Modem Nasıl Güncellenir?

03 Aralık 2023

Modem Nasıl Güncellenir?

İnternete açılan kapılar olarak niteleyebileceğimiz modemler her internet kullanıcısı için oldukça önemli cihazlardır. Modemin sahip olduğu özellikler kaliteli ve hızlı internet bağlantısının önemli etkenlerindendir. Özellikle de ev interneti kullanıcıları için modemin kalitesi verimli bir internet kullanımının ilk adımıdır. Modem uzun yıllar kullanılabilen bir cihazdır. Herhangi bir arıza yaşamadığınız ya da modeminiz internet bağlantı teknolojiniz ile uyumlu olduğu sürece modeminizi değiştirmenize gerek yoktur. Ancak modeminizi uzun yıllar kullansanız da belirli aralıklarla güncellemeniz gerekir. Yapılacak güncellemeler modeminizin daha verimli çalışması ve internet bağlantınızdan üst düzey performans ile yararlanabilmeniz için oldukça önemlidir. Peki modem güncelleme nasıl yapılır? Modem güncelleme hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sizin için derledik.

 

Modeminizi Neden Güncellemelisiniz?

 

Modem nasıl güncellenir sorusunun cevabına geçmeden önce, modem güncelleme işleminin neden gerekli olduğundan kısaca bahsedelim. Birçok modem kullanıcısı internet kullanımında herhangi bir sorun yaşamadığı sürece modem güncellemeye gerek duymuyor. Ancak dönem dönem yaşanan internet bağlantı sorunlarının bir kısmı da yapılmayan modem güncellemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor. İnternet bağlantısı ya da modeminin çalışması ile ilgili herhangi bir sorun yaşamayan birçok kullanıcı ise “modem güncelleme gerekli mi?” sorusunu sorabiliyor.

 

Herhangi bir sorun yaşamasanız da modeminizi güncellemek her şeyden önce modeminizi en verimli şekilde kullanabilmenizi sağlar. Modeminizi güncellediğinizde modem yazılımında herhangi bir hata olduğunda bu hataları iyileştirebilirsiniz. Bunun dışında modem üreticileri, dönemsel olarak modemlerine yeni özellikler ekler. Ebeveyn denetimi, misafir ağı ya da buna benzer birçok özellik modem üreticisi tarafından mevcut modeminizde kullanabileceğiniz özellikler olarak sunulur. Bu özelliklerden yararlanabilmek için ise üretici firmanın web sitesini düzenli şekilde takip ederek modeminiz için herhangi bir güncelleme olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Modem güncelleme işleminin sunduğu en önemli avantajlardan bir diğeri de güvenlik seçeneklerinizin güncellenmesini sağlamasıdır. Yapacağınız güncellemeler ile modeminizin yazılımındaki güvenlik açıklarını kapatabilir ve son sürüm güvenlik protokollerine sahip olabilirsiniz. Bu sayede çok daha güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Modem yazılımı güncelleme bu nedenlerle oldukça önemli ve düzenli aralıklarla yapılması gereken bir işlemdir.

 

Modem Firmware Güncellemesi Nedir?

 

İnternete bağlanmak için kullanılan modemler ve routerlar aslında birer bilgisayardır. Tıpkı dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlar gibi modem ve routerlarında bir işlemcisi, RAM’i ve depolama birimleri bulunur. Aynı zamanda tüm modem ve routerlarda kendilerine özgü bir donanım yazılımı yani firmware bulunur. Belirli aralıklarla bu yazılımın güncellenmesi gerekir. Peki modem yazılım güncellemesi ne işe yarar? Bu işlem en başta modemleri 3. kişilerin müdahalesinden korumanın yani modem güvenliğini arttırmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Firmware güncelleme işleminin en temel fonksiyonu modemin güvenlik açıklarını kapatmasıdır. Birçok modem üreticisi düzenli olarak güvenlik güncellemeleri yayınlar. Eğer modeminizin güvenliğini artırmak ve modeminizden çok daha verimli bir performans elde etmek istiyorsanız modem üreticinizin internet sitesini düzenli şekilde takip etmeli ve yayınlanan firmware güncellemelerini yapmalısınız.

 

Modem Firmware Güncellemesi Nasıl Yapılır?

 

Modemlerin güvenlik açıklarını kapatan ve bununla birlikte ek özellikler sunan firmware güncellemelerini yapmak oldukça önemli. Kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında modem firmware nasıl güncellenir sorusunun cevabı geliyor. Öncelikle firmware güncellemesi yapmak isteyen modem kullanıcılarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta kullanılan modemin modeline özel firmware dosyasını bulmaktır. Modeminize uygun olmayan bir firmware dosyasını kurmak geri dönüşü olmayan sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için ise modeminizin revizyonunu yani donanım versiyonunu doğru şekilde öğrenmelisiniz. Bu bilgiye ulaşmak için ise temel olarak kullanılan iki yöntem mevcut. İlk yöntem modeminizin altında yer alan bilgilere bakmak ikincisi ise arayüz üzerinden bu bilgilere erişmek. Donanım versiyonunu doğru şekilde öğrendikten sonra yapmanız gereken şey ise doğru firmware dosyasını indirmeniz ve kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekiyor.

 

Bu aşamadan sonra gelelim modem yazılım güncelleme nasıl yapılır sorusunun cevabına. Modeminizi güncellemek için yapmanız gereken ilk adım bilgisayarınız ve modeminiz arasında kablolu bağlantı kurmalısınız. Kablosuz ağ bağlantısı ile modem güncelleme işlemini gerçekleştirmek birçok risk barındırdığından güncelleme yapılırken kablolu bağlantı kurmak oldukça önemlidir. Bu bağlantıyı gerçekleştirdikten sonra modem arayüzü güncelleme işlemi için sırasıyla şu adımları izlemelisiniz;

 

 ⚫Güncelleme işlemini gerçekleştirmek için ilk adım olarak modem arayüzüne bağlanmanız gerekir. Arayüze ulaşmak için internet tarayıcısı üzerindeki adres çubuğuna modemin IP numarasını yazmanız gerekir. Modeminize ait IP numarası ise modemin altında yazmaktadır. Genellikle modemlerin arayüzüne ulaşmak için 192.168.1.1. / 192.168.0.1 gibi adresler kullanılmaktadır.

 

 ⚫Arayüz sayfası açıldıktan sonra kullanıcı adı ve şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Bu bilgiler ise yine modeminizin altında yazmaktadır. Ancak bu bilgileri arayüze daha önce giriş yapıp değiştirmişseniz kendi belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi kullanmalısınız.

 

⚫Arayüzde yer alan “Durum” sayfası üzerinden modeminizin kullandığı yazılım sürümünün ne olduğunu öğrenmelisiniz. “Ürün Yazılım Sürümü” olarak bulabileceğiniz bu sürüme sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz. Sayfanın sağ üst köşesinden ise “Modem Donanım Sürümü” bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu bilgilere ulaştıktan sonra güncelleme yapmak için yazılım sürümü ve yönlendirici model numarası bilgilerini bir yere not etmelisiniz.

 

⚫Bilgileri not ettikten sonra modem arayüzüne tekrar giriş yapmalısınız. Bu kez de arayüz üzerinden firmware yazılımını bulmanız gerekli. Bunun için ise sayfanın sol kısmında yer alan “Yönetim > Firmware Yükseltme” seçeneklerine tıklamalısınız.

 

⚫Bu seçeneğe tıkladıktan sonra modem üreticisinin web sitesinden indirdiğiniz, kendi modeminizin modeline uygun olan, firmware dosyasını seçerek onay vermelisiniz.

 

⚫Son olarak ise “Güncellemeyi Başlat” seçeneğine tıklayarak güncelleme işlemini başlatabilirsiniz.

 

Bu işlemlerin ardından modem güncellemeniz başlayacaktır. Modem güncellemesi sırasında karşılaşabileceğiniz bazı olumsuz durumlar da bulunuyor. Örneğin güncelleme sırasında bir elektrik kesintisi yaşadığınızda firmware uçması denen bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda güncelleme yapılamaz ve modem yazılımınız hasar görebilir. Bu nedenle firmware güncellemesi sırasında modemi açıp kapatmak gibi işlemler yapmamalısınız. Modem güncellemesi tamamlandıktan sonra ise modeminizi yeniden başlatmanız gerekir. Bu işlemin ardından modem sürümünüzün güncellenip güncellenmediğini öğrenmek için yeniden arayüze giderek durum sayfasını kontrol etmeniz gerekir.

 

Modem Güncellemesi Ne Kadar Sürer?

 

İnternet kullanıcıları için kesintisiz internet kullanımı oldukça önemlidir. Modem güncelleme işlemi sırasında ise internet kullanımı güncelleme süresi boyunca kesintiye uğrayacaktır. Bu nedenle de kullanıcılar modem güncellemesi yapmadan önce bu işlemin ne kadar süreceğini merak eder. Peki modem güncellemesi ne kadar sürer? Modem güncelleme adımlarını doğru şekilde takip ettiğinizde güncelleme işlemi oldukça kısa sürer. Güncelleme işlemi genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanır ancak bu işlem sırasında oldukça dikkatli olmanızda fayda var. Yazılım güncelleme sırasında modeminize herhangi bir müdahalede bulunmamanız hem modeminizin hem de bilgisayarınızın elektriğini kesmemeniz ve modem ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı kopartmamanız gerekir. Bu noktalara dikkat ettiğinizde modem yazılım güncelleme işleminiz dakikalar içerisinde tamamlanacaktır. Aynı zamanda bu noktalara dikkat etmek modem güncellemesinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini de sağlayacaktır.

 

ADSL ve fiber internet seçenekleri için Vodafone ev interneti ile avantajlı bir internet hizmeti için şimdi başvurun. Eğer binanızda fiber internet altyapısı olup olmadığından emin değilseniz birkaç dakikanızı ayırarak altyapı durumunuzu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulama sonucunda adresinize fiber mi yoksa ADSL bağlantı mı kuracağınıza karar verebilirsiniz. Vodafone ev interneti ile ping ve internet hız testi yapmak daha keyifli.