GSM Numarası Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

22 Ekim 2024

GSM Numarası Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

GSM Numarası Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

 

GSM numarası nedir sorusuna mobil iletişim için küresel sistem numarası yanıtı veriliyor. GSM numarası denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen şey cep telefonu numarası oluyor. Cep telefonu iletişim protokolünde kullanılan GSM numarası hem yurtiçi hem de yurtdışı iletişim yapılabilmesine yardımcı oluyor. En yaygın cep telefonu standardı olan GSM, 212 ülkede 2 milyardan fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Önde gelen özelliklerinin arasında, aynı GSM numarası ile tüm ülkelerde iletişim kurabilme olanağı bulunuyor. Tüm GSM standartları hücresel ağ kullanıyor. Dolaşım ve hareket sırasında anlık olarak hücresel arası geçiş gerçekleşiyor. Böylece kesintisiz bir iletişim standardı elde ediliyor. Bu sayede kapsam alanı dışına çıkmadan tüm dünyayı kesinti yaşamadan telefon görüşmesi yaparak dolaşmak mümkün hale geliyor. Tüm dünya ülkelerinde aktif olarak kullanılan GSM standardı, ülkeler arası geçişlerde iletişim numarasının değiştirilmesine gerek duymuyor. Otomatik olarak en kullanılabilir baz istasyonuna geçiş yapan GSM numarası, aktif bir iletişim imkânı sunuyor.

 

Türkiye’deki GSM Numarası Operatörleri

 

GSM numara sağlayıcı operatörler, ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Operatörler, farklı GSM numara kullanım tarifleri sunuyor. Bu tarifler arasından kullanım ihtiyacına göre bir tercih yapılıyor. Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi farklı GSM operatörleri hizmet sunmaktadır. Bunlardan birisi de Vodafone’dur.

 

GSM operatörlerinin farklı altyapı sistemleri bulunuyor. Bu altyapı sistemleri, GSM numara kullanım alanı konusunda farklı performanslar sunuyor. Operatör firmanın ağ sağlayıcı baz istasyonlarının çokluğu, çekim alanının artmasını sağlıyor. Böylece farklı alanlarda iletişim kesintisi yaşamadan GSM kullanım avantajı elde ediliyor.

 

GSM Numarası Nasıl Alınır?

 

GSM numarası nasıl alınır sorusuna farklı operatörlerden yanıt veriliyor. İlk olarak bir operatör firma seçilmesi gerekiyor. Her operatör firmanın belirli sayılar ile başlayan numaraları bulunuyor. GSM numarası ne demek diye sorulduğunda operatörler tarafından sağlanan iletişim numarası olarak yanıt verilmektedir. Operatör seçimi yapıldıktan sonra sunulan numaralardan biri seçiliyor. Bu numara üzerinden kayıt işlemi yapılıyor. Operatör firmanın isteğine göre gerekli belgeler ve kimlik fotokopisi başvuru sırasında veriliyor. Başvuru sonucunda numara ücreti ödendikten sonra GSM numarası alınmış sayılıyor.

 

GSM Numarası Türleri

 

Operatörler tarafından sunulan GSM numarası türleri temelde iki farklı seçeneğe ayrılıyor. Bunlar; Faturalı GSM numarası ve faturasız GSM numarası şeklindedir.

 

●      Faturalı GSM Numarası

 

Faturalı GSM numarası alındığında her ay belirlenen tarihte fatura ödemesi gerçekleşiyor. Bu fatura tutarı, alınan tarifeye göre değişiklik gösteriyor. GSM faturaları, konuşma, SMS ve internet kapsamında belirleniyor. Fatura kapsamı içerisindeki konuşma süresi, SMS adedi ve internet kullanım sınırı farklı seçenekler ile tarifelere ayrılıyor. Bu seçenekler arasından kullanım ihtiyacına göre bir tercih oluşturuluyor. Fatura kesim tarihi kullanıcı tarafından belirleniyor. Ödeme gerçekleştiğinde yeni ay tarife paketi otomatik olarak GSM numarasına tanımlanıyor.

 

●      Faturasız GSM Numarası

 

Faturasız GSM numaralarında ödenen ücret kadar konuşma, SMS ve internet kullanımı gerçekleşiyor. Ödenen ücret bitene kadar kullanım gerçekleşiyor. Ücret bittiğinde otomatik olarak tarife kapanıyor. Yüklenen ücret bittiğinde ya da azaldığında tekrar yükleme yapılabiliyor. Böylece ihtiyaç kadar bir kullanım ve ücretlendirme yapılıyor. Bu tür hatlara aynı zamanda ön ödemeli hatlar da deniyor. GSM numarası sabit kalarak tercihe göre faturalı hattan faturasız hatta geçiş yapılabiliyor. Bu esneklik, sağlayıcı operatör sistemine göre değişkenlik gösteriyor.

 

GSM Numarası Sorgulama

 

GSM numaraları, kişisel bir iletişim kimliği olarak tanımlanıyor. Bu numaralar, kişi kimliğine tanımlı şekilde kayıtlanıyor. Böylece hangi numaranın kime ait olduğu kolayca tespit ediliyor. Tanımadığınız numara tarafından arandığınızda bu numaranın kime ait olduğunu operatör sağlayıcılarından öğrenebilirsiniz. Arayan numara ile aynı operatöre sahipseniz kişi kimliğini kısa sürede bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra örneğin Vodafone hattına sahip bir kullanıcıyı öğrenmek için mesaj olarak KIM yazıp bir karakter boşluk bırakıp 10 haneli Vodafone GSM numarasını yazabilirsiniz. Bu mesajı 7048’e gönderebilirsiniz. Her operatörde kimlik sorgulama için farklı ücretler talep ediliyor. Bu ücret faturalı kullanıcı iseniz o dönemki faturaya yansıtılıyor. Faturasız kullanıcılarda kimlik sorgulama ücreti anlık olarak tarife üzerinden çekiliyor. GSM numarası ne sorusuna da kişi kimliği ile sorgulama yapılabiliyor. Kişi kimliği operatör tarafından sorgulandığında o kişi adına kayıtlı olan GSM numaraları bulunuyor.

 

GSM Kodu Nedir?

 

GSM kodu, ülkeler arası değişiklik gösteriyor. GSM kodu bir diğer deyişle bir ülke sınırları içerisinde kullanılan tüm GSM numaraları için geçerli ortak kullanım protokolü olarak tanımlanıyor. GSM kodu nedir sorusuna Türkiye içerisinde +9 şeklinde yanıt veriliyor. Bu kod, ülkelerde değişiklik gösteriyor. Örneğin Amerika’da bu kod +1 olarak ifade ediliyor. GSM kodu, ülkeler arası geçişte iletişimde kalmak için kişi GSM numarasına ekleniyor. Böylece aynı GSM numarası üzerinden kod değişikliği yaparak iletişim sürdürmek mümkün hale geliyor. GSM kodu değişimi giriş yapılan ülkedeki operatör sağlayıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkeden çıkışta bu kod kullanıma kapatılabilir. Farklı bir ülke sınırına giriş yapıldığında GSM kodunun değiştirilmesi gerekiyor. GSM kodu değiştirilmediğinde ülke içerisinde telefon numarası kullanıma kapatılıyor. Kullanıma kapatılan numaralar mevcut ülke sınırlarına ulaşıldığında otomatik olarak açılıyor.

 

GSM numarası ne, kullanıcıların sıkça sorduğu ve cevabını aradığı bir konu. Ülkemizde GSM numarası telefon numarası olarak tanımlanıyor. GSM numarası, iletişim sağlayıcı kişisel numara olarak ifade ediliyor. Küresel niteliğe sahip bu numara dünya üzerindeki hemen her ülkede kullanıma açık şekilde üretiliyor. Bu sayede global bir kullanım elde ediliyor. GSM numarası, baz istasyonları arası otomatik geçiş sağlıyor. Abonelerin hareketlerine bağlı olarak mevcut konumdaki en uygun baz istasyonuna geçiş gerçekleşiyor. Böylece abonelerin iletişimde kesinti yaşaması engelleniyor. GSM numarası kişiye özel olarak operatör tarafından tanımlanıyor. Kimliğe tanımlı olan GSM numaralarının sorgulanması da mümkün oluyor. Numara sorgulama işlemi, numaranın bağlı olduğu operatör sistemi üzerinden gerçekleşiyor. Sorgulama sonrasında numaranın kayıtlı olduğu kişinin adı ve soyadı öğreniliyor. Bu sorgulama genellikle tanınmayan numaralardan çağrı gelmesinde kullanılıyor. GSM numaralarının ilk rakamları operatör firmaya göre değişiklik gösteriyor.

 

Vodafone GSM Numarası Nasıl Alınır?

 

Vodafone, GSM numara sağlayıcı operatörlerden biri olarak tanımlanıyor. Firma bu alanda müşterilere farklı tarife seçenekleri sunuyor. GSM numaraları, faturalı tarife ve faturasız tarife olmak üzere temelde iki farklı tarife seçeneğine ayrılıyor. Faturalı tarifelerde konuşma, SMS ve internet limitleri değişkenlik gösteriyor. Faturalı hat tarifeleri arasından kullanım ihtiyacına göre tercih yapılıyor. Aynı zamanda Vodafone, müşterilerine faturasız hat kullanım imkânı da sunuyor. Faturasız hat kullanımı ön ödemeli hat olarak ifade ediliyor. Ödenen ücret kadar konuşma, SMS ve internet kullanımı sınırı elde ediliyor. Faturasız hatların tutarı azaldığında yükleme yapılabiliyor. Faturalı hatlarda belirlenen gün üzerinden ödeme alınıyor. Ödeme işlemi tamamlandığında aynı gün içerisinde yeni ay kullanım tarifesi numara üzerine otomatik olarak tanımlanıyor.

 

numara taşıma yeni hat