WAN Nedir?

28 Eylül 2023

WAN Nedir?

Günümüzde internet hayatımızın vazgeçilmezi olarak konumlanmaktadır. Bu nedenle günlük yaşantımıza bazı yeni kavramların girmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Haliyle bu durumda kullanıcılarda bir çok soru işaretinin belirmesine neden olur. Bir WAN, basitçe bir ağlar bütünü olarak tanımlanabilir. Birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için çeşitli LAN'ları veya diğer ağ türlerini birbirine bağlamanın bir yoludur. Bu bağlantı genellikle farklı bölgelerde bulunan farklı gruplar veya işletmeler arasında daha iyi iletişim ve işbirliği sağlamak için yapılır.

Wide Area Network yani Geniş Alan Ağı (WAN) olarak adlandırılan  geniş bir bölgeyi kapsayan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar genellikle büyük işletmeler ve kuruluşlar tarafından farklı ofis konumlarını birbirine bağlamak için kullanılır. WAN'lar, uzun mesafelerdeki kullanıcılara iletişim, veri depolama ve diğer hizmetleri sağlayabilir.

 

WAN bağlantısı nedir?

 

WAN veya Geniş Alan Ağı, bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. Bir kablosuz WAN, ağı geniş bir alana yaymak için hücre görevi gören bir dizi radyo kulesine bağlanmak için hücresel geniş bant radyo cihazlarını kullanır. WAN bağlantısı, cihazların halka açık interneti kullanmadan geniş bir coğrafi alan üzerinden bağlanmasına olanak tanır.

 

WAN nedir ne işe yarar?

 

Geniş alan ağı (WAN), bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. WAN, tümü birbirine bağlı olan ancak tümü İnternet'e bağlı olmayan bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Modem kullanarak internete bağlanabilirler. WAN'lar, aynı şehirdeki farklı binalardaki bilgisayarları birbirine bağlamak için de kullanılabilir.

 

Modemdeki WAN ne demek?

 

WAN veya Geniş Alan Ağı, geniş bir alana yayılan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar bir eyalet, ülke ve hatta tüm dünya kadar büyük olabilir. Yönlendiricinizdeki WAN bağlantı noktası, modeminize bağlanmak için kullanılır ve bu da sizin internet'e bağlanmanıza olanak tanır. Modeminizdeki WAN ışığı, yönlendiricinizin İnternet'e bağlı olduğunu gösteren küçük, yuvarlak, yeşil bir ışıktır. Wan ışığı sabit yanıyorsa WAN Bağlantısı yapıldı ancak veri transferi yapılmıyor demektir. Eğer wan ışığı yanı sönüyorsa hem bağlantı gerçekleşmiş hem de veri transferi yapılıyor demektir. Öte yandan WAN ışığı yanmıyorsa bu durumun kaynağı wan bağlantısının olmamasıdır. Peki wan portu nedir? Wan portu diğer cihazlara bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden başka bilgisayara dağıtılmasına imkan verir.

 

LAN ile WAN arasındaki fark nedir?

 

LAN, ev, ofis veya binalar gibi küçük bir coğrafi alanda kurulan bir bilgisayar ağıdır. WAN ise, tüm şehir veya ülke gibi daha geniş bir alanı kapsayan bir bilgisayar ağı olarak tanımlanır. İkisi arasındaki temel fark boyutlarıdır. LAN'lar, ofis, bina veya ev gibi küçük bir alandaki bilgisayarları ve cihazları bağlamak için kullanılan basit ağlardır. WAN'lar ise farklı LAN'ları birbirine bağlamak için kullanılan karmaşık ağlardır.

 

Günümüzde her alanda kullandığımız internetin hızı çok önemlidir. Ev interneti evde çalışan kişilerin de sıklıkla tercih ettiği hizmetlerdendir. Öte yandan Vodafone ev interneti çeşitli avantajlar sağlayarak evde keyifli zaman geçirmenizi de sağlar. Vodafone tarafından sizlerin evde internet ihtiyaçlarına özel tasarlanmış adsl internet paketlerini keşfedebilirsiniz. Ayrıca Vodafone ayrıcalıkların faydalanmak ve fiber internet hızı ile tanışmak için acele edin!

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur