Port Nedir?

28 Eylül 2023

Port Nedir?

 

İnternetve bilgisayar teknolojisinin hızla ilerlemesi ile hayatımıza yeni kavramlar dahil oldu. Bu kavramlardan biri de port. Peki sık sık duyduğumuz port nedir ve ne işe yarar tüm detayları sizin için inceledik.

 

Port Nedir?

 

İngilizcede “liman” anlamına gelen port kelimesi, teknolojide giriş, soket veya bağlantı noktası anlamlarına gelir. Fiziksel ve sanal olmak üzere port çeşitleri bulunmaktadır. Fiziksel port denilen bilgisayarlar üzerinde bulunan ve fiziksel bağlantı için kullanılan bir donanım yuvasıdır. Bu portlar ile bağlanılan herhangi bir makineye veri aktarılabilir ve bu cihazın işleyişi kontrol edilebilir. Sanal port ise bilgisayar kullanılırken ağ ve internet üzerinde veya bir yazılım aracılığı ile yönlendirilen mantıksal bağlantı noktalarıdır. Server port nedir sorusunun cevabı da aslında bu sanal portlardır. Bunlara internet port adı da verilmektedir. İnternet portu bu soyut bağlantı noktalarını adresleyebilmek için bazı numaralara sahiptir. 1024’e kadar olan portlar özel portlardır. 1024’ün üzerinde olanlar ise genel kullanıma açıktır. Peki tam olarak port ne işe yarar diye merak ediyorsanız açıklayalım.

 

Port Ne İşe Yarar?

 

Portların en temel işlevi veri alışverişi sağlamaktır. Her bir port bir numara sistemine sahiptir. Her bilgisayarın sahip olduğu IP adresi bu portlara bölünür. Böylelikle her IP adresi aynı anda birden çok veri alışverişi yapabilir hale gelir. Bilgisayar üzerindeki her program belli bir numaradaki portu kullanır. Yani bir internet sitesini gezerken aynı anda e-maillerinizi kontrol edebiliyorsanız bu tamamen portlar sayesindedir. Her web sitesinin farklı bir IP adresi vardır bu portlar sunucu portu nedir sorusuna verebileceğimiz en basit cevaptır. Modem port nedir diye merak edenler için de kısaca açıklamamız gerekirse, modeminizin arayüzüne girdikten sonra NAT sekmesinden Port Yönlendirme özelliğine giriş yaparak port yönlendirmeyi aktifleştirebileceğiniz bir sistem olduğunu söyleyelim. Bu özellik sayesinde istenmeyen trafiği ağlardan uzak tutmuş olursunuz.

 

Port Doluluğu Nedir?

 

Bulunduğunuz bölgedeki internet hattınızın bağlı olduğu ana santral üzerinde size tanımlı olan portlarda boş yer olmamasına port doluluğu denilmektedir. Özellikle internet bağlantısı yeni yapılacak olan binalarda yaşayan kullanıcılar bu nedenle internet bağlantısı yaptıramayabilir. Port bilgisi nedir diyenler için bu noktada internet bağlantısı sırasında bu bilgi ile port doluluğu kontrol edilebilir. Eğer boş port yoksa internet bağlantısı sağlanamaz. Port doluluğu durumunda servis sağlayıcısına başvurmanız gerekir ve servis sağlayıcısı tarafından altyapı güçlendirmesi yapılarak ve yeni port açılarak bu sorun kısa sürede çözülebilir. Bulunduğunuz adresteki internet altyapısını sorgulayarak fiberbağlantıya uygun olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Eğer fiber altyapı yoksa ADSLbağlantı kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede herhangi bir internet altyapısı yoksa taşınabilir internet kullanabilirsiniz. Son olarak kullandığınız internette yavaşlama problemi yaşıyorsanız bir sorun olup olmadığını anlamak için öncelikle hız testi yapmalısınız. Bu testin ardından pingtesti de yapmanızı öneririz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur