Günümüzde internet kullanımı, iletişimin önemli bir gereksinimi olarak kabul ediliyor. Her yaştan kullanıcı, dilediği an istediği her yerde internete bağlanmayı önemsiyor. Bu ihtiyaçlar, ise mobil internet denilen internet bağlantı türü ile karşılanıyor. Cep telefonu, tablet ya da dizüstü bilgisayar ile kullanılabilen mobil internet kullanımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara ve “telefon LTE nedir?”gibi sorularınızın cevabına içeriğimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
Mobil İnternet Nedir?
Mobil internet; DSL ya da fiber internet altyapısına ihtiyaç duymadan mobil şebeke aracılığı ile kullanılabilen internet hizmetidir. Mobil internet ile akıllı telefon, tablet ya da dizüstü bilgisayar gibi cihazlar ile kullanıcıların şebeke sinyali olduğu sürece diledikleri yerde internete bağlanmaları mümkündür. Cep telefonları ya da tabletler ile mobil internete bağlanmak için cihaz içerisinde bir SIM kart olması gerekir. Dizüstü bilgisayarları ise mobil internete bağlamak için cep telefonu ya da tablet üzerinden mobil veri paylaşımına izin verilmesi gerekir. Böylece cep telefonu ya da tablet bir modeme dönüşür ve dizüstü bilgisayarın Wi-Fi listesinde bu cihaz bağlanılabilir bir internet ağı olarak görülür. Mobil internete 3G, 4G, 4,5G veya 5G sinyalleri ile bağlanmak mümkündür. Bu sinyaller internet hızını ifade eder. “G” ifadesi “Generation” anlamına gelir. Yani 3G 3. nesil bağlantıyı ifade eder. 3G kavramı akıllı telefonlar ile hayatımıza girmiş ve bu sayede ses, veri ve görüntü transferi mümkün hale gelmiştir. Yani ilk görüntülü görüşme imkânı 3G ile sunulmuştur. 4G ve 4,5G ise 3G teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak tanımlanabilir. 4G ile daha yüksek hızda veri alışverişi yapmak mümkündür. 4,5G ise, LTE olarak da bilinen çok daha yüksek hızda mobil internet kullanımı sağlayan bir teknoloji olarak tanımlanabilir.
LTE Nedir?
3G’den sonra hayatımıza dahil olan 4G teknolojisi, daha da geliştirilerek 4,5G olarak güncellendi. Bu noktadan sonra özellikle cep telefonu kullanıcıları, mobil veriye bağlı oldukları sürede cep telefonlarının ekranında daha önce 3G olarak gördükleri mobil bağlantı simgesinin “LTE” ile değiştiğini gördüler. Peki LTE nedir? Kısaca 4,5G hızında internet olarak da tanımlayabileceğimiz LTE açılımı “Long-Term Evolution” şeklinde yapılabilir. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise “Uzun Süreli Gelişim” anlamına gelir. LTE, yüksek hızlı internet anlamına da gelir ve 4G’nin bir türüdür. Her ne kadar 4G ve LTE’nin aynı olduğu düşünülse de bu iki teknoloji birbirinden tamamen farklıdır. Bu iki teknoloji arasındaki en temel fark internet bağlantı hızı olarak değerlendirilebilir. Yani LTE aslında 4,5G’yi karşılayan bir kavramdır. LTE, aynı zamanda IP tabanlı bir bağlantı türüdür. Tıpkı evlerimizde kullandığımız kablosuz internet gibi IP tabanlı bağlantıların yapabildiği her şeyi LTE ile yapmak mümkündür. LTE aynı zamanda 3G hızında internete göre 10 kara varan internet hızı sunar. Kısacası LTE ne işe yarar diye merak edenler için, LTE’nin çok daha hızlı internet bağlantısı sağladığını söyleyebiliriz. Kullanıcıların LTE ile ilgili merak ettiği bir diğer konu da LTE veri ağı nedir sorusu oluyor. Bu anlamda LTE veri ağının da yüksek hızlı kablosuz internet bağlantısı sağlamak için tasarlanmış bir ağ olduğunu söyleyebiliriz. LTE veri ağı ile yüksek hızlı veri indirme ve yükleme hızları sağlanır. Bu da video izlerken donma ya da takılma olmamasına ve yoğun veri aktarımı gereken çevrimiçi oyunları oynarken daha akıcı bir oyun deneyimi yaşanmasına imkân sağlar. Kısacası LTE bağlantı nedir sorusunun en net cevabının çok daha hızlı ve akıcı bir internet hizmeti olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların LTE ile ilgili merak ettiği bir diğer konu da LTE araması nedir sorusu oluyor. Bu kavram, bir cep telefonu veya diğer kablosuz cihazların LTE ağına bağlanmak için yaptığı otomatik aramayı ifade etmektedir. Cihazlar bir LTE ağına bağlanarak internet erişimi sağlarlar ve bir LTE ağına bağlanmak için ise otomatik arama yaparlar ve mevcut ağ listesini tararlar. Bu işlem kısaca LTE araması olarak tanımlanır.
LTE Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
LTE bağlantı kullanımının, kullanıcılar için birçok avantajı bulunur. Bunlardan ilki LTE’nin sağladığı yüksek hız. LTE, yüksek hızlı veri transferi sağlar ve bu da indirme / yükleme hızlarının önceki mobil ağ teknolojilerine göre çok daha yüksek olması anlamına gelir. LTE kullanarak video izlemek, müzik dinlemek ve dosya indirmek gibi birçok online işlemi daha keyifli şekilde yapabilirsiniz. LTE kullanmanın bir diğer avantajı da LTE ağının daha iyi bir bağlantı performansı sunmasıdır. LTE ile gecikmeler daha az yaşanır. Bu da gerçek zamanlı görüntülü görüşmeler, online oyunlar ve diğer interaktif uygulamalar için çok daha akıcı bir kullanım deneyimi anlamına gelir. LTE ağı ayrıca, aynı anda daha fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanır. LTE kullanımı cihazınızın daha az pil tüketmesini de sağlar. Bu da cihazınızın şarjının daha uzun süre dayanması noktasında bir avantaj sağlar. Görüldüğü gibi LTE kullanımının sağladığı birçok avantaj mevcuttur. Daha hızlı ve akıcı bir internet deneyimi yaşamak için LTE bağlantı türüne geçebilirsiniz.
LTE Nasıl Aktif Edilir?
Mobil veri kullanımında LTE’ye geçmek isteyen kullanıcılar bu bağlantı türünün nasıl aktif edileceğini merak ediyor. LTE kullanabilmek için öncelikle mobil telefonunuz 4.5G destekli olmalıdır. Aynı zamanda mobil cihazınızda kullandığınız SIM kartınızın da 4.5G destekli olması gerekmektedir. Eğer 4.5G destekli bir SIM karta sahip değilseniz abonesi olduğunuz GSM operatörüne başvurarak 4.5G destekli bir SIM kart talep edebilirsiniz. Bu şartların sağlanmasının ardından mobil cihazınızda hala LTE simgesini göremediyseniz mobil cihazınızın ayarlar kısmından LTE’yi aktif etmeniz gerekebilir. Android bir cihaza sahipseniz cihazınızın Ayarlar menüsüne giderek bu menüden Bağlantılar kısmına girmelisiniz. Ardından Mobil Ağlar sekmesine tıklayarak buradan VoLTE Aramaları seçeneğini aktifleştirdiğinizde LTE bağlantı kullanabilirsiniz. Eğer sahip olduğunuz cihaz iOS işletim sistemi ile çalışıyorsa yani bir iPhone’unuz varsa bu sefer de cihazınızın Ayarlar menüsüne girdikten sonra Hücresel sekmesine ardından da Hücresel Veri Seçenekleri sekmesine tıklayarak buradan LTE’yi Etkinleştir seçeneğini aktifleştirmeniz yeterli.
LTE Dışındaki Seçenekler Nelerdir?
Mobil bağlantı türleri içerisinde 3G, 4G, 4.5G ve 5G seçenekleri bulunur. 3G yani üçüncü nesil kablosuz iletişim teknolojisi, önceki nesle göre daha iyi bir internet deneyimi sağlamak için tasarlanmıştır. 3G teknolojisi 2G teknolojisine göre daha yüksek bant genişliği sağlayarak hızlı veri transferine imkân sağlamıştır. 3G teknolojisini günümüzde hala kullanmak mümkündür. Daha az veri harcamak isteyen kullanıcılar günlük kullanımlarında zaman zaman 3G’yi tercih edebiliyor. 4G ve 4.5G ise günümüzde en sık kullanılan kablosuz iletişim teknolojisi. 3G ile kıyaslandığında çok daha hızlı bir internet deneyimi sunan bu teknoloji ile yüksek hızda veri transferi yapmak mümkün hale geldi. Son yılların en çok konuşulan kablosuz ağ teknolojilerinden biri ise 5G. Ülkemizde henüz aktif olarak kullanılmaya başlanmamış olsa da dünya üzerinde birçok ülkede kullanılan 5G teknolojisi ise 4.5G’ye göre çok daha yüksek hızda bir internet deneyimi sunuyor. 5G teknolojisi yakın zamanda ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.
Henüz 4.5G’ye geçmediyseniz faturalı hat ya da faturasız hat kullanıcısı olmanız farketmeden 4.5G uyumlu SIM kart talebinizi Vodafone Mağazaları veya online kanalları üzerinden iletebilirsiniz. Eğer henüz Vodafone’lu değilseniz numara taşıma seçeneklerini inceleyerek Vodafone’lu olabilirsiniz. Vodafone’un avantajlı faturalı ve faturasız hat tarife seçeneklerinden kendinize en uygun olanı seçerek Vodafone dünyasına adım atabilirsiniz.