Modem ve Router Arasındaki Farklar

28 Eylül 2023

Modem ve Router Arasındaki Farklar

İnternetle birlikte birçok farklı kavram da hayatımıza dahil oldu. Wi-Fi, çevirmeli ağ, ethernet, ping gibi sözcükler günlük yaşamımızın bir parçası haline geldi. Bu kavramlardan en sık kullandıklarımız ise modem ve router. ADSLmodem nedir gibi sorular internet kullanıcılarının çokça merak ettiği konulardan biri. Kullanıcılar çoğu kez modem router nedir gibi aramalar yapmaktadır. Bu iki kavram sık sık birbirinin yerine kullanılıyor olsa da aslında ikisi de tamamen birbirinden farklı şeylerdir. Peki bu kavramlar tam olarak ne anlama gelir ve modem ve router farkı nedir tüm detaylar içeriğimizde.

 

Modem Nedir?

 

Modem, internete bağlanmanız için servis sağlayıcınızdan gelen sinyalleri internete bağlanacağınız cihazınıza, cihazınızdan da servis sağlayıcınıza gönderilen sinyalleri veriye dönüştürür. Bu veri aktarımı kablo ile gerçekleşebildiği gibi kablosuz şekilde de gerçekleşir. Genel olarak 3 modem türü bulunur. Bunlar; ADSL, VDSL ve Kablo modemlerdir. ADSL modemler günümüzde en çok tercih edilen modem türüdür. VDSL modemler ise daha yüksek hızda internet erişim imkanı sunarlar. Kısacası her şekilde internete bağlanmak için bir modeme ihtiyacınız vardır. Bu durumun istisnası olarak internet altyapısı olmayan bölgelerde kullanılan taşınabilir internet hizmetidir. Modem tek başına sadece tek bir cihazı internete bağlayabilir. Daha fazla cihazı internete bağlamak için router’lara ihtiyaç vardır. Peki router modem farkı nedir? Bunu anlamak için routerın ne olduğuna bakalım.

 

Router Nedir?

 

Router yerel cihazlardan bir ağ oluşturmaya yarar. Bu sayede cihazlar birbirleri arasında veri iletebilirler. Eğer sadece tek bir cihazı internete bağlayacaksanız routera ihtiyacınız olmaz ama bugün genellikle ev interneti kullanan çoğu kullanıcı birden fazla cihazı internete bağlama ihtiyacı duyar. Routerlar internete bağlanmak istediğiniz her cihaza yerel bir IP numarası atar. Günümüzdeki routerlar içerisinde dahili bir switch ve hub da bulunur ve bu sayede kesintisiz bir internet bağlantısı elde edersiniz. Peki temel olarak router ve modem farkı nedir gelin birlikte bakalım.

 

Modem ve Router Arasındaki Fark Nedir?

 

Kullanıcılar arama motorlarında en sık router modem nedir  gibi aramalar yapıyor. Bu aramalar, bu iki kavramın sık sık birbiri ile karıştırıldığının bir göstergesi. Modem ve router arasındaki fark nedir diye merak ediyorsanız en basit şekilde anlatalım. Modem evinizle internet arasındaki köprüyü kurar, router ise evinizin içerisinde yerel bir ağ oluşturma görevi üstlenir.  Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise şudur; router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan sadece router ile internete bağlanmak mümkün değildir.  Daha yüksek internet hızı elde etmek için ise tercih etmeniz gereken bağlantı türü elbette ki fiber. Fiber internet kullanmak için uygun bir modemi tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur