VPS (Virtual Private Server) Nedir?

28 Eylül 2023

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

İnternetin hayatımıza girmesiyle birçok yeni kavramla da tanışmış olduk. İnternet servis sağlayıcısı, IP adresi, DNS, ADSL, fiber gibi kavramlar hayatımızın merkezine oturmuş durumda. Bu kavramlardan biri de son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız VPS. Web siteleri ve online hizmet sağlayıcıları için oldukça önemli olan VPS kavramı ile ilgili merak edilen tüm detaylar içeriğimizde. Eğer sizde VPS nedir konusu ile ilgili bir araştırma yapıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

VPS Nedir?

 

Web siteleri için popüler hizmetler arasında öne çıkan VPS kavramının açılımı “Virtual Private Server” anlamına gelir. Peki virtual private server nedir? Öncelikle bu kavramın Türkçe karşılığı “sanal özel sunucu” demektir. VPS, birden fazla bağımsız sanal makineye bölünmüş fiziksel bir sunucudan oluşur. Bu tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesinin barındırılabilmesi demektir. VPS ile her sunucu diğer hesaplardan bağımsız şekilde çalışmasına rağmen aynı makine içerisindeki alanı paylaşmış olur. Burada her kullanıcının kendine özel kaynaklarının olabilmesi de sanallaştırma teknolojisi sayesinde mümkün hale gelir. Yani VPS hizmetlerinde, fiziksel bir sunucuya ait olan RAM, CPU ve disk gibi kaynaklar sanallaştırılır ve birden fazla sunucu haline getirilir. Sunucuya kök erişiminin sağlanması ise kullanıcıların projeleri için daha fazla esneklik ve daha fazla bağımsızlık elde etmesi anlamına gelir. Tüm VPS kullanıcılarının kendilerine özel bir bellek alanı, depolama alanı ve bant genişliği bulunur. VPS kullanmak bütün bir sunucu kiralamaktan daha uygun ücretlidir. VPS kullanmak, kullanıcıları için daha güvenli bir çözümdür. Orta ölçekli trafiğe sahip olan web siteleri rahatlıkla VPS tercih edebilirler. VPS’in sahip olduğu esnek yapı kullanıcılarına birçok farklı çözümü de sunar. Bu esneklik sayesinde VPS kullanılacak web sitelerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde bir VPS tasarlanabilir ve birçok farklı plan oluşturulabilir. VPS kullanımı sırasında web sitesi trafikleri artar ya da daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulursa kullanılan mevcut VPS hizmeti özelleştirilebilir ve ölçeklendirilebilir. VPS kullanımında güvenlik ise özel güvenlik protokolleri ile sağlanır.

 

VPS Kimler Tarafından Tercih Edilebilir?

 

VPS web siteleri için sunulan kullanışlı ve avantajlı hizmetlerden biridir. Peki VPS kimler tarafından tercih edilmeli? Öncelikle sahip olduğunuz web sitesinin sürekli artan bir trafiği varsa VPS kullanmayı düşünebilirsiniz. Hosting hizmetlerinin bu anlamda sınırsız bir bant genişliği olmasına rağmen sürekli artan ziyaretçi sayıları web sitesinin performansında bazı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle VPS kullanmak bu anlamdaki ihtiyacınızı tam olarak karşılayabilir. Yine kendi sunucunuzu başkalarıyla paylaşmak istemiyorsanız, kaynakları fazla tüketen bir uygulamaya sahipseniz ve kiralık sunucular bütçenizi aşıyorsa VPS sizin için en iyi seçenek olabilir. VPS oldukça esnek bir hizmettir. Bu nedenle hosting planlarına bağlı kalmak ve bu kısıtlamalara uymak istemiyorsanız VPS’in esnekliğinden faydalanabilirsiniz. Kullanıcılar VPS sunucularına kök erişime sahiptir. Bu da kullanıcıların istedikleri uygulamayı veya yapılandırmayı tüm ihtiyaçlarına uygun şekilde kurup kullanabilmesini sağlar. Eğer kendinize uygun ve hizmetinizi dilediğiniz şekilde kontrol edebilmek istiyorsanız VPS kullanabilirsiniz. VPS kullanabilecek bir diğer kullanıcı kitlesi de e-ticaret sitesi sahipleridir. E-ticaret platformları çok fazla kaynak tüketen bir yapıya sahiptir ve birçok eklentiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle bu gibi bir platforma sahip olan kişiler için hosting hizmeti yetersizdir ve daha iyi bir performans için VPS kullanabilirler. Son olarak web sitesi için daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyan kişiler kesinlikle diğer sunucu hesaplarından bağımsız şekilde çalışan VPS çok iyi bir seçenek olacaktır.

 

VPS Kimler İçin Uygun Değil?

 

VPS sunucuları, kullanıcılara sağladığı avantajlar göz önüne alındığında hızlı ve ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Ancak bu sistem her kullanıcı için bu denli avantajlı ve ekonomik olmayabilir. Eğer düşük trafiğe sahip bir web siteniz varsa, düşük bir bütçeniz varsa ya da VPS yönetimi konusunda temel düzeyde de olsa bilgi sahibi değilseniz VPS sizin için uygun bir seçenek olmayabilir. Aynı zamanda ilk kez web sitesi açmış kişiler de VPS yerine hosting hizmeti tercih edebilirler.

 

VPS Avantajları Nelerdir?

 

VPS kullanıcılar için birçok avantaj sunar. Öncelikle VPS, web sitesi kullanıcılarının web sitelerini yayınlamak için ihtiyaç duydukları tüm veri tabanlarını ve dosyaları depolayan bir sistemdir. Sanallaştırma yolu ile birbirinden ayrılmış bölümler arasında veri alışverişi ya da dosya aktarımı gibi durumlar söz konusu değildir. Bu da ekstra güvenlik anlamına gelir. Ayrıca güvenlik konusunda VPS sizi hem diğer web sitelerinden korur hem de VPS üzerinden dilediğiniz güvenlik protokolünü uygulayarak web siteniz için ihtiyaç duyduğunuz güvenlik sistemini oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda tek bir VPS sunucusu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırmak mümkündür. Son olarak VPS sunucularının esnekliği sayesinde web sitenizin trafiği arttığında ya da ihtiyaçları değiştiğinde bu sistemi dilediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.

 

VPS Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

VPS’nin kullanıcılar için birçok avantajı bulunur. Ancak VPS alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Öncelikle VPS almak için güvenilir bir firmanın tercih edilmesi gerekir. Satın alma işlemi gerçekleştirilecek firmanın resmi bir şirket olduğunun teyit edilmesi önemlidir. Bu teyit gerçekleştirilirken firmanın yer sağlayıcı belgesine sahip olup olmadığının kontrol edilmesi yeterli olabilir. Bu kontrol Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu web sitesi üzerinden gerçekleştirilir.

 

Resmî belgelerin kontrol edilmesinden sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sunucu teknolojisinin detaylı şekilde incelenmesidir. Son teknoloji sisteme sahip olmayan bir sanal sunucu ilerleyen dönemde erişim sorunları ve performans kaybı gibi problemlere neden olabilir. Güçlü bir altyapısı olan hosting firmasından VPS alımı gerçekleştirilmeye karar verildiğinde fiyat performans açısından ihtiyaca en uygun seçeneğin belirlenmesi gerekir. Kullanacağınız sisteme ve web sitesine uygun depolama alanı, bellek boyutu ve işlemci hızı gibi özelliklerin bir araya getirildiği bir paket hazırlanması gerekir.

 

VPS alırken dikkat edilecek bir diğer konu da veri merkezinin lokasyonudur. Çünkü bu lokasyon, erişim hızı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle seçeceğiniz hosting firmasının sahip olduğu veri merkezinin yurt içerisinde mi yoksa yurtdışında mı olduğunu öğrenmeniz avantajınıza olacaktır. Son olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yönetim panelinin ücretli ya da ücretsiz oluşudur. Kimi hosting firmaları bu panelleri kullanıcılarına ücretli ya da ücretsiz şekilde sunabilmektedir. Bu paneller VPS sunucularının kurulumu ve açıp kapanması gibi temel işlemlerin kolay bir şekilde gerçekleşmesine yarar. Eğer yönetim paneli sunmayan bir hosting firması ile anlaştı iseniz bu temel işlemlerin gerçekleşmesi için firmanın teknik ekibinden destek almanız gerekir.

 

Eğer Vodafone’un sunmuş olduğu ev interneti hizmetini merak ediyorsanız da, sunmuş olduğumuz ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilirsiniz. Bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!