Modem Nasıl Resetlenir & Sıfırlanır?

29 Kasım 2023

Modem Nasıl Resetlenir & Sıfırlanır?

Modemleri internete açılan kapılarımız olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle de her internet kullanıcısı için modem oldukça önemli bir cihazdır. Modemlerin internet servis sağlayıcılarından gelen sinyalleri bize aktarabilmesi ve dolayısıyla da internet bağlantımızı gerçekleştirmesi için doğru şekilde yapılandırılmış olması gerekir. Aksi halde internet bağlantısı gerçekleşmeyebilir ya da gerçekleşse bile düşük internet hızı gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu içeriğimizde modemden kaynaklı yaşanan sorunların çözümü için en çok başvurulan modem resetlemek konusunun detaylarını inceleyeceğiz. Eğer siz de modem nasıl resetlenir ya da modem resetledikten sonra tekrar kurulum nasıl gerçekleşir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Modem Resetleme Adımları Nelerdir?

İnternet bağlantısı ile ilgili bir sorun yaşandığında internet kullanıcılarının çoğu yönlerini hemen modemlerine çevirirler ve her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek isterler. Genellikle internet bağlantısında yaşanan herhangi bir sorun için modeme reset atma akla gelen ilk çözüm adımlarındandır. Modeminizi resetlemek için genellikle iki yöntem bulunur ve bu iki yöntemi de deneyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki modeme nasıl reset atılır? Gelin iki farklı modem resetleme yöntemini detaylı şekilde inceleyelim.

 

Reset Tuşu ile Modem Sıfırlama

Modeminizin üzerinde marka ve modeline göre değişiklik gösterecek şekilde birçok ışık ve tuş bulunur. Bu tuşlar genellikle; güç tuşu, WPS tuşu ve reset tuşudur. Modem sıfırlama yöntemlerinden ilki ve en sık kullanılanı modem üzerindeki reset tuşunu kullanmaktır. Modeminize bu şekilde reset atmak için şu adımları izlemelisiniz;

  • Öncelikle modeminizin genellikle arkasında yer alan ve “Reset” yazısı altında yer alan küçük deliği bulun. Reset tuşu bu deliğin içerisinde yer alır.
  • Ardından bu deliğe kürdan, kalem ucu ya da iğne gibi ince bir materyalle bastırın ve 10 saniye boyunca reset tuşuna basılı tutun.
  • Modeminizin tüm ışıklarının söndüğünü ve yavaş yavaş tekrar yanmaya başladığını göreceksiniz.
  • Modem ışıkları modem reset işleminden önceki haline döndüğünde işlem tamamlanmış demektir.

 

Modem Arayüz Yardımı ile Modem Sıfırlama

 

Modem nasıl sıfırlanır sorusuna verilecek bir diğer cevap da modem arayüzünü kullanmaktır. Eğer modeminizin kullanıcı adını ve şifresini biliyorsanız bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Modeminizin kullanıcı adı ve şifresi değiştirilmediyse, bu bilgileri modeminizin arka yüzünde yer alan etiket üzerinden edinebilirsiniz. Arayüz yardımı ile modem resetlemek için şu adımları izleyebilirsiniz;

 

• Öncelikle IP sorgulama ile modeminizin IP adresini internet tarayıcınızda aratmalısınız. Arayüz bilgileri için modeminizin arka yüzüne bakabilirsiniz.

• Tarayıcınıza IP adresini girdikten sonra kullanıcı adı ve şifrenizi girebileceğiniz ekran açılacaktır. Bu sayfaya bilgilerinizi girin.

• Arayüze giriş yaptıktan sonra “Araçlar” ya da “Bakım” gibi sekmeler üzerinden “Fabrika Ayarları” seçeneğine girin.

• Fabrika Ayarlarına Dön seçeneğine tıklayın.

• Çıkan onay sekmesini Onayla olarak işaretleyin.

• Bu adımların ardından modem fabrika ayarlarına döndürme işlemi tamamlanmış olacak.

 

Kullanıcıların birçoğu modeme reset attıktan sonra kurulum yapmak gerekip gerekmediğini de merak ediyor. Resetleme işlemi tamamlandıktan sonra genellikle herhangi bir kurulum işlemi yapmanıza gerek yoktur. Modem resetledikten sonra eğer öncesinde internet ve modem şifresi gibi bilgilerinizi değiştirdiyseniz yalnızca bu bilgiler fabrika ayarlarına döner. Bu bilgiler modeminizin arka yüzünde yazan kullanıcı adı ve şifre bilgileridir. Eğer bu bilgileri yeniden özelleştirmek isterseniz modem arayüzü aracılığı ile değişikliği gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında modem resetleme sonrası kurulum gibi herhangi başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

 

Modeme reset nasıl atılır sorusunun cevabını detaylı şekilde incelediğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Eğer siz de internet bağlantınız ile ilgili sık sık sorun yaşıyor ve modemi resetlemek zorunda kalıyorsanız sizi Vodafone ev interneti kullanıcısı olmaya davet ediyoruz. ADSL ve fiber internet seçenekleri ile Vodafone ev interneti kullanıcılarına hem kaliteli hem de avantajlı bir internet hizmeti sunar. Eğer binanızda fiber internet altyapısı olup olmadığından emin değilseniz birkaç dakikanızı ayırarak altyapı durumunuzu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulama sonucunda adresinize fiber mi yoksa ADSL bağlantı mı kuracağınıza karar verebilirsiniz. Vodafone ev interneti düşük ping ve yüksek internet hızı ile kullanıcılarını oldukça mutlu ediyor. Eğer siz de sürekli hız testi yapmaktan ve yavaş internet bağlantısından sıkıldıysanız hemen Vodafone web sitesini ziyaret ederek ev interneti başvurunuzu yapabilirsiniz.