Sabit İnternet Nedir?

28 Eylül 2023

Sabit İnternet Nedir?

İnternet kullanımı neredeyse tüm bireylerin en önem verdiği teknolojik hizmetlerden biridir. Neredeyse hayatın her aşamasına işlemiş olan internet kullanımı birçoğumuz için bir vazgeçilmez halini almıştır. Farklı alanlarda ve farklı amaçlarla kullanılan internet, sabit internet ve mobil internet olmak üzere iki genel başlık altında incelenebilir. Bu içeriğimizde sabit internetin ne olduğu ve nerelerde kullanıldığı ile ilgili tüm bilgileri merak edenler için açıklamaya çalıştık.

 

Sabit İnternet Ne Anlama Gelir?

 

İnternet ile ilgili kavramların birçoğu, internet kullanıcıları tarafından sık sık merak ediliyor. Bu kavramlardan biri de sabit internet. Kullanıcılar sabit internet nedirsorusu ile bu kavram ile ilgili araştırmalar gerçekleştiriyor. Sabit internet, bir internet hizmeti türüdür ve genellikle evlerde ya da ofislerde kullandığımız internet bağlantısını ifade eder. Sabit interneti kablolu internet olarak da ifade edebiliriz. Sabit internet bağlantısı, belirli altyapılar aracılığı ile yani kablolar aracılığı ile evlerimizde ve iş yerlerimize internet bağlantısının ulaşması anlamına gelir. Sabit internet bakır kablolardan oluşan DSL bağlantı türü ve cam kablolardan oluşan fiber optik bağlantı türü olmak üzere iki ana sistemden oluşur.

 

DSL Bağlantı Nedir?

 

DSL bağlantı türü bir sabit internet bağlantısıdır. Günümüzde birçok farklı standartta DSL bağlantı seçeneği bulunur. DSL bağlantı, genel olarak ADSL internet olarak da bilinir. DSL, internet kullanımını sağlayan temel hatta verilen isimdir. Bu hat internet sağlayıcılar tarafından kişilere internet hizmeti olarak sunulur. DSL bağlantının, ADSL, VDSL, VDSL2 ve SHDSL olmak üzere farklı türleri bulunur. Bu farklı türlerin arasındaki en belirgin fark kullanıcıya sundukları internet hızıdır. Ev interneti olarak en sık tercih edilen bağlantı türü genellikle DSL bağlantı türüdür. Daha geniş bir altyapıya sahip olması ve daha uygun fiyatlı olarak sunulması nedeniyle DSL bağlantılara çok daha sık rastlanır.

 

Fiber Optik Bağlantı Nedir?

 

Fiber optik bağlantılar, DSL bağlantılara göre çok daha hızlı bir internet deneyimi sunarlar. Altyapı bakımından internet hizmetini cam kablolar aracılığı ile sağlayan fiber optik bağlantılar kullanıcılara 1000 Mbps’ye kadar indirme hızları sunabilir. Fiber internet sahibi olabilmek için internet sağlayıcısına başvurulması gerekir. Ancak fiber internet kullanabilmek için, internet bağlantısı sağlayacağınız adreste fiber internet altyapısına sahip olunması gerekir. Adresinizde böyle bir altyapı olup olmadığını öğrenmek için yine internet üzerinden altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirmek yeterlidir.

 

Sabit İnternet ve Mobil İnternet Arasındaki Fark Nedir?

 

Sabit internet, bir internet altyapısı ile kablolar aracılığı ile sunulan internet hizmetidir. Mobil internet ise herhangi bir altyapıya ihtiyaç duyulmadan GSM şebekeleri aracılığı ile gerçekleştirilen internet bağlantısıdır. Mobil internet cep telefonları aracılığı ile kullanılan bir bağlantı türüdür ve GSM şebekesi olan her yerde rahatlıkla kullanılabilir. Ancak sabit internet, internet bağlantısının sağlandığı adres dışında kullanılamaz. Bu anlamda mobil internet kullanımı daha avantajlı gibi görünse de mobil internetin sabit internete göre bazı dezavantajları da bulunur. Örneğin mobil internet şebeke sinyalleri ile çalıştığı için, şebeke sinyallerinin yeterli olmadığı yerlerde daha yavaş bir internet erişimi sağlayabilir. Ancak sabit internette hız sorunları çok nadir yaşanır. Sabit internetiniz ile yaşadığınız hız problemlerinde hız testi gibi basit işlemler sağlayarak servis sağlayıcınız ile bu sorunları kısa süre içerisinde çözebilirsiniz. Yine sabit internet kullanımında benzer sorunların tespiti için ping testi de işe yarayan bir diğer yöntemdir. Mobil internet kullanımının bir diğer dezavantajı da şebekeye aşırı derecede yüklenilen doğal afet, maç ya da konser gibi durumlarda verimli bir şekilde kullanım sağlanamayacak olmasıdır. Sabit internetin bu konudaki avantajı ise çoğunlukla sabit bir internet hızı sunmasıdır. Bu anlamda da fiber internet bu gibi durumlardan en az etkilenen bağlantı türüdür.