URL Nedir? URL Adresi Ne İşe Yarar?

22 Ekim 2024

URL Nedir? URL Adresi Ne İşe Yarar?

İnternet kullanıcıları, internet ile ilgili tüm kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaya ve bu sayede interneti daha verimli şekilde kullanmaya çalışıyor. İnternetin hayatımıza dahil ettiği birçok farklı kavram bu anlamda araştırılmayı ve öğrenilmeyi bekliyor ve bu kavramlara neredeyse her gün bir yenisi daha ekleniyor. İnternet kullanıcılarının merak ettiği kavramlardan biri de URL oluyor. URL nedir ve ne işe yarar gibi soruların detaylı cevapları için içeriğimiz okumaya devam edebilirsiniz.

 

URL Nedir?

 

URL, internet kullanıcılarının sık karşılaştığı kavramlardan biri. URL açılımı “Uniform Resource Loader” olarak verilir. Bu kavramın Türkçe karşılığı ise “Tekdüzen Kaynak Bulucu”dur. URL, tarayıcınızda bulunan adres çubuğunda yer alan bilgidir. Yani bir web sitesinin adresi kısaca URL olarak ifade edilir. Bu anlamda URL ne işe yarar sorusuna verilebilecek en net cevap internet üzerindeki bir kaynağın yerinin belirlenmesidir. Her web sitesi içerisindeki tüm bilgileri saklamak için belirli bir alana ihtiyaç duyar. Bu alan sunucu olarak isimlendirilir ve web sitesi bir kullanıcı tarafından görüntülendiğinde bu sunucuda yer alan bilgilerin yerinin gösterilmesi ve kullanıcıya sunulması ise URL aracılığı ile gerçekleştirilir. Sunucuda yer alan tüm bilgiler sayılarla ifade edilir. URL ise hem sunucu ile bilgisayarın iletişim kurmasını hem de bu sayıların okunabilir metinler haline gelmesini sağlar. Bu nedenle URL bir web sitesinin sorunsuz şekilde çalışabilmesi için en önemli ögelerden biridir.

 

URL Ne İşe Yarar?

 

URL nedir ne işe yarar sorusu internet kullanıcılarının en sık cevap aradığı konulardan biridir. URL’nin temel işlevi IP adreslerini anlaşılabilir metinler haline getirmektir. Aynı zamanda URL’ler web sitelerinin dosya yapısını da belirler. URL’ler protokol, domain ve sayfa yolundan meydana gelir. Normalde bir web sitesini bulmak için IP adresi de kullanılabilir ancak IP adresleri kullanıcılar için hem akılda tutması hem de bulması çok zor rakamlardan oluştuğundan bunun yerine URL’ler kullanılır. Aynı zamanda URL yapısı da arama motorlarının sıralaması ile doğrudan ilişkilidir. Arama motorları web sitelerinin içeriklerini sıralarken bir URL’nin web sitesi içeriği ve kullanıcının arama yaptığı terim ile ne ölçüde ilişkili olduğunu değerlendirir. Tam da bu nedenle URL, SEO için de oldukça önemli bir etkendir. Doğru şekilde planlanmış bir URL ile web sitenizin organik arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması mümkün hale gelir. Aynı zamanda anahtar kelimelerin URL’de yer alması ve URL’nin kolay anlaşılması da web sitenizin arama motorlarında çok daha kolay şekilde bulunmasını sağlar. Yine bu sayede sponsor ya da reklam desteği aldığınızda kullandığınız reklamlar çok daha yüksek etki verir.

 

URL’nin Önemi Nedir?

 

Bir internet kullanıcısı doğru URL’yi ilgili alana girmediğinde ulaşmak istediği web sitesine erişim sağlayamaz. Bununla birlikte bir kullanıcı girdiği URL sonucunda ulaşmak istediği adreste farklı bilgilerle karşılaşırsa bu da URL’nin doğru şekilde planlanmadığı anlamına gelir. Bir URL ne kadar doğru şekilde çalışıyorsa, web sitesindeki tüm bilgilerin aynı oranda doğru şekilde görüntülenmesini sağlar. Kısacası URL web sitesinin sunucu ile iletişim kurmasını sağlayan bir anahtar görevi görmektedir. Bir URL ne kadar kolay okunur ve anlaşılır şekilde oluşturulmuşsa kullanıcı deneyimini de aynı oranda iyileştirir. Bu tür bir web sitesinde zaman geçirmekten daha fazla keyif alan kullanıcıların bu tercihleri de arama motorları tarafından dikkate alınır. Dolayısıyla bu tür web siteleri arama motorlarında daha üst sıralarda gösterilir.

 

URL Hangi Bölümlerden Oluşur?

 

URL’ler farklı bölümlerden oluşur. Bu bölümler web sitesinin ve web sayfasının bilgilerini içerir. URL’lerde mutlaka bir adet “subdomain” ve bir adet de “root domain” bulunur. Tarayıcınıza web sitesinin adını yazarken girdiğiniz ilk bilgiler olan “www” kısmı subdomain, bu alandan sonra gelen sitenin adı ve “com, com.tr” gibi uzantılar da rootdomain kısmını oluşturur. URL’nin düzgün şekilde çalışabilmesi için bu iki bölümün de eksiksiz şekilde oluşturulmuş olması gerekir. URL’nin bölümleri ise üç ayrı kısımdan meydana gelir. Bu bölümler tarayıcının kaynaktan bilgi alması, web sitesini tanıması ve altında yer alan klasörleri tanımlaması amacı ile metin olarak ifade edilmiş 3 ayrı kısımdır. Bu kısımlar “protokol”, “domain” ve “yol” olarak isimlendirilmiştir. Protokol adı verilen kısım tarayıcının kaynak hakkında bilgi almasını sağlayan bölümdür. Genellikle “http://” ya da “https://” standardı kullanılır. Domain kısmı ise protokolden sonra gelen kısımdır ve bu alanda web sitesinin adı bulunur. Web sitesinin adı sunucu kaynağını doğrudan işaret eder. Web sitesi tüm yapısını ve içeriğindeki bilgileri domain denen bu alan üzerine inşa eder. Domainden sonra gelen ve “/” işareti ile başlayan kısım ise yol adı verilen bölümü ifade eder. Bu bölüm ile sunucuda depolanan tüm klasörlere ve alt klasörlere ulaşmak mümkündür. URL yolu ile bir kullanıcı web sitesi içerisindeki istediği sayfaya çok daha kısa sürede ulaşabilir.

 

URL İçin Bir Karakter Sınırı Var mıdır?

 

İyi yapılandırılmış bir URL’nin mümkün olduğu kadar kısa olması önemlidir. Bununla birlikte web sitesinin içeriği hakkında yeterli bilgiyi de vermesi gerekir. URL’nin aşırı derecede uzun şekilde oluşturulmuş olması URL’nin her tarayıcıda düzgün şekilde görüntülenememesine neden olabilir. Kısa ve anlaşılır şekilde oluşturulmuş bir URL web sitesinin daha fazla kullanıcıya erişmesi açısından önemlidir. Bu anlamda oluşturulacak bir URL’nin 2083 karakterden daha uzun olmaması önerilmektedir.

 

Etkili Bir URL Nasıl Oluşturulur?

 

Bir web sitesinin hem daha fazla kullanıcıya erişmesi hem de arama motorlarında daha ön sıralarda gösterilebilmesi yani SEO uyumlu şekilde oluşturulması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunur. Etkili bir URL oluşturmanın püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

 

  • 1. URL oluştururken uyulması gereken ilk kural tamamen küçük harfler kullanmaktır. URL oluştururken büyük harf kullanmak sayfa yönlendirmelerinde karışıklıklara neden olabilir ve bu da web sitenizin daha az kişiye gösterilmesi anlamına gelebilir.
  • 2. URL oluştururken birden fazla kelime kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu kelimeleri birbirinden ayırırken özel karakterler olarak adlandırılan tire, alt çizgi ya da nokta gibi işaretleri kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde kullanıcıların URL adresinizi daha kolay bir biçimde okumasını sağlamış olursunuz.
  • 3. URL adresinizi oluştururken dil bilgisi kurallarına uymaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda URL adresinin basit ve kolay okunabilir olmasına da dikkat edebilirsiniz. Bu şekilde hem kullanıcı deneyimini iyileştirmiş hem de SEO açısından daha avantajlı bir web sitesi uluşturmuş olursunuz.
  • 4. URL oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da karmaşık kodlardan ve rakamlardan uzak durmak olacaktır. Bunun yerine web sitenizi daha net ifade eden kelimeler kullanabilirsiniz.
  • 5. URL’nizi ne kadar kısa ve net şekilde oluşturursanız web sitenize o kadar fazla kullanıcı çekmiş olursunuz. Aynı zamanda bu şekilde kullanıcıların web sitenizde daha fazla zaman geçirmesini de sağlamış olabilirsiniz. SEO açısından da önemli olan bu konuya da dikkat ederek reklam ya da sponsor desteği almadan web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Ev interneti hizmeti almak istiyorsanız da Vodafone’un sunmuş olduğu ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz.