Günümüzde internet kullanımı neredeyse herkes için oldukça önemli bir konu. Bilgi edinmekten günlük işleri halletmeye, sosyal ilişkileri geliştirmekten eğitim hayatında destek almaya kadar sayısız işlemin gerçekleştirildiği internet kullanımı konusunda tüm kullanıcıların en çok önemsediği konulardan biri de güvenli internet erişimidir. Bu konuda kullanıcılara büyük bir kolaylık sunan hizmetlerden biri de VPN. Daha güvenli bir şekilde internete bağlanmak ve zaman zaman yaşanan internet erişim sorunlarını aşmak için kullanılan VPN hakkında merak ettiğiniz VPN nedir ve nasıl kullanılır gibi soruların detaylı cevapları için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
VPN Nedir?
İnternet kullanıcılarının sık duyduğu kavramlardan biri olan VPN “Virtual Private Network” kavramının kısaltmasıdır. Türkçe’ye çevirdiğimizde ise “Sanal Özel Ağ” anlamına gelen VPN, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim şekilde iletmek için kullanılan bir sistemdir. Daha açık bir ifade ile IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek bir ağ bağlantısı kurmanızı sağlar. Yani VPN ile internet trafiğinizi ve çevrimiçi kimliğinizi gizlemiş olursunuz. Bu da üçüncü taraf kişilerin sizin çevrimiçi etkinliklerinizi izlemesini ve verilerinizi takip etmesini büyük ölçüde engeller. VPN kullanıldığında, kurmuş olduğunuz bağlantı istemci yazılımı ile VPN sunucusu arasında kurulan şifreli bir şekilde gerçekleşir. Veri iletimi için VPN’siz bağlantılarda olduğu gibi yine TCP/IP veya UDP protokolleri kullanılır ancak VPN kullandığınızda veri paketleri şifrelenmiş olur. Kullandığınız VPN protokolü şifrelenmiş bir “tünel” meydana getirir. Bu tünel sayesinde şifre çözme istemci ve VPN sunucusu tarafından gerçekleştirilir. VPN sağlayıcıları bu işlemi gerçekleştirmek için çeşitli şifreleme protokolleri sunar. Bu protokollerden en çok bilineni ise Open-VPN’dir.
VPN Nasıl Çalışır?
VPN IP adresinizi özel olarak yapılandırılmış bir sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek gizler. Yani bir kullanıcı VPN ile internette gezinirken veri kaynağı VPN sunucusu olur. Bu durum da internet servis sağlayıcınız da dahil olmak üzere diğer üçüncü taraf kişilerin ziyaret ettiğiniz web sitelerini ve internet üzerinden gönderip aldığınız verileri görememesi anlamına gelir. Kısacası VPN, internet üzerindeki tüm verilerinizi gizli bir hale getirir. VPN yerel makineniz ile kilometrelerce uzaktaki başka bir VPN sunucusu arasında güvenli bir veri tüneli oluşturur. Bir kullanıcı çevrimiçi olduğunda VPN sunucusu tüm verilerin kaynağı haline gelir.
VPN Ne İçin Kullanılır?
VPN kullanımının en önemli nedenlerinden biri güvenli internet erişiminin sağlanmasıdır. VPN, tüm web etkinliklerini herkes için güvenli bir hale getirir. Günümüzde özellikle ev dışındaki ortamlarda bağlanılan ortak ağlarda veri güvenliğinin sağlanması için VPN kullanımı oldukça yaygın bir hale gelmiştir. VPN kullanımı ile internet ortamındaki kimliğiniz anonim bir hal alır ve dijital dünyada izlenmekten korunmuş olursunuz. Bir diğer VPN kullanım nedeni de arama geçmişinin gizli tutulmasıdır. Bu durumda da hem internet servis sağlayıcıları hem de web tarayıcıları kullanıcıların arama geçmişlerini okuyamaz. Bu durumun avantajı da istenmeyen reklamlarla karşılaşma ve verilerinizin çalınma ihtimalini ortadan kaldırmasıdır. Kullanıcıların VPN tercih etmesindeki bir diğer neden de erişim engellerini ortadan kaldırmaktır. Kimi durumlarda belli web sitelerine erişim engeli uygulanabilir. Bu durumun nedeni telif hakları ya da mevcut ülkenin yasaları ile ilgili olabilir. Bu gibi durumlarda VPN kullanımı IP adresinizi kendi ülkeniz dışında bir ülke ile değiştirmenize ve dilediğiniz web sitesine erişebilmenize olanak sağlar.
VPN Nasıl Kullanılır?
VPN kullanımının avantajlarından yararlanmak isteyen kullanıcılar internette sık sık VPN nasıl kullanılır konusunu araştırıyor. VPN kullanımı için uygulanması gereken bazı adımlar bulunur. Peki VPN nasıl yüklenir? VPN yüklemek için kullandığınız işletim sistemine ait uygulama marketlerinden bir VPN uygulaması seçerek indirmeniz gerekir. Bu adımda daha güvenli bir bağlantı gerçekleştirmek için ücretli bir servis seçmeniz önerilir. Ardından VPN servisine üye olmalısınız. VPN kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, ağınızı gizlemek istediğinizde kurduğunuz VPN eklentisini ya da uygulamasını açarak uygun konumdan bağlantınızı gerçekleştirin. Bu noktada konum olarak bulunduğunuz bölgeye en yakın konumu seçmeniz internet bağlantınızın daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur.
VPN Nasıl Yapılır?
VPN, hem mobil telefonlarda hem de PC’lerde kullanılabilir. Bu nedenle kullanıcılar, sahip oldukları cihazlara göre VPN nasıl yapılır konusunu da araştırıyor. Öncelikle mobil telefonlar için VPN kurulumunun nasıl gerçekleştirildiğine bakalım.
iOS VPN Kurulumu:
- 1. Telefon ya da tabletinizden Ayarlar menüsünü açın.
- 2. Genel’e dokunun ve VPN seçeneğini seçin.
- 3. Ardından VPN Konfigürasyonu Ekle seçeneğine dokunun
- 4. Ağ yöneticiniz ihtiyacınız olan gerekli bilgileri size sağlayacaktır. Bu bilgiler VPN ayarları, kimlik doğrulama ve oturum açma bilgileridir.
- 5. Profili kaydetmek için Bitti seçeneğine dokunun.
Android VPN kurulumu:
- 1. Telefon ya da tabletinizin Ayarlar menüsünü açın.
- 2. Wi-Fi ve İnternet / Kablosuz Ağlar kısmına dokunun.
- 3. VPN kısmına dokunun ve yeni bir VPN bağlantısı için VPN Profili Ekle seçeneğine dokunun.
- 4. Sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre gibi istenen bilgileri girin.
Telefonlar için VPN kurulumundan sonra PC’ler için VPN kurulum aşamalarına da bakalım.
Windows VPN Kurulumu:
- 1. Bilgisayarınızın Ayarlar menüsünden Ağ ve İnternet ayarlarına giderek VPN’i seçin.
- 2. VPN sağlayıcı bölümünü Windows (yerleşik) olarak değiştirin. Formun geri kalan kısmını ağ yöneticisinin verdiği bilgilerle doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayın.
- 3. Bu işlemden sonra VPN profilinizi eklemiş olursunuz. Bu aşamadan sonra Ağ simgesini seçerek kullanmak istediğiniz VPN bağlantısını seçebilirsiniz.
Mac OS VPN Kurulumu:
- 1. Sistem Tercihleri kısmından Ağ bölümüne gidin.
- 2. Sol kısımda yer alan “+” simgesine tıklayın.
- 3. Açılan ara yüz menüsü üzerinden VPN seçeneğini seçin. Buradan da VPN Türü seçeneğine tıklayarak servis adınızı ekleyerek Yarat butonuna tıklayın.
- 4. Sunucu adresinizi, uzaktaki kimliği ve yerel kimliği girerek Bağlan butonuna tıklayın.
VPN Sağlayıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
VPN kullanmak isteyen kişiler, VPN sağlayıcısı seçimi yapmakta kararsız kalabilirler. VPN çeşitleri çok fazla olduğu için seçim yapmak zor olabilir. VPN türleri; Güvenli Yuva Katmanı (SSL) VPN, Siteden Siteye VPN, İstemciden Sunucuya VPN olarak sayılabilir. Peki VPN sağlayıcısı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Öncelikle en iyi VPN sağlayıcısını seçmek için günlük kayıt tutma politikalarını iyi şekilde öğrenmeniz gerekir. Güvenilir VPN sağlayıcıları kendi açılarından veri ihlallerinin önüne geçmek için minimum düzeyde günlük kayıt tutarlar. Ardından seçeceğiniz sağlayıcının güncel yazılımlara sahip olduğundan emin olmalısınız. Bu noktada ücretli VPN sağlayıcıların daha avantajlı olduğu söylenebilir. Çünkü ücretsiz VPN sağlayıcıları genellikle güncel VPN protokollerini sunmazlar ve aynı zamanda kullanıcıları için kaliteli bir teknik destek de sağlamazlar. VPN sağlayıcısı seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bant genişliğinin sınırlarıdır. Tüm internet hizmetlerinde belli veri kullanım sınırlamaları bulunur. Bu nedenle VPN sağlayıcı seçimlerinizde ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde sınırları bulunanları tercih etmelisiniz. Yine bu noktada da ücretsiz VPN sağlayıcılar düşük bant genişliği ve daha düşük hız sunar. Son olarak seçeceğiniz VPN sağlayıcısının konumunun da erişime ihtiyaç duyduğunuz ülkede olduğundan emin olmalısınız.
Siz de Vodafone’un sunmuş olduğu ev interneti hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, sunmuş olduğumuz ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilirsiniz. Bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!