SIM Kart Nedir? Sim Kart Çeşitleri Nelerdir?

06 Ekim 2023

SIM Kart Nedir? Sim Kart Çeşitleri Nelerdir?

SIM Kart Nedir? Sim Kart Çeşitleri Nelerdir?

 

Sim kelimesinin açılımı Subscriber Identity Module şeklinde. Bu ifadenin Türkçesi Abone Kimlik Modülü olarak ifade edilebilir. GSM operatörlerinin sunmuş olduğu servislerden yararlanmaya yarayan bir mikroçip. SIM kart nedir sorusuna iletişim alanında temel kullanım araçlarından biri şeklinde yanıt veriliyor. Sim kartlar, farklı çeşitleri ile satışa sunuluyor. SIM kart çeşitlerinin özellikleri ve kullanım alanları birbirinden farklı oluyor. Telefon içerisinde kullanılan bu mikroçipleri yakından tanımak için sayfayı okumaya devam edebilirsiniz. SIM kart özellikleri, çeşitleri ve farklılıkları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

SIM Kart Nedir?

 

SIM kart, Abone Kimlik Modülü (Subscriber Identity Module) olarak adlandırılan ve GSM operatörleri tarafından kullanıcılara operatörlerin sunmuş olduğu servisleri kullanabilmesi için verilen kişiye tanımlı bir mikroçiptir. Mikroçip olarak hazırlanan SIM kartlar, içerisinde adres defteri barındırıyor. Bu mikroçip yardımıyla tanımlanan numara kullanıma hazır hale geliyor. Bunun yanı sıra sim kart üzerinden GSM operatörü tarafından sunulan arama, SMS, sesli mesaj ve internet gibi tüm servisler kullanılıyor. Sim kart ne işe yarar sorusuna tüm iletişim kanallarının kullanılmasına yarayan mikroçip bütününü oluşturur, şeklinde cevap verebiliriz.

  • SIM kartların öne çıkan özelliklerinden biri içerisinde rehber saklama kapasitesi olmasıdır. Bu özelliği sayesinde telefon değişikliklerinde SIM kart ile tüm numaralar otomatik olarak yeni telefona taşınıyor. Ancak bu işlemin gerçekleşmesi için kişi kaydı sırasında SIM karta kaydet seçeneğinin tercih edilmesi gerekiyor. Her SIM kartın bu rehber depolama kapasitesi değişiklik gösterebilir. Aldığınız SIM kartın rehber depolama kapasitesini öğrenmek için satın aldığınız bayiden verilen kullanım kılavuzuna göz atabilirsiniz.
  • SIM kartların içerisinde kişisel bir adres defteri bulunmasından dolayı bir PİN şifreleme sistemi kullanılıyor. Kişisel verilerin güvenli bir şekilde saklanması için şifre doğrulama sistemi tercih ediliyor. Cihaz üzerinden SIM kart çalıştırılması için PİN kodunun girilmesi gerekiyor. Bu kod arka arkaya üç kez yanlış girildiğinde PUK koduna ihtiyaç duyuluyor.

SIM kart içerisinde farklı donanımlar da yer alıyor. Bunlar;

  1. Telefon numarası
  2. Tarife
  3. Servis menüsü
  4. LAI
  5. PIN kodu
  6. Adres defteri
  7. Yazılı mesajlar

olarak ifade ediliyor. SIM kartlarda ortalama 250 adet rehber saklama kapasitesi yer alıyor. SIM kart takılı olmadığında tanımlı numara üzerinden arama yapılamamaktadır. SIM kart olmayan telefonlardan sadece acil aramalar yapılmaktadır.

 

Sim Kart Çeşitleri

 

SIM kart çeşitlerinin artmasındaki en önemli nedenlerden biri gelişen teknoloji ile birlikte telefonların tasarım ve donanımlarında yeniliklerin yapılmasıdır. Yeni nesil cihazlarda maksimum seviyede teknolojik donanım kullanılırken aynı zamanda şık ve kompakt bir görünüm oluşturmasına da dikkat ediliyor. Bu tasarımlar beraberinde SIM kartların tasarımlarında da değişikliklere neden oluyor. SIM kartların cep telefonları içerisinde kapladıkları alan daraltılıyor. Bu nedenle SIM kart tasarımlarında da değişiklik yapılıyor. SIM kart çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

 

1.    Standart SIM

 

Standart SIM, söz konusu cihazların modelleri içerisindeki en büyük boyuta sahip kart olarak ifade ediliyor. Bu sim kart modelleri genellikle eski nesil cep telefonu modellerinde kullanım uygunluğu sergiliyor. Akıllı işletim sistemine sahip olmayan hemen her cep telefonunda Standart SIM kart formu kullanılıyor. Akıllı cihazlarda Standart SIM kart kullanım alanı bulunmamaktadır. Standart SIM kart kullanılan cihazlara örnek olarak Nokia 6600 ve Samsung E250 verilebilir. Yeni nesil cep telefonlarında SIM kartın kapladığı alan kısıtlanıyor. Bu nedenle büyük boyutlu sim kartların kullanımı azalıyor. SIM kart alırken kullandığınız cep telefonu modeline göre tercih yapabilirsiniz. Böylece uyumu bir seçim elde edebilirsiniz.

 

2.    Mini SIM

 

Mini SIM kartlar, Standart SIM kartlara oranla daha küçük tasarıma sahip. Uzun yıllardır piyasada kullanıma devam edilen ve eski nesil teknolojik donanımlara sahip olan telefon modellerinde kullanım uygunluğu sergiliyor. Bu model, her ne kadar Standart olanlara oranla küçültülmüş olsa da boyut olarak büyük kabul edilmektedir. Mini SIM kartların kullanıldığı cihazlara iPhone 3GS ve Nexus 4 modelleri örnek gösterilebilir. Mini SIM kart formu alırken telefonun destekleyip desteklemediğini kontrol edebilirsiniz.

 

3.    Mikro SIM

 

Mikro SIM kart çeşidi, ilk iki kart modeline göre günümüzde akıllı cep telefonlarında en sık kullanılan SIM kartlar arasında kabul edilebilir. Özellikle Android işletim sistemine sahip cep telefonu modellerinin hemen hepsinde Micro SIM kart formu desteklenmektedir. Mikro SIM kartlar mini SIM kartlara oranla daha küçük tasarıma sahip. SIM kartların küçük tasarlanması, cep telefonlarının ince bir görünüme sahip olmasına katkı sağlıyor. Aynı zamanda SIM kart boyutu, cep telefonlarının daha hafif olmasında da önemli rol oynuyor. Mikro SIM kartların kullanıldığı telefon modellerine, iPhone 4, iPhone 4S, Samsung Galaxy 5S gibi cihazlar örnek verilebilir. SIM kart alırken telefonunuz tarafından desteklenen SIM kart formunu kontrol edebilirsiniz. Bunun için telefon detaylarını araştırabilir ya da operatörlerden destek alabilirsiniz.

 

4.    Nano SIM

 

Nano SIM kartlar, günümüzde üretilmiş en küçük boyutlu kart olarak kabul ediliyor. Birçok cep telefonu üreticisi firma Nano SIM kartlarını yeni nesil SIM kart olarak tanımlıyor. Nano SIM kartların öne çıkan ilk özellikleri sadece mikroçip alanının kullanılıyor olması şeklinde gözlemleniyor. Nano SIM kartlar, kart plakalarından sadece mikroçip alanları ayrılarak telefona takılıyor. Bu sayede SIM kartın kaplayabileceği alan minimum seviyede getiriliyor. Nano SIM kartların dezavantajı hiçbir koruma alanının bulunmaması oluyor. Korunaksız tasarıma sahip Nano SIM kartların özenli şekilde kullanılması tavsiye ediliyor. Minimum boyuta sahip Nano SIM kart çeşidi, telefonların ince ve hafif tasarımını destekliyor. Nano SIM kart ile kullanılan telefonlarına örnek olarak, iPhone 6, iPhone 6S ve HTC One M8 verilebilir.

  • SIM kart çeşitleri arasında çok fazla donanım farklılığı bulunmamaktadır. Bunun yerine çeşitler arasında tasarım ve boyut farklılıkları en plana çıkıyor. SIM kart boyutlarının değişmesi, telefon tasarımlarına bağlı olarak gelişiyor. Cep telefonlarında yeni nesil donanımlar ile görünümde de değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler SIM kart saklama alanını da doğrudan etkiliyor. Telefon SIM kart saklama alanı doğrultusunda SIM kart tasarımı gerçekleşiyor.
  • SIM kartlar, kişi adına tanımlanan GSM numarasının kullanılması için gerekli oran mikroçip sistemi olarak ifade ediliyor. SIM kartların içerisinde hali hazırda bulunan rehber saklama kapasitesi, SIM kart çeşidine göre değişiklik gösterebiliyor. Bir SIM kartın ortalama rehber depolama kapasitesi 250 adet olarak kabul ediliyor. SIM kartların mikroçip kısmına zarar gelmesi, kart kullanımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle mikroçip alanının dikkatli şekilde kullanılması tavsiye ediliyor.

Vodafone SIM Kart Temini

 

Operatörlerin SIM kart teslim işlemleri birbirinden farklı prosedürlere sahip. Vodafone üzerinden kişi kimliğine tanımlı SIM kart teslimi işlemi bayilerden ya da online olarak yapılan numara taşıma, yeni faturalı hat ve faturasız hat başvurularında kapıya teslimat şeklinde gerçekleşiyor. SIM kart alırken ilk olarak telefona uyumlu seçeneğin bulunması öneriliyor. Telefon değişimi gibi durumlarda halihazırda kullanmakta olduğunuz SIM kart boyutunu değiştirmek için de bayilerimizden destek alabilirsiniz.

 

numara taşıma yeni hat