WLAN Nedir?

28 Eylül 2023

WLAN Nedir?

Teknolojinin hızla ilerlemesi, teknolojiyi hayatımızın en önemli parçası haline getirdi. Gittikçe gelişen teknoloji ile özellikle elektronik cihazlar arasında eş zamanlı bir iletişimi gerekli hale getirdi. WLAN teknolojisi ile ortaya çıkan bu ihtiyacı karşılaması için geliştirilmiştir. Peki tam anlamı ile WLAN nedir diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Açılımı Wireless Local Area Network olan WLAN Türkçede Kablosuz Yerel Ağ olarak tanımlanmaktadır. Kablolu bağlantı yerine yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanır. Böylece kablolara ihtiyaç duymadan güvenli bir internet bağlantısı sağlar. Kısacası WLAN bir veya daha fazla cihaza yüksek radyo frekansı dalgaları yardımı ile ulaştırılan erişim noktası veya internet ağıdır.

 

WLAN teknolojisi ilk çıktığı 90’lı yıllarda oldukça pahalı bir bağlantı alternatifi iken teknolojide yaşanan gelişmeler ile maliyetleri her eve girebilecek kadar azaldı ve bugün ev interneti kullanıcılarının hemen hepsi WLAN ile internete bağlanmaktadır. 

 

WLAN Modem Nedir?

 

Tüm internet kullanıcıları internete bağlanmak için bir modeme ihtiyaç duyarlar. Bu durumun tek istisnası ise altyapı olmayan bölgelerde internete bağlanmak için kullanılan taşınabilir internet seçenekleridir. Fiber internet kullanabilmek için ise altyapıya ve modeme ihtiyacınız vardır. Aynı şekilde ADSLinternet kullanımı da moden gerektirir. Modem WLAN nedir diye soranlar için ise bu bilgilerin ardından, kablosuz  bağlantı özelliği olan modemler olduğunu söyleyebiliriz. WLAN modemlerin üzerinde bir WLAN tuşu bulunmaktadır. Bu tuş aktif edildiğinde ya da kablosuz bağlantıya erişemediğiniz zamanlarda bu tuşa bastığınızda WLAN bağlantısı yeniden aktif olacaktır.

 

Kablosuz bağlantınızda yavaşlama ya da kopma gibi bir aksaklık olduğunda, öncelikle modeminizdeki WLAN ışığını kontrol etmelisiniz. Eğer ışık yanmıyorsa WLAN tuşuna 2-3 saniye basılı tutarak sorunu çözebilirsiniz. Eğer WLAN ışığı yandığı halde bağlantıda bir yavaşlık varsa hız testi uygulayarak hızınızı kontrol edebilirsiniz. Bunun ardından ping testi yaparak bağlantı kalitenizi de kontrol etmelisiniz.

 

WLAN Nasıl Çalışır?

 

Var olan bir WLAN bağlantısına yalnızca birkaç cihaz bağlanabildiği gibi aynı anda yüzlerce cihaz da bağlanabilir. Mobil telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, ses sistemleri, akıllı ev cihazları gibi birçok aygıt WLAN bağlantısına bağlanabilir. Peki WLAN nasıl çalışır? WLAN bağlantıları cihazların içerisindeki radyo sinyal alıcı ve vericileri vasıtası ile çalışmaktadır. Bu bağlantıları kullanmak için herhangi bir kabloya gereksiniminiz yoktur. Cihazların içerisinde yer alan sinyal alıcı ve vericiler, cihazların görünmeyen iç kısımlarına yerleştirilmiştir. WLAN bağlantılarının iki çeşidi bulunur. Bunlar; Wi-Fi ad-hoc ve Wi-Fi AP olarak adlandırılır. Wi-Fi ad-hoc bağlantı türü daha çok az sayıdaki cihazlar için avantajlıdır ve çok sayıda cihaz için ise verimli değildir. Aynı zamanda harici donanım aygıtına ihtiyaç duymazlar. Bu bağlantı türüne örnek olarak bluetooth ve kızılötesi aktarımları verebiliriz. Wi-Fi AP (Access Point) ise erişim noktası yöntemi ile bir aracı donanımın bağlantıya eşlik ettiği bağlantı türüdür. AP modeli günümüzde en sık kullanılan Wi-Fi noktalarıdır. AP’ler çok sayıda cihazın dahil edilebilmesi ile kullanım açısından daha avantajlıdırlar.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur