Açık Hat Nedir ve Neden Kullanılmamalı?

02 Ağustos 2023

Açık Hat Nedir ve Neden Kullanılmamalı?

Ülkemizde mobil hat kullanım kuralları, belirli kanunlarla düzenlenmiştir. Hat aboneliklerinin ne şekilde gerçekleşeceği, hat kullanım sınırlarının neler olduğu, mobil hat ile işlenen suçların neler olduğu ve bu işlenen suçlarda sorumluluğun kimlere ait olduğu kanunlarla açıkça belirtilmiştir. Bu kanunların dışında kalan hat kullanımlarının yine kanunlarca belirlenen ceza ve yaptırımları bulunur. Son dönemde sık sık duyulan ve yasal olmayan mobil hat kullanımlarından biri de açık hat kavramıdır. Peki açık hat nedir ve neden kullanılmamalıdır. Açık hat hakkında tüm detaylar için içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

 

Açık Hat Nedir?

 

Mobil hat kullanıcılarının son zamanlarda çok sık duymaya başladığı kavramlardan biri de açık hat kavramıdır. Bu nedenle açık hat nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Peki gerçek anlamda açık hat ne demek?

 

Açık hat; kişilerin bilgileri ve onayı olmadan onların isimlerine yasa dışı yollarla açılmış ve satışa sunulmuş mobil hat anlamına gelir. Yani mobil hattın üzerine kayıtlı olduğu kişi, kendi üzerine böyle bir hat aboneliği açılmış olduğundan haberdar değildir. Bu hattı kullanan kişi de hattın yasal sahibi değildir. Kısacası mobil telefon hattını kullanan kişi ile hattın üzerine kayıtlı olduğu kişinin farklı olduğu tüm hatlar, açık hat olarak nitelendirilir. Bu durum, yasal takibi zorlaştırdığından ve kişisel veriler için tehdit oluşturduğundan olumsuz sonuçlara yol açar. Peki, açık neden kullanılıyor ya da kullanıcı, neden bu yöntemi seçiyor?

 

Açık Hat Neden Kullanılır?

 

Açık Hat Nasıl Olur?

 

 

Açık hatların kötüye kullanım şekli; kişilerin kimlik bilgileri çalınarak onlar adına açılan ve adına hat açılan kişilerin bu eylemden haberi olmadığı durumdur. Bu durumda, yasalar üzerinde hat sahibi olan kişi üzerine böyle bir hat açıldığından haberdar değildir. Hattın yasal sahibi olan kişi adına herhangi bir fatura gelmediği yani hatlar faturasız olarak açıldığı için, kişi bu hatların açıldığından yıllarca haberdar olamayabilir. Bu hatların yasal sahipleri hatlar ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmasa da bu hatlar ile gerçekleştirilen her türlü eylemden direkt olarak sorumlu olabilir. Burada açık hat, cep telefonu dolandırıcılıkları, sosyal medya üzerinden açılan yasa dışı hesaplar gibi kötü amaçlara hizmet edebilir.

 

Belirtmek gerekir ki; her başkasına ait hattı kullanan kişi, yasadışı eylemler gerçekleştirmek amacıyla bu yöntemi seçmez. Yurt dışından alınan telefonun aile üyelerinden birinin pasaportuna yazılmış olması ya da kişinin kendi ismi ile hat sahibi olmak istememesi gibi sebepler de söz konusu. Bu gibi durumlarda genellikle aile bireylerinden birinin adına hat alınıyor ve söz konusu kişinin bu konuda bilgisi oluyor.

 

 

Açık Hat Kullanmak Suç mu?

 

 

Açık hat kullanmak suç musorusunun yanıtı; “evet”. Açık hat kullanmak elbette yasal değildir. Açık hat satmak ve kullanmak kanunlarla kesinlikle yasaklanmış bir eylem. Bu nedenle açık hat satanlar için de kullananlar için de ciddi yaptırımlar söz konusu olduğu söylenebilir.

 

Açık Hat Nasıl Anlaşılır?

 

Açık hat kullanımı yasal olmadığı için yeni hat aboneliği gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar satın alacakları hattın yasal olup olmadığını merak ediyor. Açık hat nasıl anlaşılırdiye merak ediyorsanız, bunu anlamanın birkaç yöntemi var. Öncelikle hat aboneliği gerçekleştirmek için yasal yolları izlemeniz önerilir. GSM operatörlerinin online kanalları ya da mağazaları aracılığı ile yeni hat başvurusu yaparak, açık hat satın alma riskinin önüne geçebilirsiniz. Hattınızı kendi kimlik bilgileriniz ile satın aldıktan sonra, eğer hala hattınızın açık hat olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, e-Devlet üzerinden üzerinize kayıtlı hat sorgulaması gerçekleştirerek satın aldığınız hattın açık hat olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

Açık Hat Kullanmanın Sakıncaları Nelerdir?

 

Açık hat kullanmanın en büyük sakıncası, yasal olmayan bir duruma dahil olmaktır. Eğer bir kullanıcı olarak açık hat talebinde bulunursanız, açık hat satışını desteklemiş olursunuz. Böylece siz bu hattı yasadışı bir eylem için kullanmayacak olsanız bile, kötü niyetli kişilerin bu tür hatlara erişimini mümkün kılmış olursunuz. Açık hat kullanmanın bir diğer sakıncası ise, hattınız üzerinde hiçbir hak talep edemeyecek olmanızdır. Hattınız ile ilgili kaynaklanan herhangi bir sorunda hat sizin adınıza olmadığı için herhangi bir işlem gerçekleştiremezsiniz ya da hattınızın size sağlayacağı herhangi bir avantajdan yine aynı nedenden dolayı yararlanamazsınız. Bu da açık hat kullanmanın bir diğer sakıncası olarak nitelendirilebilir. Bu nedenlerden dolayı açık hat kullanmamanız oldukça önemlidir. Açık hat kullanımının önüne geçmek için, sizin adınıza açılmış herhangi bir hat olup olmadığını da kontrol etmeniz önerilir. E-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile bilginiz dahilinde sizin kimlik bilgilerinizle açılmış bir hat olup olmadığını belirleyebilir ve böyle bir hattın varlığını tespit ettiğinizde yetkili kurumlarla iletişime geçerek hattın iptalini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Güvenli ve yasal şekilde mobil hat sahibi olmak için Vodafone online kanalları üzerinden ya da Vodafone mağazalarını ziyaret ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Vodafone online kanalları üzerinden faturalı ve faturasız hat seçeneklerini inceleyerek iletişim ihtiyaçlarınıza en uygun tarifeyi seçebilirsiniz. Faturalı hat ya da faturasız hat seçeneklerinizi belirledikten sonra yeni hat başvurunuzu gerçekleştirerek kısa süre içerisinde Vodafone’lu olabilirsiniz.

 

numara taşıma yeni hat