Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

27 Kasım 2023

Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

Teknoloji ile alakalı son dönemde en sık konuşulan konulardan biri de yapay zekâ. Her ne kadar son dönemde bu konu ile daha sık haşır neşir olsak da yapay zekâ konusunun geçmişi 1950’li yıllara kadar uzanıyor. İlk fikirleri bu yıllarda atılan yapay zekâya bakış açısı IBM tarafından geliştirilen Deep Blue isimli bilgisayarın 1997’de Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov’u yenmesiyle büyük ölçüde değişti. Siz de bugün birçok alanda gördüğümüz yapay zekâ hakkında merak edilen yapay zekâ nedir ve ne gibi özelliklere sahiptir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Yapay Zekâ Nedir?

İnsan zekâsını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini geliştirme ve yenileyebilme kabiliyetine sahip olan makinelere yapay zekâ denilmektedir. Yapay zekâ sayesinde bilgisayarlar insan gibi düşünebilir tanımlı görevleri yerine getirebilir. Yapay zekânın temel amacı işlemleri hızlandırmak, verimliliği artırmak ve olası hataları en aza indirgemektir. Peki yapay zekâ kavramı ile sık sık gördüğümüz bir diğer kavram olan AI nedir? Bu kavram yapay zekâ teriminin İngilizcesi olan “Artificial Intelligence”ın kısaltmasıdır.

 

Yapay Zekânın Tarihçesi

Yapay zekâ konusuna ilgi duyan kişiler bu teknolojinin tarihçesini de merak ederek yapay zekâ ne zaman bulundu sorusuna da cevap arıyor. Yapay zekâ hakkındaki ilk fikirler her ne kadar 50’li yıllarda ortaya çıkmış olsa da günümüzdeki anlamı ile yapay zekâ teknolojisinin ortaya çıkışı biraz daha sonralara rastlıyor. Deep Blue isimli bilgisayarın 1997 yılında Garry Kasparov’u bir satranç maçında yenmesi oldukça ses getirmiş ve yapay zekâ kavramına daha ciddi şekilde bakılmasını sağlamıştır. 2011 yılına gelindiğinde ise yine Deep Blue’nun üreticisi olan IBM’in ürettiği Watson isimli bilgisayarın bir TV programındaki rakiplerini yenmesi de yapay zekânın sadece matematiksel işlemlerde değil farklı konularda da insanları yenebileceğini kanıtlamış oldu. 2016 yılında ise Google Deepmind, insanların oyun oynama şekillerini taklit edebilen bir yapay sinir ağı geliştirdi. Yine Google’ın geliştirdiği AlphaGo isimli program Go şampiyonu Lee Sedol’ü yendi ve yapay zekânın birçok konuda başarılı olduğu bir kez daha ispat edilmiş oldu. Bugün geldiğimiz noktada yapay zekâ hayatımızın birçok alanına etki etmeye devam ediyor. Peki günümüzde kullanılan en iyi yapay zekâ uygulamaları nelerdir? Gelin birlikte bu uygulamalara biraz daha yakından bakalım.

 

En İyi Yapay Zekâ Uygulamaları

Yapay zekâ konusunda araştırma yapan tüm kullanıcılar yapay zekâ teknolojisi nedir sorusunun ardından günlük yaşamları içerisinde kullanabilecekleri en iyi yapay zekâ uygulamalarının neler olduğunu da araştırmaya başlıyor. İşte günlük hayatta sık kullanılan ve kullanıcıları tarafından oldukça beğenilen yapay zekâ uygulamaları.

 

ChatGPT

Son günlerde adını en çok duyduğumuz yapay zekâ uygulamalarından olan ChatGPT, dünyaca ünlü yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilmiş bir uygulama. ChatGPT’ye birçok işlem yaptırmanız mümkün. Örneğin metin yazdırmak, matematik problemlerini çözdürmek, kod yazdırmak, çeviri yaptırmak ya da farklı içerikler ürettirmek için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ChatGPT ile sohbet edebilir ve farklı konularda ondan fikir isteyebilirsiniz.

 

DALL-E

OpenAI şirketinin geliştirmiş olduğu bir diğer yapay zekâ uygulaması da DALL-E. Bu uygulama ile ilgili alanlara bir metin girerek fotoğraf oluşturabilirsiniz. Bu fotoğraf gerçek hayatta olmayan herhangi bir nesne, manzara, kişi ya da hayvan fotoğrafı olabilir. Aynı zamanda uygulamaya herhangi bir fotoğraf yükleyerek bu fotoğrafın yapay zekâ tarafından yeniden çizilmesini isteyebilirsiniz.

 

Voila AI

Voila AI yapay zekâ özellikleri bakımından OpenAI’nin GPT-3 modeline oldukça benzeyen bir yapay zekâ uygulamasıdır. Voila AI sayesinde metinlerin içerisindeki yazım hatalarını bulabilir, blog ve sosyal medya gönderileri için içerik fikirleri üretebilir ve hatta email bile yazdırabilirsiniz. Aynı zamanda Voila AI uygulamasını tarayıcınıza eklenti olarak da ekleyebilirsiniz.

 

Soundraw

Gelelim müzik ile uğraşmayı sevenlerin çok hoşuna gideceğini düşündüğümüz bir yapay zekâ uygulamasına. Soundraw, yapay zekâ destekli şekilde ücretsiz müzik oluşturmanıza imkân tanır. Soundraw ile bir müzik oluştururken müziğin nasıl bir ruh haline hitap edeceği, süresi ve ritmi gibi birçok detayı belirlemeniz mümkün. Bunun dışında detaylı düzenlemeler yaparak da hayalinizdeki müziği oluşturabilirsiniz.

 

Sheetplus

Sıradaki yapay zekâ uygulamamız özellikle Microsoft Excel ya da Google Sheets gibi programlar kullananların çok işine yarayacak. Sheetplus ile bu gibi programlarda yazdığınız formülleri neredeyse 10 kata kadar daha hızlı bir şekilde yazabilirsiniz. Böylelikle zamanınızın büyük bir kısmı da size kalmış olur.

 

Hotpot.AI

Özellikle tasarımcılar için oldukça kullanışlı bir yapay zekâ uygulaması olan Hotpot.AI, eski fotoğrafları harika resimlere dönüştürme özelliğine sahip. Bu uygulama sayesinde tasarımlarınız ya da fotoğraflarınız üzerindeki hataları giderebilir ve onları en iyi hallerine dönüştürebilirsiniz. Aynı zamanda siyah beyaz fotoğraflarınızı renklendirebilir, fotoğraflarınızın arka planını kolay bir şekilde değiştirebilir ve görsel düzenlemelerinizi en iyi şekilde yapabilirsiniz.

 

Timely

Timely, gün boyunca yaptığınız her şeyi takip etmek için tasarlanmış bir yapay zekâ uygulaması. Bu araç ile tüm gününüzü planlayabilir, görevlerinizi otomatik olarak etiketleyebilir ve tüm işlerinizi gruplandırabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanarak gün içerisinde işlerinizi planlarken ya da gün içerisinde uğraştığınız küçük şeylerle ne kadar zaman harcadığınızı tek bir ekran üzerinden görebilirsiniz. Bu sayede zamanı daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Basit arayüzüyle kullanım kolaylığı sağlayan Timely vazgeçilmez yapay zekâ uygulamalardan biri olmaya aday.

 

Adobe Enhance

Özellikle sosyal medya içerik üreticileri için harika bir yapay zekâ uygulaması olan Adobe Enhance, herhangi bir özel donanım olmadan aldığınız ses kayıtlarını stüdyo kalitesinde ses kayıtlarına dönüştürüyor. Kullanıcılarının arka plan gürültülerini hızlı bir şekilde kayıttan kaldırmasına ve ses kalitesini artırmasına olanak sağlayan Adobe Enhance oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

 

Yapay zekâ kullanımı son dönemde giderek yaygınlaştı. İnternetin ve teknolojinin gelişimi ve hayatlarımızda büyük bi yer edinmesi ile eskiden çok zor ya da uzak gibi görünen şeyler şimdi parmaklarımızın ucunda. Tüm bu kolaylıklardan yararlanabilmenin ilk koşullarından biri de kaliteli bir internet bağlantısına sahip olmak elbette. Vodafone ev interneti paketleri kullanıcılarına hem kaliteli hem de avantajlı internet hizmeti sunar. Vodafone ev interneti paketlerini incelemeden önce altyapı sorgulama işlemi ile adresinizde ne tür bir bağlantı kullanabileceğinizi öğrenmelisiniz. Bu sonuca göre eğer adresinizde fiber internet altyapısı varsa fiber internet paketlerinden birine karar vererek hızlı bir internet bağlantısına sahip olabilirsiniz. Eğer altyapınız buna uygun değilse ADSL internet paketlerini tercih edebilirsiniz. Vodafone ADSL internet paketleri de yüksek hız seçenekleri ile size kaliteli bir internet deneyimi sunar.

 

Eğer Vodafone ev interneti abonesi değilseniz ve internet hizmetinizden memnun değilseniz hız testi ve ping testi yaparak mevcut internet hizmetinizi hız açısından ölçebilirsiniz. Hız ve ping testi sonuçlarınızı Vodafone ev interneti başvurusu yaparken müşteri temsilcilerimiz ile paylaşarak size en uygun paketin önerilmesini sağlayabilirsiniz.