GSM Nedir?

22 Ekim 2024

GSM Nedir?

GSM Nedir?

 

GSM açılımı Global Mobil İletişim Sistemi olarak tanımlanıyor. Türkçe’ye çevrildiğinde ‘Mobil İletişim için Küresel Sistem’ olarak ifade etmek mümkün. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü tarafından tasarlanan cep telefonları ve tabletlerde kullanım için ikinci nesil hücresel ağlara yönelik protokollerin açıklanmasına yardımcı olan bir standart olarak da tanımlanabilir. GSM’in kuruluşu, Aralık 1991 yılında Finlandiya’da gerçekleşmiştir.  Bundan sonra hızla faaliyete geçen sistem, 2010 yıllarında %90 üzerinde bir pazar payına ulaşmış. Bugün ise 193’ten fazla ülke ve bölgede aktif faaliyet sürdüren mobil iletişim için küresel bir standart halini aldı.  GSM ile 2G ağlar, birinci nesil 1G analog hücresel ağların yerini almayı başardı. GSM standardı, tam çift yönlü sesli telefonlar için optimize edilmiş ağ tanımlaması olarak ortaya çıkarken yıllar içerisinde veri tabanında değişiklikler yaparak 3G, 4G ve 5G standartlarını da kullanıcıya sunmayı başardı.

 

GSM Nasıl Ortaya Çıktı?

 

1980’li yılların başlarında ortaya çıkan GSM, şu anda kullanılan sistemden çok farklı olarak tanımlanıyor. İlk başlarda mobil telefon sistemleri analog sistem üzerinden gerçekleştirilmekteydi. Sonrasında sayısal sistemlerle birlikte bir veri ve ses transferi elde edildi ve GSM günümüzde geniş bir kullanım alanına ulaştı. Böylece global bir alanda faaliyet göstermeye başladı. GSM sistemi, GPS kullanımı üzerinden uygulama gerçekleştirdiği için veri alınıp verilmesi, konum belirlenmesi ve kısa mesaj servislerinin kullanılması mümkün hale geldi.

 

Avrupa’da GSM İçin İlk Geliştirmeler

 

1983 yılında Avrupa Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Konferansı komitesi ile Paris’te kalıcı bir destek grubu oluşturuldu. Dijital hücresel sesli telekomünikasyon için Avrupa standardı geliştirme çalışmaları başladı. Kuruluşun beşinci yılından sonra 13 Avrupa ülkesinden 15 farklı temsilci Avrupa çapında ortak bir cep telefonu sistemi geliştirmek için mutabakat zaptı imzaladı. Sistemin zorunlu bir hale getirilmesi için AB kuralları kabul edildi. GSM zamanla ve geliştirmeler sonucunda 2G, 3G, 4G ve 5G olarak farklı standartlarda kullanıcıya sunuldu. Bu veri geliştirme standartları sayesinde gelişen teknolojinin takibi kolay olmaktadır. GSM sistemleri, sesli ve görüntülü görüşme alanında gelişmeleri ve güncellemeleri sürekli olarak kullanıcılarına sunmaktadır.

 

GSM Ne İşe Yarar?

 

GSM ne işe yarar sorusuna en yalın cevap, iletişim sağlamanın en kolay yolu olarak ifade ediliyor. GSM aboneleri sürekli olarak yer değiştiriyor. Sürekli hareket halinde olan abonelerin aktif olarak iletişimde kalabilmeleri için bir radyo hücresinden diğerine otomatik geçiş sağlanıyor. Böylece kesintisiz bir iletişim ağı elde ediliyor. Herhangi bir çağrı ya da veri alındığında iletişimin gerçekleşmesi için cep telefonunun her an en uygun baz istasyonunu kullanması gerekiyor. Bu işlem için GSM teknolojisi, iletişim için anlık en uygun görünen baz istasyonuna geçiş sağlamaktadır. Böylece iletişimin kesilmesi engelleniyor ve iletişim sırasında hareket halindeki kullanıcıların aktif olarak iletişimde kalmasına yardımcı olunuyor.

 

İlk GSM Ağları

 

1984 yılında paralel olarak ilk Fransa ve Almanya tarafından kullanılmaya başlandı. Yapılandırma çalışmaları sırasında farklı projeler geliştirilerek imzalar atıldı. Ülkeler arasında yapılan bu anlaşmalarda ilk olarak Avrupa Komisyonu 900 MHz frekans hızının kullanılmasını GSM teknolojisine ayırdığını duyurdu. Bu duyuru sonrasında farklı ülkelerden de destek gelmeye başladı. 1991 yılında ilk GSM araması gerçekleşti. Bunu takip eden yıl içerisinde ilk GSM kısa mesaj gönderimi yapıldı. Bu gelişmeler hız kesmeden devam ederken ülkeler vatandaşlarına GSM kullanımını kural olarak koydu.

 

GSM Operatörü Nedir?

 

GSM operatörü nedir sorusuna iletişim ağı sağlayan şirketler olarak yanıt veriliyor. İletişim alanındaki abonelik işlemlerini yürüten, telefon görüşmelerinin yapılmasına aracılık eden sistem bütünü olarak ifade ediliyor. Operatör aynı zamanda bu alanda hizmet veren yeterli bilgi ve beceriye sahip kişilere da unvan olarak veriliyor.

 

Abone Kimlik Modülü Nedir?

 

GSM’in en önemli özelliklerinden biri olan abone kimlik modülü, yaygın şekilde “SIM” kart olarak biliniyor. SIM kart, kullanıcının abonelik bilgilerini ve telefon rehberini içeren takılıp çıkarılabilir bir akıllı kart sistemi olarak tanımlanıyor. Bu akıllı kart sistemi, kullanıcının telefon değiştirmesi sonrasında bilgilerinin saklı tutulmasına yardımcı oluyor. Bir başka şekilde sim kart değiştirerek cihaz korunur ancak operatör değiştirilebilir.

 

GSM Taşıyıcı Frekansları Nedir?

 

GSM ağları, farklı birçok frekans üzerinden kullanılıyor. Temelde bunlar, 2G frekans aralığı ve 3G frekans aralığı olarak ikiye ayrılıyor. Çoğu ülkede 2G frekans aralığı 900 MHz ve 1800 MHz olarak ifade ediliyor. Bunun yerine farklı ülkelerde 850 MHz ile 1900 Mhz aralığı da kullanıma uygun görülüyor. Nadir durumlarda GSM ağlarında frekans aralığı 400 MHz ile 450 MHz olarak da kabul edildiği oluyor. 2G frekans aralığı ile 3G frekans aralığı arasına karşılaştırma yapmak için 3G frekans hızı kontrol edilebilir. Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılan 3G ağı frekans hızı 2100 MHz olarak tanımlanıyor.

  • GSM kısaca, cep telefonlarında kullanılan telsiz görevi gören uzaktan ya da yakından iletişim kurmaya yardımcı olan protokol olarak tanımlanabilir. 1990 yılında hayatımıza giriş yapan GSM terimi, en önemli iletişim araçlarından biri konumunda duruyor. 1997 yılında 100 ve üzeri ülkenin iletişim standartlarında yerini almayı başardı. 2005 yılından itibaren tüm dünyaya yayılarak 2 milyara yakın kişiye ulaştı.
  • GSM ayrıca abonelerin Avrupa çapında iletişim kurmasına yardımcı oluyor. Analog telefon şebekeleri ile uyumlu ses hizmetleri sunan sistem, günümüzde internet kullanım alanlarında da karşımıza çıkmayı başarıyor. Günümüzde yaklaşık olarak 200 ülkeye ulaşan GSM sistemi, 670 farklı mobil iletişim ağına sahip. GSM hem yurtiçi hem de yurtdışı iletişimlerin sağlanması için temel bir protokol olarak tanımlanır. GSM sağlayıcıları ve operatörleri, ülkelere göre değişiklik gösteriyor. GSM sağlayıcı şirketler, farklı sistemleri ve işleyişleri ile abonelere seçim hakkı sunuyor. Sim kart üzerinden kullanılan abonelikler, isteğe göre farklı operatörlere geçiş hakkı sağlıyor.

Vodafone Müşteri Hizmetleri

 

GSM operatörü alanında arayış içindeyseniz Vodafone altyapısına göz atabilirsiniz. Vodafone tarafından sunulan müşteri ayrıcalıklarına bakabilir, ihtiyacınıza uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ana sayfa üzerindeki kısayollardan ihtiyacınıza uygun olan abonelik seçeneklerine ulaşarak detaylı bir araştırma yapabilir, hangi alanda ne gibi bir hizmet almak istediğinize karar verebilirsiniz. Vodafone, GSM alanında hem faturalı hat hem de faturasız hat için abonelik hizmetleri sunuyor. Vodafone online kanalları veya Yanımda Uygulaması üzerinden dakikalar içerisinde aboneliklerinizi oluşturabilirsiniz ve mobil üyelik işlemlerini yapabilirsiniz.

 

numara taşıma yeni hat