Proxy Nedir?

28 Eylül 2023

Proxy Nedir?

 

İnternet; sınırsız bir bilgi ağının ve eğlence dünyasının kapılarını açarken bir yandan da bir takım riskleri beraberinde getiriyor. İnternet kullanımı söz konusu olduğunda, karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi güvenlik. Örneğin IP adresleri sayesinde kişilerin ev adresine ulaşmak dahi artık çok kolay. Teknolojinin vardığı nokta pek çok avantaj ve kolaylık sunarken, bir noktada da endişe verici bulunuyor. Endişe noktasında ise Proxy devreye giriyor. Bu yazımızda “Proxy nedir?” sorusunu yanıtlıyor ve Proxy hakkında merak edilenlere ışık tutuyoruz.

 

Proxy Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

Proxy, Türkçe karşılığı olarak “vekil sunucu” ya da “ara sunucu” olarak biliniyor. Proxy, sizin ve kullandığınız internet arasında bir aracı vazifesi görüyor. Bu durum “Proxy ne işe yarar?” sorusunu akla getiriyor. Proxy; görüntülenen web sitesine doğrudan değil, bir ara sunucu ile ulaşılmasını sağlıyor. Bu dolaylı ulaşım, internet ortamındaki güvenlik için önemli bir adım. Proxy sunucu kullanmanın avantajı bu kadarla da kalmıyor. İşte Proxy ve faydaları:

 

- Uluslararası internet bağlantıları söz konusu olduğunda yoğunluğu azaltıyor.

- Erişimleri hızlandırıyor.

- İnternet ağının daha etkin kullanılmasına imkan veriyor.

 

Proxy Türleri

 

Gizlilik için kilit elementlerden olan Proxy, farklı türlerden meydana geliyor. Kendinize ait bir sunucunuz varsa Proxy yapılandırması ile güvenli bir şekilde internette gezebilirsiniz. Ama bu her zaman olanaklı olmayabiliyor. Sık kullanılan ve hizmetinden faydalanabileceğiniz Proxy sunucularını aşağıda görebilirsiniz.

 

- http

- ssl

- socks

- web

- transparan

 

Her Proxy sunucusunun kullanım amacı farklı olabiliyor. Bununla birlikte Proxy hakkında merak edilen konulardan biri de “Proxy internet hızını yavaşlatır mı?” sorusu oluyor. Web sitelerine aracı kullanarak ulaşmak kimi zaman internet hızının düşmesine neden oluyor. Bu durumda hız testi kontrolü yaparak internet performansını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İnternet hızına etkisinin yanı sıra Proxy sunucularının bazı riskleri de bulunuyor.

  • Kullanıcılar genel olarak ücretsiz Proxy sunucuları tercih ediyor. Bu yüzden birçok kişinin aynı anda bu sunucuları kullanması sık sık kesintilere sebep oluyor.
  • Proxy’nin kullanım amacı ile ters düştüğü durumlar olabiliyor. Kullanım sırasında, kişisel bilgilerin çalınma riski bulunabiliyor. Her ne kadar Proxy, gizliliği korumada bir bariyer gibi görünse de çoğu Proxy sunucusu şifreleme yapmadığı için siber güvenliği tehdit edebiliyor.

 

İnternet kullanıcıları için hatırlatmakta fayda var. Özellikle ücretsiz Proxy kullanımında dikkatli olmak gerekiyor. Yasaklı sitelere giriş için ücretsiz Proxy kullanmak tüm verilerinizi açığa çıkarabiliyor. Giriş yaptığınız bilgiler ve şifreler ele geçirilmesi kolay bir duruma gelebiliyor.

 

Proxy Ayarlarının Değiştirilmesi

 

Proxy ayarları nasıl yapılır?” sorusu internet kullanımı sırasında güvenlik endişesi yaşayan kişilerce özellikle araştırılıyor. Bu sorunun yanıtı kullanılan tarayıcıya göre cevap buluyor. Kullanılan tarayıcının “Ayarlar” bölümünden istenilen Proxy sunucusu için ayarlama yapılabiliyor. Bunun için ücretli ya da ücretsiz Proxy sunucularından faydalanmak mümkün. Proxy sunucusu ayarlanabildiği gibi devre dışı da bırakılabiliyor. Siz bu şekilde istediğiniz web sitesini gezerken ihtiyaç duyduğunuz hızlı ve güvenli internet de Vodafone ev interneti ile her zaman yanınızda. Vodafone'un fiber internet, DSL ve Redbox tarifeleri ile kolaylıkla tanışabilir ve maksimum kalitede bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur