Modem Değiştirme Nasıl Yapılır? Modem Değiştirirken Dikkat Edilecekler

28 Eylül 2023

Modem Değiştirme Nasıl Yapılır? Modem Değiştirirken Dikkat Edilecekler

Günümüzde kablolu ya da kablosuz internet kullanabilmek için bir modeme ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. İstisnai olarak mobil internet kullanırken fiziki bir modeme ihtiyaç duymasak da cihazların içerisinde modem görevi gören aygıtların olduğunu da biliyoruz. Bir diğer istisna da internet altyapısı olmayan yerlerde taşınabilir internet kullanıldığında modeme ihtiyaç duymayabiliyoruz. Ancak bunun dışındaki tüm durumlarda internet bağlantısı için modem kullanmak şart. Servis sağlayıcıları genellikle internet kurulumu sırasında modemi de kullanıcılara sağlar ve modem kurulumunu da gerçekleştirirler. Ancak bazı durumlarda kullanıcılar bu modemi yeterli bulmayarak modem değiştirme ihtiyacı duyabilirler. Peki böyle bir durumda modem değiştirme nasıl yapılır ve modem değiştirirken nelere dikkat etmek gerekir merak edenler için araştırdık.

 

Modem Değiştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Modem değişimi genellikle modemin yeterli gelmediği durumlarda yapılır. Örneği fiber internet bağlantısına sahip kullanıcıların ADSL modeme sahip olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda internet hızı yeterince verimli olmaz. Böyle bir durumda ADSL modemi uygun hızdaki bir modem ile değiştirmek sorunu çözecektir. İnternet kullanırken hız konusunda bir aksaklık yaşadığınızda ping testiyaparak da bu durumu ölçümleyebilirsiniz. Peki modem değişimi nasıl yapılır gelin birlikte bakalım. Modeminizi değiştirmek için öncelikle iyi bir araştırma yapmalısınız. Seçeceğiniz modemin özellikleri interneti en verimli şekilde kullanabilmeniz için en önemli cihazdır. Modem nasıl taşınır ve modem değiştirirken nelere dikkat etmeliyim gibi sorularınız varsa şu maddelere dikkat etmeniz gerekir;

 

  • • Altyapıya Uygunluk: Yeni bir modem almak üzere iseniz alacağınız modemin internet altyapınıza uygunluğunu kontrol etmeniz gerekir. İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapılar sunarlar. Her modem de her altyapıda aynı verimlilikte çalışmayacağından modeminizi altyapınıza uygun şekilde seçmeniz oldukça önemli. Örneğin fiber internet altyapısına sahipseniz ve ADSL bir modeme sahipseniz fiber hızında internet kullanmanız oldukça zor olacaktır.
  • • Alanın Metrekaresi: Evinizin ya da interneti kullanacağınız mekanın kaç metrekarelik bir alan olduğunu bilmelisiniz. Bu bilgiye göre ne kadarlık sinyal gücüne ihtiyacınız olacağını bilebilirsiniz. Uygun sinyal gücüne sahip olmayan bir modem aldığınızda modeme uzak olan alanlarda internetinizi yeteri kadar verimli kullanamazsınız. Böyle bir durumda mekanın her noktasında eşit şekilde internet kullanmak için Wi-Fi güçlendirici ya da Wi-Fi mesh gibi aygıtlar almak zorunda kalabilirsiniz.
  • • Mbps Değeri: Mbps bir saniyede aktarılan veri sayısını ifade eden bir kavramdır. Her modemin ulaşabildiği maksimum Mbps değeri vardır. Bu nedenle yine internet altyapınıza göre değerlendirmeniz gereken bir diğer konu da modemin kaç Mbps’e kadar hıza sahip olduğudur. ADSL modemler maksimum 24 Mbps bağlantı hızına ulaşabilirler. VDSL modemlerde ise bu rakamlar 125-150 Mbps aralığındadır. Fiber hız destekleyen modemler ise 1000 Mbps yani 1 Gbps hıza kadar çıkabilirler.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur