Router Nedir?

28 Eylül 2023

Router Nedir?

 

İnternete bağlanmak için ilk önce ihtiyacınız olan şeyin bir modem olduğunu biliyoruz. Ev interneti ya da işyeri interneti kullanırken altyapınıza uygun bir modem kullanmanız gerekir. Eğer altyapınız fiberinternet ise buna uygun bir modem kullanmanız gerekir. Aynı şekilde ADSLbağlantı için de uygun bir modeminiz olmalıdır. Modeminiz yoksa internete bağlanmak mümkün değildir. İstisnai olarak mobil telefonunuzdan mobil veri ile internete girebilir ya da taşınabilir internet hizmetinden yararlanarak da altyapı olmadan internet kullanabilirsiniz ancak diğer durumlar için bir modem şart. Ancak modemler aynı anda yalnızca bir tek cihazı internete bağlayabilirler. Birden fazla cihaz ile internete bağlanmanızı ise routerlar sağlar. Router nedir ve nasıl çalışır konusunu merak ediyorsanız tüm detaylar içeriğimizde.

 

Router Ne İşe Yarar?

 

Türkçe karşılığı ile “yönlendirici” olarak ifade edilen router, kısaca iki ağ arasında güvenli bir şekilde veri aktarımı sağlamak için kullanılan donanımsal cihazlardır. Router ne demek diyenler için kısaca yönlendirici demek doğru olacaktır. Evlerde ya da işyerlerinde kullanılan modemler de aslında birer router olarak görev yapar. Ancak modem ve router aynı şey değildir. Sadece günümüzdeki modemler donanımsal olarak router ile geliştirilmiştir. Router ne işe yarar sorusu da sık sorulan sorulardan biridir. Routerlar ağ trafiğini düzenlemekle görevlidir. ağda yer alan bilgisayarların yönlerini bulmalarına yardımcı olurlar. İnternet bağlantısı servis sağlayıcıların ana serverlarından başlayarak kablolar aracılığı ile evinizin önüne kadar gelir. Daha sonra bu hatlar dairenize kadar çekilerek internet kişisel kullanımınıza açılır. Router modeme gelen interneti ethernet kablosuna oradan da Wi-Fi alanına yönlendirir. Router konusu ile ilgili merak edilen bir diğer konu da Wi-Fi router nedir? Wireless router nedir sorusunun en kısa yanıtı; internete kablosuz şekilde bağlanmanızı sağlayan donanımdır denilebilir. Kablosuz router nedir  sorusunun cevabı da yine aynıdır.

 

Router Nasıl Çalışır?

 

Yönlendirici router nedir ve ne işe yarar sorusunu yanıtladıktan sonra routerların nasıl çalıştığından da bahsedelim. Birkaç cihazı aynı anda aynı fiziksel internet bağlantısı üzerinden bağlamanıza olanak sağlayan routerlar küçük bir bilgisayara benzer prensip ile çalışırlar. Routerların kendilerine ait bir belleği ve işlemcisi bulunur. Size özel tanımlanmış IP adresinizi ayrıştırarak kablolu ya da kablosuz bağlantı kuran cihazlara ayrı birer IP oluşturarak internete bağlanmalarını sağlar. Router nasıl kullanılır sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş olduk. Kablolu ve kablosuz router çeşitleri bulunur. Merak edilen bir diğer konu ise router access point farkı. Router ağa bağlanan cihazlarla interneti paylaşmaya yarayan bir donanımken Access Point ise kablosuz internetin gücünün yetmediği yerlerde sinyal güçlendirme işlevi görür ve artışına yardımcı olur. Bu konu ile birlikte şu noktayı da hatırlatalım; internet bağlantınızdan yeteri kadar verim alamadığınızı düşünüyorsanız internet kalitenizi ölçmek ve bir bağlantı sorunu yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek için ping testi yapabilirsiniz. İnternet hızınız yavaşladıysa da hız testi yapmanızı öneririz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur