Splitter Nedir?

28 Eylül 2023

Splitter Nedir?

 

Teknolojinin hızla ilerlemesi hayatımıza birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. İnternet yalnızca bilgisayarlarımızdan ya da cep telefonlarımızdan değil ev aletlerimiz ile de bağlandığımız bir sistem haline geldi. İnternet kullandığımız cihaz sayısı arttıkça internet kullanım performansını da artıracak imkanları araştırmaya başladık. İnternet kullanım performansını en üst düzeye taşıyacak donanımlardan biri de Splitter adı verilen cihazlardır. Peki Splitter nedir ve nasıl kullanılır? Konu ile ilgili tüm detaylar içeriğimizde.

 

Splitter Ne İşe Yarar?

 

Splitter kelimesinin Türkçe karşılığı “ayırıcı” anlamına gelir. Splitterlar frekans ayırıcı olarak tanımlanabilir. Evlerde bulunan telefon ve internet hatları arama yapılırken ve internet kullanırken sinyaller gönderir. Splitter bu sinyallerin birbirine karışmasını engeller. Splitterların kurulumu oldukça basittir ve cihaz olarak küçük boyutta oldukları için kalabalık etmezler. Özellikle ev interneti kullanımında ihtiyaç duyulan splitterın temel işlevi sinyallerin karışmasını engellemektir. Telefon ve internet sinyallerinin birbirine karışarak düzgün çalışmamasına engel olur. Splitter kullanmadığınızda internet kullanırken aynı anda telefon görüşmesi yaparsanız telefon görüşmeniz kesilebilir ya da arada parazit olabilir. Aynı şekilde bu sinyalleri karışmasıyla kullandığınız internet hızı da etkilenecektir. 

 

VDSL Splitter Nedir?

 

DSL, ADSLve VDSL gibi teknolojilerin ailesine verilen isimdir. Bu da tıpkı fiber internet gibi internet bağlantı yöntemlerinden biridir. VDSL internet ADSL’e göre çok daha yüksek hızda internet bağlantısı sağlar. VDSL’in açılımı “Very High Speed Digital Subscriber” olarak bilinir. ADSL internete göre 5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload hızı sunar. Küçük bir bilgi olarak upload ve download hızlarını, hız ve ping testi ile kontrol edebilirsiniz. İnternet kullanıcıları VDSL splitter nedir konusunu da oldukça merak ediyor. Temel olarak VDSL splitterın normal bir splitterdan farkı yoktur. VDSL splitter da standart bir splitter gibi frekans ayırıcı görevi görmektedir. Bu durumda ADSL splitter nedir diye merak edenler için de yine bu kavramın da bir frekans ayırıcı olduğunu söyleyelim.

 

Sabit hatların gün geçtikçe azalması splitter kullanımını da oldukça azaltmıştır. Öyle ki artık taşınabilir internet teknolojisi ile altyapı olmayan bölgelerde modeme ihtiyaç duymadan da internete bağlanmak mümkündür. Ancak hala sabit telefon kullanılan bir mekanda internetin ve telefonun eş zamanlı olarak aktif olmasını istediğinizde ihtiyacınız olan tek şey bir splitter olacaktır.

 

Splitter Nasıl Bağlanır?

 

Ses ve veri frekanslarının birbirinden ayrılmasını sağlayan splitter üzerinde modem, telefon ve hat olmak üzere 3 farklı giriş bulunur. Öncelikle duvardan gelen telefon kablosunu hat girişine bağlamalısınız. İkinci olarak modem kablosunun bir ucunu modem girişine diğerini de splitter üzerindeki modem kısmına bağlayın. Son olarak telefon girişine sabit bir ucu telefonunuzda olacak şekilde kablonuzu bağlayın. Bu adımları tamamlamanızın ardından splitter kullanıma hazır olacaktır.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur