Wi-Fi Nedir?

28 Eylül 2023

Wi-Fi Nedir?

İnternet çok uzun zamandır hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. İlk yıllarında çevirmeli ağ bağlantıları ile kablolu şekilde bağlanabildiğimiz internet bugün kablosuz teknolojilerle kolaylıkla erişebildiğimiz bir hale gelmiştir. Kablosuz bağlantıların hayatımıza dahil olması ile Wireless ya da Wi-Fi kavramlarını da sık sık duymaya başladık. Wi-Fi nedir konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar içeriğimizde.

 

Wi-Fi 5 Nedir?

 

Wi-Fi 5 nedir konusuna geçmeden önce Wi-Fi ile ilgili genel bilgilere bakmak yararlı olacaktır. Wi-Fi ilk olarak acil durumlarda iletişimin sürdürülebilmesi amacı ile geliştirilmiş bir sistem olarak karşımıza çıkmıştı.Sağladığı avantajlar ve kişilerin hayatlarına sağladığı kolaylıklar görüldüğünde ise bu sistem daha da yaygınlaştırılmıştır. Kablolu sistemlere oranla çok daha uygun kurulum maliyetlerinin olması Wi-Fi’nin yaygınlaşmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Wi-Fi kelimesinin tam açılımı Wireless Fidelity’dir. Wireless bağlantıları kendi içlerinde “Wan” ve “Lan” olmak üzere ikiye ayrılır.  Lan olarak bilinen WLAN kablosuz yerel alan ağı demektir. Wan ise kablo bağlantısının yetersiz olduğu durumlarda binalar arası bağlantının kablosuz cihazlar ile yapıldığı sistemdir.

 

Wireless bağlantı noktaları radyo dalgaları üretir. Belirli standartlar çerçevesinde üretilen bu dalgalar çeşitli alıcılar tarafından algılanıp sisteme dahil edilir. Günümüzde birçok cihaz Wi-Fi alıcısına sahiptir. Bu alıcılar sayesinde cihazlar radyo dalgalarını yakalayarak ağa bağlanabilir. Wireless sistemi içerisinde kullanılan ürünler ADSL modem, wireless network adaptörü, access point ve wireless bridge olarak çeşitlendirilebilir.

 

5G teknolojisinin kullanılmaya başlaması ile birlikte kullanıcılar 5G Wi-Fi nedir konusu hakkında da araştırma yapmaya başladılar. Aslında buradaki temel teknoloji 5G teknolojisidir. Ayrıca bir 5G Wi-Fi olarak tanımlanabilecek bir hizmetten söz etmek mümkün değildir. Bu durumda Wi-Fi 5G nedir sorusunu, 5G hızında internet olarak yanıtlayabiliriz. Fiber internet hızı bugün yaygın olarak kullanılabilen en hızlı internet olarak biliniyor.  5G ise fiberden daha hızlı olan en yüksek hızlı mobil bağlantı standardıdır. Servis sağlayıcıların sunduğu 5G hizmetinden yararlanabilmek için 5G uyumlu cihazlarınızın olması gerekir. Ülkemizde henüz 5G teknolojisi yaygın kullanıma açılmamış olsa da 5G kullanımına başlandığında hız testi ile 5G internetin performansını ölçümleyebilirsiniz. Ping testi de bu ölçümleme yöntemlerinden bir diğeri.

 

5G Wi-Fi demek, 5G hızında interneti Wi-Fi bağlantısı ile kullanabilmek anlamına gelmektedir. Yani evinizde ya da işyerindeki modeminiz ile 5G hızında internet kullanabilirsiniz ancak bunun için öncelikle ülkemizde 5G altyapısının yaygınlaşması gerekmektedir. Bu altyapı yaygınlaştıktan sonra modeminizin 5G uyumlu olması gerekecektir. Aksi takdirde 5G hızında internet kullanmanız mümkün olmayacaktır. Günümüzde yeni üretilen modemler bu teknolojinin yaygınlaşması ile beraber 5G uyumlu şekilde üretilmektedir. Bu nedenle yeni bir modem alacaksanız her ihtimale karşı modeminizi 5G uyumlu olacak şekilde tercih etmenizi öneririz. Eğer bulunduğunuz bölgede bir internet altyapısı mevcut değilse taşınabilir internet seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur