Resim Çizen Yapay Zekâ Dall-E Nedir ve Nasıl Kullanılır?

24 Kasım 2023

Resim Çizen Yapay Zekâ Dall-E Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yapay zekâ kullanımı gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor ve geliştirilen yapay zekâ uygulamaları insanların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Öyle ki birçok yapay zekâ uygulaması kullanıcılara hem zamandan hem de enerjiden tasarruf imkânı sağlıyor. Günümüzde kullandığımız birçok uygulama yapay zekâ teknolojilerinin bir ürünü. Navigasyonlar, dijital asistanlar ve daha birçok uygulama şimdiden hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. Geliştirilen yapay zekâ uygulamaları sayesinde uzun metinler oluşturmak, bir konu hakkında makale yazmak, özgün müzikler bestelemek ve muhteşem gerçeklikte görseller meydana getirmek mümkün hale geldi. Dall-E bu anlamda görsel oluşturmak ve metinden resim oluşturmak için kullanılan en iyi yapay zekâ uygulamalarından biri. Bu eğlenceli uygulamanın nasıl çalıştığı ve nasıl kullanıldığı ile ilgili merak edilen tüm detayları içeriğimizde bir araya getirdik.

 

Dall-E Nedir?

 

Bir yapay zekâ geliştirici şirketi olan OpenAI tarafından geliştirilen Dall-E en kısa tanımı ile resim çizen yapay zekâ uygulamasıdır. 2021 yılının ocak ayında piyasaya çıkan bu uygulama, derin öğrenme teknolojisi ile geliştirilmiştir. Dall-E adını ünlü ressam Salvador Dali ve bir animasyon karakteri olan WALL-E’den almıştır. Yani Dall-E hem bir sanatçı kadar yaratıcı hem de bir robot kadar güçlü. Dall-E metinsel açıklamalar ve geniş bir görüntü kümesi üzerine eğitilmiştir. Bu nedenle Dall-E kullanıcıları anahtar kelimeler girerek yapay zekânın kendileri için istedikleri görseli oluşturmasını sağlayabilirler. 

 

Dall-E Nasıl Kullanılır?

 

Dall-E kullanmak için öncelikle OpenAI resmî sitesi üzerinden sisteme kayıt yaptırmanız gerekiyor. Ardından e-posta ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra Dall-E’nin sayfasını OpenAI sitesi üzerinden seçebilir ya da direkt olarak tarayıcınız üzerinden Dall-E uygulamasına gidebilirsiniz. Dall-E giriş yapıldıktan sonra ana sayfa üzerinde sizi bir metin kutucuğu ile karşılar. Bu metin kutusuna oluşturulmasını istediğiniz metni girmeniz gerekir. Örneğin “pembe çimenler üzerinde gezen kırmızı benekli bir tay” yazarak Dall-E’den bu görseli oluşturmasını isteyebilirsiniz. Ancak ne var ki Dall-E ücretsiz bir uygulama değil. Dall-E’nin sizin için bir görsel oluşturmasını istiyorsanız kredi satın almanız gerekiyor. Kredi satın aldığınızda dilediğiniz metni Dall-E’ye girerek görselinizi oluşturabiliyorsunuz.

 

Dall-E 2 Nedir?

 

Dall-E 2 de tıpkı Dall-E gibi fotoğraf çizen yapay zekâ uygulamasıdır. Dall-E’nin piyasaya çıkışından tam 1 yıl sonra yine OpenAI tarafından geliştirilmiş olan bu uygulama Dall-E’nin çok daha gelişmiş bir versiyonudur. Dall-E 2 yapay zekâ uygulaması ile sıfırdan sanat eserleri üretebilir ya da mevcut görseller üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz.  Peki Dall-E 2 nasıl kullanılır? Aslında bu uygulamayı kullanmak ile Dall-E kullanma arasında büyük bir fark yok. Piyasaya çıktığı Nisan 2022’de yalnızca bekleme listesine kayıt olan kişilere sınırlı erişim sunan Dall-E 2 Eylül 2022 itibari ile tüm kullanıcıların erişimine açıldı. Dall-E 2’yi kullanmak için OpenAI web sitesine giderek kayıt olabilir ve kredi satın alarak Dall-E 2 ile dilediğiniz görselleri oluşturmaya başlayabilirsiniz.

 

Dall-E ve Dall-E 2 Kredi Sistemi Nedir?

 

Kelimelerle resim çizen yapay zekâ uygulaması olarak tanımlayabileceğimiz Dall-E ve Dall-E 2 birçok kişinin ilgisini çekiyor. Çizim yeteneği olmasa da hayalindeki görseli kelimelerle anlatarak bir yapay zekânın bunu renklere dökmesi birçok kişi için oldukça cazip. Ancak bu iki uygulama da ücretsiz olarak kullanılamıyor. Dall-E ve Dall-E 2 üzerinden kredi sistemi ile görsel oluşturabiliyorsunuz. Kredi satın alabilmek için ise 2 farklı seçenek bulunuyor. Dall-E kullanıcılarına kayıt oldukları zaman 50 ücretsiz kredi tanımlıyor ve bundan sonra her ay 15 ücretsiz krediniz olmuş oluyordu. Ancak bu uygulama Nisan 2023’te sona erdi. Bu tarihten sonra uygulamaya kayıt yaptırdıktan sonra belli bir ücret ödeyerek Dall-E’nin ana sayfası üzerinden “Kredi Al” butonuna tıklayarak kredi satın alabilirler. Ücretli kredilerin süresi satın alındıktan 1 yıl sonra sona erer. Krediler ücretlendirmesi hakkında detaylı bilgi almak için Dall-E resmî sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Dall-E’nin Özellikleri Nelerdir?

 

Dall-E piyasaya ilk çıktığı dönemde birçok kişi tarafından büyük bir merak ve hayranlık uyandırdı. İstediğin resmî çizen yapay zekâ kavramı birçok kişi özellikle de tasarımcılar için harika bir deneyim olarak görüldü. Dall-E çizim yaparken sadece sizin direktiflerinizi uygular. Dall-E ondan mantık dışı bir görsel ya da gerçekte var olmayan bir şey çizmesini istediğinizde bile bu isteğinizi yerine getirecektir. Çünkü yapay zekâ Dall-E metni görüntüye çevirmek için görüntü işleme ve doğal dil işleme tekniklerini bir arada kullanır. Aynı zamanda doğal dil girdilerini tanımlamak için GPT-3 modelinin 12 milyar parametreden oluşan sürümünü kullanır ve istenilen bilgiye karşılık gelen görüntüleri çizim aşamasında değerlendiriyor. Bu nedenle de hem gerçekçi hem de gerçekte var olmayan görüntüleri kusursuz şekilde oluşturabiliyor.

 

Dall-E 2’nin özelliklerine baktığımızda ise Dall-E’nin muhteşem görsel oluşturma yeteneklerine daha da etkileyici özellikler eklendiğini görebiliyoruz. Dall-E 2 de oluşturulması istenen görsel metni ile oluşturulan görsel arasındaki bağın daha net şekilde kuruluyor. Dall-E 2 aynı zamanda daha gerçekçi şekilde görseller oluşturabiliyor. Alan derinliği efekti ve gerçekçi gölgeler kullanarak oluşturduğu görseller ile Dall-E 2 fotoğraf kalitesinde yüksek çözünürlüklü görseller oluşturabilmektedir. Dall-E 2’nin bir diğer özelliği de mevcut görselleri düzenleyebilmesi. Elinizdeki herhangi bir görseli Dall-E 2’ye yükleyerek düzenlemek istediğiniz kısmı seçip, metin kutucuğuna yapmak istediğiniz düzenlemeyi yazdığınızda Dall-E 2 sizin için bu görseli kusursuz şekilde düzenler. 

 

Dall-E Nerelerde Kullanılabilir?

 

Aslında yapay zekâ uygulamaları hayatın her alanında kendilerine kolay bir şekilde yer bulabiliyor. Bu nedenle yapay zekâ uygulamalarını belirli kullanım alanları ile sınırlı tutmak çok da mantıklı değil. Ancak bazı uygulamalar var ki belirli alanlarda kendilerini çok daha etkin şekilde gösterebiliyorlar. Dall-E de metin üzerinden görsel oluşturma yeteneği sayesinde kendisine en fazla tasarım, fotoğrafçılık, mimari ve endüstri alanlarında yer bulabiliyor. Özellikle de tasarımcılar hayal ettikleri herhangi bir sahneyi tasarıma dökmekte zorlandıklarında Dall-E oluşturduğu görsellerle muhteşem bir ilham kaynağı haline gelebiliyor.

 

Dall-E’nin gelişmiş versiyonu olarak karşımıza çıkan Dall-E 2 de bu anlamda kullanıcılarına çok daha fazla kullanım alanı sunuyor. Dall-E 2’nin mevcut görselleri düzenleyebilme özelliği de hem tasarımcılara hem de fotoğrafçılara çok büyük avantajlar sunuyor. Dall-E 2 mevcut bir görselin üzerine yeni objeler ve metinler ekleyebildiği gibi bir görselin tüm ışık ve renk ayarlarını da otomatik şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu da tasarım ve fotoğrafçılık alanlarında çok büyük zaman ve iş gücü tasarrufu demek.

 

 

Vodafone ile yapay zekâ uygulamalarının tüm gücünden yararlanmak için ev internetinde sınırlı süreli fırsatları keşfedin. ADSL ya da fiber internet paketlerini inceleyin, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenin. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!