VoWifi Nedir?

28 Eylül 2023

VoWifi Nedir?

İletişim, çağımızın en önemli ihtiyaçlarından biri. Özellikle mobil telefonların yaygınlaşması ile cep telefonu kullanıcıları diledikleri zaman diledikleri yerde iletişim kurmanın keyfini yaşamaya oldukça alıştı. Bu nedenle alışılmış iletişim rutinlerinin bozulması kullanıcıların yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkiliyor. Özellikle arama yapma yolu ile gerçekleşen telefon görüşmelerindeki kesintiler kullanıcılar için oldukça can sıkıcı olabiliyor. Şebeke sinyalinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaşanan kesintilerin çözümü için geliştirilmiş bazı yöntemler mevcut. VoWiFi de bu yöntemlerden biri. Peki VoWiFi nedir ve ne şekilde kullanılır? Voice Over Wi-Fi yani VoWiFi konusunda merak edilenleri detaylı olarak yanıtladık.

 

VoWiFi Ne Demek?

 

VoWiFi, Voice Over Wi-Fi açılımının kısaltması olan bir kavramdır. VoWiFi, Wi-Fi ağı üzerinden telefon görüşmesi yapmaya yarayan bir teknolojidir. VoWiFi, şebeke sinyallerinin yetersiz kaldığı durumlarda telefonların çekmediği ve hücresel veriye erişim sağlanamadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. VoWiFi ile Wi-Fi ağı üzerinden sesli ya da görüntülü arama gerçekleştirmek mümkündür.

 

VoWiFi Ne İçin Kullanılır?

 

VoWiFi, iletişim kurmanın zor olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin şebeke sinyallerinin yetersiz olduğu ortamlarda, şebeke yoğunluğu yaşanan doğal afet gibi olağanüstü durumlarda ya da konser, maç ya da etkinlik gibi kalabalık ve şebekeye çok fazla yük binen durumlarda kullanılabilen bir teknolojidir. Aynı zamanda VoWiFi özelliği, yurtdışına çıkan kullanıcıların şebekeye bağlanamadığı ve kendi paket kullanımlarını gerçekleştiremedikleri durumlarda da iletişimin devam etmesi açısından oldukça kullanışlı bir seçenektir.

 

VoWiFi Nasıl Kullanılır?

 

VoWiFi teknolojisini kullanabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle, bu teknolojiyi kullanmak istediğiniz cep telefonunun VoWiFi özelliğini desteklemesi gerekmektedir. Donanım özellikleri bakımından VoWiFi özelliğini destekleyen cep telefonunuzun aynı zamanda yazılımsal olarak son sürüme de güncellenmiş olması gerekir. Aynı zamanda VoWiFi özelliğinin kullanılabilmesi için cep telefonunuzun ve SIM kartınızın 4.5G uyumlu olması şarttır. Çünkü VoWiFi, 4.5G teknolojisi ile çalışan bir sistemdir. Bu şartları sağladıktan sonra cep telefonunuzdan VoWiFi özelliğini aktif hale getirmeniz gerekir.

 

Eğer Android işletim sistemine sahip bir cep telefonunuz varsa, telefonunuzun Ayarlar menüsüne gittikten sonra bu menüdeki “Çağrılar” kısmına dokunun. Ardından “Kablosuz Çağrı” butonuna tıklayın.

 

Eğer cihazınız iOS işletim sistemine sahipse, yine Ayarlar menüsünden Telefon seçeneğine tıklayın ve açılan ekranda “Wi-Fi ile arama” sekmesinin altında yer alan “Bu iPhone’da Wi-Fi ile Arama” seçeneğini etkinleştirin. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra VoWiFi kullanımını gerçekleştirebilirsiniz.

 

VoWiFi Kullanımının Avantajları Nelerdir?

 

VoWiFi kullanımının birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar kısaca şunlardır;

 

1.VoWiFi, cep telefonu kullanıcılarının şebeke sinyali olmadan bağlantı kurabilmesine olanak sağlar. VoWiFi ile yetersiz şebeke sinyali olduğu durumlarda başka herhangi bir işlem yapmadan arama yapmak mümkün hale gelir

 

2. VoWiFi, şebekeye çok fazla yük bindiği durumlarda (konser, etkinlik, maç vb.) rahatlıkla görüşme yapılabilmesini sağlar. Böylece bu tür etkinliklerin gerçekleştiği bir bölgede bulunduğunuzda, şebeke sinyallerinin normale dönmesini beklemeden Wi-Fi üzerinden kaliteli şekilde arama gerçekleştirebilirsiniz.

 

3. VoWiFi, doğal afet gibi olağanüstü durumlarda şebeke sinyallerinin sekteye uğraması halinde iletişimin devamlılığının sağlanması açısından önemlidir. Bu gibi durumlarda VoWiFi ile yapılan aramalar bu tür olağanüstü durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.

 

4.VoWiFi ile gerçekleştirilen aramalar ücretsizdir. Bu sayede daha ekonomik şekilde iletişim kurabilirsiniz.

 

5.Yurtdışı gezilerinde abonesi olduğunuz GSM operatörünüzün sağlamış olduğu paketi kullanamadığınız durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda VoWiFi ile Wi-Fi ağına bağlı olduğunuz sürece arama yapmaya devam edebilirsiniz.

 

VoWiFi kullanımı için bulunduğunuz bölgede kaliteli bir internet altyapısı olması gerekir. Wi-Fi bağlantısına ihtiyaç duyacağınız VoWiFi kullanımı için ADSL internet ya da fiber internet gibi seçeneklerden birine sahip olmanız gerekir. Fiber internet kullanımı her zaman daha hızlı bir bağlantı sunacağı için bu bağlantı türünü tercih etmeniz daha yararlı olacaktır. Eğer bölgenizde fiber internet altyapısı mevcut ise hiç düşünmeden fiber internet hizmeti alabilirsiniz. Altyapı sorgulama hizmeti ile adresinizin fiber internet bağlantısı için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

Mevcut ev interneti kullanımınızda, internet bağlantı hızınızla ilgili herhangi bir problem yaşadığınızda internet servis sağlayıcınızdan teknik destek talep edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda teknik ekipler sizden hız testi yapmanızı isteyecektir. Aynı zamanda yine ekipler sorunun çözümüne yönelik olarak ping testi de talep edilebilir. Bu iki testi gerçekleştirdikten sonra gelen sonuçlara göre sorunun çözümü için sizi yönlendirecek ve daha kaliteli bir bağlantıya sahip olmanızı sağlayacaklardır.