World Wide Web Nedir?

28 Eylül 2023

World Wide Web Nedir?

Günümüzde kullandığımız en önemli teknolojilerden biri şüphesiz ki internet. Bir internet servis sağlayıcısı aracılığı ile kullanıcılara internet bağlantı hizmeti sunulur. Çoğu kullanıcı internet kavramı ile World Wide Web kavramının aynı şey olduğunu zannetse de bu iki kavram birbirinden tamamen farklıdır. İnternet, TCP / IP protokolleri kullanılarak bilgisayarların birbirine bağlanmasını ifade eder. World Wide Web ise bundan çok daha başka bir kavramı ifade eder. Peki, yaşadığımız yüzyılın belki de en sık kullanılan kısaltmasının açılımı olan World Wide Web nedir?

 

World Wide Web Ne Anlama Gelir?

 

Her internet sitesi ziyaretinde kullanıcılar, ziyaret etmek istedikleri site adresinin başına “WWW” uzantısı eklerler. Bu nedenle de kullanıcılar WWW açılımı nedirdiye de zaman zaman merak edebilir. WWW nedir diye merak eden kullanıcılar için bu kavramı kısaca açıklayalım. WWW açılımı, World Wide Web’dir. World Wide Web, İnternet üzerinde yayınlanan ve birbiri ile bağlantılı olan HTML dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemini ifade eder. HTML tabanlı bu dokümanların her birini web sitesi olarak adlandırabiliriz. İnternet kullanıcıları bu web sitelerine, bilgisayarları üzerinden web tarayıcı olarak bilinen programlar aracılığı ile erişim sağlar.

 

World Wide Web’in Kısa Tarihi

 

İnternetin günümüzdeki şeklini aldığı 80’li yıllarda, internet kullanımının yaygınlaşması ile domain ismi sistemleri ortaya çıkmaya başladı. Bu ihtiyacı önceden gören araştırmacılar vardı. Bir yazılım mühendisi olan Tim Berners Lee de bunlardan biridir. Kendisi, World Wide Web’in mucididir. 80’li yılların sonlarında veri erişimi konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını fark eden Lee, internet ortamındaki etkileşimi daha kolay bir hale getirmek için bazı teknolojiler önermiştir. 90’lı yılların sonuna gelindiğinde günümüzde kullanılan web sitelerinin temeli olan HTML, URI, HTTP gibi teknolojileri de ortaya koymuştur. Nihayet 90’lı yılların sonunda bu gelişmeler ile birlikte ilk Web sayfası yayına alınmıştır.

 

World Wide Web Nasıl Çalışır?

 

WWW, “dünyayı kapsayan ağ” olarak da tanımlanan bir bağlantı ağının kısaltmasıdır. İnternet üzerinden bilgiye erişmeyi sağlayan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu sistem nasıl çalışır? World Wide Web sistemine internet aracılığı ile erişilir.  World Wide Web ağı, birbiri ile bağlantılı olan ve hipermetin adı verilen ve web dilinde 1 ve 0 kodlarından oluşan belgelerden oluşan bir sistemdir. Bu bilgilerin web dilinde yazılabilmesi için çoğu web sitesi HTML dilini kullanır. Web dilinde yazılan bu metinler web tarayıcıları aracılığı ile bizim anlayabileceğimiz metinlere, resimlere ya da videolara dönüştürülür. Aynı zamanda bu siteler içerisinde yer alan ve “link” adı verdiğimiz hiper bağlantılar sayesinde başka sitelere erişmek de mümkün hale gelir. Bugün web adresi olarak bildiğimiz tüm adreslerin World Wide Web sisteminde bir IP karşılığı bulunur. Bu sayede modemler, yönlendiriciler ve sunucular sayesinde bu web siteleri arasında gezinmek mümkün hale gelmektedir.

 

Dünya çapında ağ yani WWW, tüm dünyanın eş zamanlı olarak bağlantı halinde olmasını sağlayan bir sistemdir. Dünyanın farklı yerlerindeki bilgilerin homojen bir biçimde ve herkesin ulaşabileceği şekilde kullanıma açık hale getiren bu sistem, dünya tarihini de etkilemiştir. WWW, bilgisayar ekranında görünebilen metinlerin birinden diğerine geçişi sağlayan bir protokolün hızlı akışı için adeta sihirli harfler dizilimi gibidir. Alan adı ve IP adresi ile ile birlikte WWW, kullanıcının farklı web sitelerini kolayca keşfetmelerini sağlayan anahtar olmuştur. Ona internetin bir ağ olarak yaygınlaşmasının ilk adımı olmuştur. Ayrıca www, internetin ilk başlarda sınırlı erişim sorununu çözmüştür.

 

İnternet kullanımı World Wide Web’in gelişimi ile büyük bir aşama kaydetmiştir. Bugün bu yazıyı okuyabilmeniz bile World Wide Web’in varlığı ile gerçekleşmektedir. İnternet ile ilgili merak ettiğiniz her şeye yine internet üzerinden ulaşabilmek de internetin önemini anlatmak için yeterlidir. Evinizde ya da iş yerinizde rahatlıkla internete bağlanabilmek için bir servis sağlayıcısı ile anlaşarak size uygun bir bağlantı türü ile internet aboneliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. ADSL internet ya da fiber internet seçeneklerinden kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.Ev interneti için en uygun bağlantı türleri fiber bağlantılardır. Ancak fiber internetkullanabilmek için, adresinizde fiber bağlantıya uygun bir altyapı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bunu öğrenmek için yine internet üzerinden altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca mevcut internet bağlantınızda herhangi bir hız sorunu yaşıyorsanız öncelikle bir hız testi gerçekleştirerek sorunun kaynağını belirlemeye çalışabilirsiniz. Daha ilerlemiş sorunlar için ise hız testi ve ping testi sonuçlarını servis sağlayıcınızın teknik destek ekibi ile paylaşarak sorunların çözümü için destek isteyebilirsiniz.