem SIM kartınızı hem de SIM kart yuvanızı nazikçe temizlemelisiniz. Bu alanlarda biriken toz birikintileri telefonun çekim gücünü etkileyebilir. Bu nedenle bu kısımları tozdan arındırarak sinyal gücünüzü arttırabilirsiniz.

 

Dış Etkenleri Kontrol Edin

Mobil telefon kullanıcıları, cep telefonlarını korumak için genellikle kılıf ya da kapak kullanıyor. Bu kılıfların içerisinde eğer metal bir malzeme kullanılmışsa, bu metal malzemeler telefonun sinyal gücünü azaltabilir. Böyle bir durumda cep telefonunuzun kılıfını kontrol ederek içerisinde metal malzeme varsa, bunu metal malzeme olmayan bir kılıfla değiştirebilirsiniz ya da telefon kılıfı kullanırken cihazın anten kısmının açık kaldığından emin olabilirsiniz.

 

Şarjınızı Kontrol Edin

Cep telefonunuzun şarjı azaldığında, cihazınız otomatik olarak düşük güç moduna geçebilir. Bu durum da sinyal gücünün azalmasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Böyle bir durumda telefonunuzu şarj ederek sinyal gücünü arttırabilirsiniz. Aynı zamanda cihazınızın arka planında çalışan ve bataryanızı hızlı şekilde tüketen uygulamaları telefonunuzdan kaldırarak pil ömrünü de uzatabilirsiniz.

 

Teknik Destek Alın

Eğer telefonunuzun çekim gücünü azaltan nedenlerin cihazınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız teknik servis desteği almalısınız. Bu sayede cihazınızın anteninde ya da diğer donanım parçalarında bir sorun varsa teknik servis bu sorunları en etkili ve hızlı şekilde çözecek ve böylece telefonunuzun sinyal gücü artacaktır.

 

Bulunduğunuz Konumu Değiştirin

Telefon çekmeme nedenlerinden biri de cihazınızın bulunduğu konum olabilir. Eğer otopark, asansör ya da bodrum kat gibi bir alandaysanız telefonunuzun çekim gücünün düşmesi oldukça normaldir. Yine benzer şekilde telefonun çekmesini engelleyen yapıya sahip bir bina içerisindeyseniz ya da sinyal kesici gibi dış etkenlerin olduğu bir alandaysanız telefonunuzun bulunduğu konumu değiştirerek sinyal gücünü artırabilirsiniz.

 

Tüm bu yöntemleri uyguladığınız halde telefonunuzun çekim gücü hala istediğiniz durumda değilse, Vodafone’lu olarak kaliteli bir çekim gücü elde edebilirsiniz. Vodafone’un geniş kapsama alanı sayesinde çekim gücü sorunu yaşamadan iletişim kurmanın tadını çıkarın. Vodafone’lu olmak için Vodafone Online Kanalları aracılığı ile numara taşıma başvurusunda bulunabilir ve kısa sürede Vodafone’lu olabilirsiniz. Vodafone’un faturalı hat tarifeleri içerisinden kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Eğer faturalı hat kullanmak istemiyorsanız yine Vodafone’un faturasız hat paketlerini değerlendirebilirsiniz. Vodafone’un avantajlı dünyasına adım atmak için vakit kaybetmeden online kanallarımız üzerinden ya da Vodafone Mağazaları aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 

numara taşıma yeni hat