VDSL ve VDSL2 Nedir? VDSL Internet Nedir?

28 Eylül 2023

VDSL ve VDSL2 Nedir? VDSL Internet Nedir?

 

 

İnternet kullanımı, gün geçtikçe artıyor ve yaygınlaşıyor. İnternetin, hem eğlence, hem iş, hem de haberleşme alanında kullanıldığı bir dönemde kişilerin en önemli beklentisi ise hız. İnternetteki hızı tanımlayan iki unsur ise yükleme ve indirme. Yükleme ve indirme hızlarının yüksek olması, internet üzerinden istenilen işlemlerin yerine getirilmesini sağlıyor. Bu noktada önem kazanan bir diğer konu ise tüm bu dijital veri transferini sağlayan Digital Subscriber Line yani ‘’ DSL’’ teknolojisi oluyor. DSL teknolojisinin, ADSL, VDSL, VDSL2 gibi farklı standartları bulunuyor. Peki, VDSL nedir, ne işe yarar? VDSL kişilerin internete yüksek hızda erişmesini sağlıyor. En iyi internet hızına ulaşabilmek için, bahsi geçen standartlara hakim olmak oldukça mühim. O sebeple yazımızda; ‘’VDSL internet nedir?’’ ve ‘’VDSL2 ve VDSL arasındaki fark nedir?’’ gibi soruların cevaplarını inceledik.

 

VDSL Nedir?

 

Very High Speed Digital Subscriber; kısa ifadesi ile “VDSL’’. Bu kavram, ev interneti standardı olarak da biliniyor. Ev, ofis, işyeri, okul gibi pek çok alanda internet erişimi için modemler kullanılıyor. Her modemde de bu internetten yararlanılabilmesi için bir DSL hattı yer alıyor. ‘’VDSL nedir?’’ sorusuna da kısaca; DSL standartları arasında yer alan bir bağlantı türü denilebilir. Bu teknolojiden yararlanmak için, VDSL destekleyen bir modeme ihtiyaç duyuluyor. VDSL standardını verimli şekilde sunabilmek adına 25 kHz ile 12 MHz frekans aralığına sahip, bakır hatlar kullanılıyor. Yüksek hızda internet kullanımını mümkün hale getiren VDSL’in sunduğu imkanların yanı sıra kullanım alanı da bir merak konusu. Peki, VDSL nerelerde kullanılır? VDSL teknolojisi; ev iletişimi, iş hayatı, eğlence ve oyun gibi birçok farklı alanda etkin rol oynuyor. Genel internet erişimini destekleyen VDSL teknolojisi aynı zamanda, yüksek kalitede seyir imkanı ve çeşitli telefon hizmetlerini de kapsıyor.

 

VDSL2 Nedir?

 

VDSL2 için yeni nesil bir teknoloji demek yanlış olmaz. Asimetrik hız sunabilen VDSL2 teknolojisi hakkında merak edilen pek çok konu var. Bunların başında da, “VDSL2 fiber mi?”sorusu geliyor. Aslında fiber internetin çeşitleri bulunuyor. VDSL2, fiber internet sağlayan, DSLAM çatısına kadar ulaşıyor. Yani fiber internet hizmeti alan kişilerin, modem üzerinde VDSL2 ibaresini görmesi oldukça mümkün. VDSL2 DSL standardını kişilere ulaştırmak için, bakır kablo altyapısından yararlanılıyor. VDSL2 teknolojisinden verimli şekilde yararlanabilme konusunda, internet sağlayıcının sahip olduğu altyapı büyük rol oynuyor.

 

VDSL ve VDSL2 Arasındaki Farklar Neler?

 

VDSL ve VDSL2 incelendiğinde, bu iki DSL standardının birbirinin uzantısı olduğu görülüyor. Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz. Bu teknolojinin sunduğu imkanlardan hangi oranda yararlanabildiğinizi detaylı şekilde incelemek için download speed yani indirme hızınızı da test edebilirsiniz.

 

Evinizde, interneti maksimum hızda kullanabilmek için Vodafone DSL tarifeleri arasından seçim yapabilirsiniz. Paket seçiminde, internet hızlarını ve ek avantajları değerlendirerek, ideal tarifeye kısa süre içerisinde karar verebilirsiniz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur