UDP Nedir?

28 Eylül 2023

UDP Nedir?

İnternet teknolojisinin gelişimi ile birlikte daha önce duyulmamış birçok kavram ortaya çıkmıştır. ADSL, modem, Wi-Fi gibi kavramlar artık aşina olduğumuz kavramlar haline geldi. Fiber internet ise son dönemde en sık duyduğumuz kavramlardan. En ilginç ama internet hızına önem verenlerin sıklıkla bildiği bir diğer kavram da ping. Bunlarla birlikte  Altyapısız internet, UDP, TCP gibi kavramları ise gelişen teknolojiyle birlikte yeni yeni duymaya başladık. TCP/IP protokol takımlarından biri olan UDP nedir sorusunun cevabını gelin birlikte inceleyelim.

 

UDP Port Nedir?

 

UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP’nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir. Böylece bilgisayarda paket anahtarlı bilgisayar iletişimi mümkün kılınır. UDP port nedir diye merak edenler için ise bu kavramın ses ve video iletişiminde kullanılmak için geliştirilmiş bir port türü olduğunu söyleyebiliriz. UDP kullanılmayan bilgisayarlarda genellikle TCP protokolü kullanılır. UDP, az sayıda veri aktarımına odaklanılarak oluşturulmuştur. Diğer protokoller ile kıyaslandığında az sayıda mesaj alışverişine hizmet ederi. UDP çoğu protokolün aksine verinin gönderilip gönderilmediğini kontrol etmez ve bu konu ile ilgili kullanıcıya herhangi bir geri bildirimde bulunmaz. Tam olarak bu nedenle UDP protokolü kullanıcılara güvenlik konusunda eksiksiz bir garanti veremez. Verilerin aktarım süreci takip edilmediği için UDP protokolü veri aktarımını çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Hız konusuna önem veren kullanıcılar için UDP protokolü oldukça öne çıkar. UDP protokolleri dört alandan oluşmaktadır. Bu alanların her birinin uzunluğu 16 bit ve toplam uzunluğu 64 bittir. UDP protokolü gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde datagram modu oluşturabilmek için geliştirilmiştir. Bu protokol bir uygulama programından başka bir programa minimum düzeyde veri iletmek üzerine tanımlanmıştır. UDP protokolleri aynı zamanda WAN adı verilen geniş alan ağlarında, görüntü ve ses aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımında kullanılır.

 

UDP protokolünü kullanan protokoller arasında DNS, SNMP, TFTP protokolleri yer alır. Programcılar UDP’nin ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaması nedeniyle çoğu zaman TCP yerine UDP’yi tercih etmektedir.

 

UDP ve TCP Arasındaki Fark Nedir?

 

UDP genel olarak ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP ve UDP arasındaki en önemli farkın hız olduğunu söyleyebiliriz. UDP, TCP’ye göre daha hızlıdır ama güvenli değildir. TCP’nin UDP’ye göre daha yavaş olmasının nedeni ise verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmesidir. UDP’nin güvenli olmamasının en önemli nedeni ise aktardığı verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmemesidir. TCP ise tam aksine verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmesi nedeniyle oldukça güvenlidir. TCP protokolleri sıralı göndermeyi garanti eder ancak UDP bunu garanti etmez. TCP işlem sonlanana kadar kesintisiz bir bağlantı kurar. UDP ise sadece bağlantı kuracağı zaman bağlantı kurar ve işlem tamamlandığında bağlantıyı keser.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur