TCP / IP Nedir?

28 Eylül 2023

TCP / IP Nedir?

İnternet ile ilgili birçok kavram mevcut. Bu kavramlar hem teknoloji meraklılarının hem de internet kullanıcılarının dikkatini çekiyor. Fiber internet gibi güncel kavramlar artık hemen herkes tarafından biliniyor. Aynı şekilde ADSL de hemen hemen internetin hayatımıza girişi ile birlikte bildiğimiz bir kavram. Bunun dışında hız ve ping testi gibi diğer kavramlar da internet kalitesine önem veren kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. Teknolojinin gelişimi ile birlikte taşınabilir internet gibi yeni kavramlar da hayatımıza dahil olmaya başladı. Bu kavram altyapı olmayan bölgelerde de kesintisiz ve yüksek hız kapasiteli internet kullanabilmeyi ifade eder. Ancak bazı kavramlar var ki bunlar internetin yüzeysel değil çok daha derin detaylarını içeriyor ve teknik bilgi ve uzmanlık gerektirebiliyor. İşte bu kavramlardan biri de TCP / IP protokolleridir. TCP nedir konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar içeriğimizde yer alıyor. TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor. İnternette sık sık TCP IP nedir gibi aramalar yapılıyor. Gelin TCP protokolü nedir konusuna biraz daha detaylı bakalım.

 

TCP Nedir?

 

TCP, bilgisayarlar arasındaki iletişimin, küçük paketler halinde ve kayıpsız olarak gerçekleşmesini sağlayan bir protokol olarak tanımlanabilir. TCP protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderip alırken veri bütünlüğünü korumasıdır. Günlük hayatta sık sık kullanılan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP gibi protokollerin veri aktarımı TCP aracılığı ile gerçekleşir. TCP port nedir konusu ise bu bilgiler ışığında kimlik doğrulaması sağlayan bir port türü olarak nitelendirilebilir. TCP bağlantısı nedir sorusunun cevabı ise veri bütünlüğü sağlanmış bir bağlantı türü olarak verilebilir.

 

IP Nedir?

 

İnternet protokolü olarak isimlendirilen IP, bilgisayarların birbiri ile iletişimindeki en önemli nokta olan ağ adreslemesinde kullanılan düzeni ifade eder. Bir nevi yönlendirme protokolü olan IP veri için gerekli olan yönlendirmelerin kurallarını belirler.

 

TCP / IP Protokolleri Nedir?

 

TCP / IP protokolleri nedir konusunu merak edenler için TCP ve IP protokollerinin birleşmesi ile ortaya çıkmış internet üzerindeki bir iletişim metodu olduğunu söyleyebiliriz. Bu metot sayesinde internete bağlı tüm cihazların birbiri ile haberleşmesi mümkün hale gelir. Kısacası TCP/IP protokolü bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını belirleyen bir iletişim protokolleri bütünüdür. Bilgisayarlar arası iletişim farklı protokol aileleri üzerinden gerçekleşir. Bu protokolleri birbirinden ayıran özellik ise kullanım amaçlarıdır. Örneğin FTP bir dosya iletim protokolü iken SMTP e-posta iletmek için kullanılır.  TCP IP katmanları nedir konusu ise merak edilen bir diğer nokta. Bu katmanlar “Ağ, İnternet, Taşıma ve Uygulama” olmak üzere 4 adettir. Bu katmanların her birinde farklı protokoller bulunur. Örneğin uygulama katmanında bulunan en önemli protokoller DNS protokolleridir. DNS sayesinde alan adları çözülür ve bu alan adlarına karşılık gelen IP adresleri belirlenir. Aynı zamanda HTTP ve HTTPS protokolleri de bu katmanda yer alır.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur