Modem Alırken Dikkat Edilecekler

28 Eylül 2023

Modem Alırken Dikkat Edilecekler

Günümüzde hemen hemen tüm yaşam alanlarımızda internet kullanıyoruz. Kullandığımız internetin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışması ise kullandığımız modeme bağlı. Modem kullanmak için bulunduğumuz mekanda bir internet altyapısı olması gerekli. ADSL internet ya da fiber bağlantı kullanmak için altyapı olması şart. Bu altyapıların olmadığı yerlerde ise taşınabilir internet kullanarak internet ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Kaliteli bir internet bağlantısının ilk koşulunu iyi bir modem elbette. Peki modem alırken nelere dikkat etmeliyim diye düşünüyorsanız sizin için hazırladığımız modem alırken dikkat edilecekler yazımızı okumaya devam edin.

 

Modem Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Eğer modem almayı düşünüyorsanız, internet bağlantınızdan en yüksek verimi almak için göz önüne almanız gereken bazı kriterler var. Bu kriterleri başlıklar halinde sizin için listeledik.

 

Sinyal Gücü

 

Kablosuz modem alırken nelere dikkat etmeliyiz konusunun ilk maddesi elbette modemin sinyal gücü. Modemin sinyal gücü internetin daha geniş bir mesafede kullanılabilmesi ve daha fazla internet hızı açısından önemlidir. Bu nedenle modem önerileri incelerken sinyal gücünü mutlaka dikkate almalısınız. Modem sinyal gücünüz yeterli değilse sinyal güçlendiriciler ile destekleyerek mekan içerisindeki her noktaya eşit şekilde sinyal ulaşmasını sağlamanız gerekir. Modem sinyal gücünüzden emin olduğunuz halde internet hızında yavaşlama varsa ping testi yapmanızı öneririz.

 

Port Sayısı ve Özellikleri

 

Modem üzerinde yer alan port sayısı o modeme aynı anda birbirinden bağımsız şekilde PC, akıllı TV ve dizüstü bilgisayar gibi kaç farklı cihazın bağlanabileceğini gösterir. Örneğin 4 port modemlerde ethernet kablosu ile 4 kaynak için hizmet alabilirsiniz. Modem portlarında sıklıkla TCP ve UDP olmak üzere iki protokol kullanılmaktadır. Bu iki protokolün her biri, biri işlemcide diğeri sunucuda olacak şekilde iki bağlantı noktasına sahiptir.

 

Modem Güvenlik Seviyesi

 

Modem güvenliği en temel işlev olarak ağ güvenliğini sağlar. Verilerinizin dış kaynaklar tarafından ele geçirilmesine engel olur. Bu sistem ağ yöneticinizde tanımlı olmayan bütün internet trafiğini sizden uzak tutar.  Modem güvenlik duvarı genel olarak Firewall ismi ile adlandırılır. Modem kurulumu sırasında bu protokolleri tercih etmelisiniz. Bu protokoller içerisindeki en yaygın olanları WPA, WPA II ve WEP olarak adlandırılır. VDSL modem tavsiye araştırması yaparken bu konuyu da dikkate almanız gerekir.

 

Mbps Değeri

 

Fiber modem tavsiye araştırması yapanların dikkate alması gereken bir diğer konu da modemin Mbps değeri. Mbps (Mega Bit Per Second) kavramı saniyede aktarılan veri hızını ifade eder. ADSL modemler maksimum 24 Mbps bağlantı hızına ulaşırken VDSL modemlerde bu rakam 125-150 Mbps değerleri arasındadır. Fiber modem tavsiye araştırması yapıyorsanız bu tür modemlerde de 1000 Mbps değere ulaşmak mümkün. Mbps değerini dikkate alırken aldığınız internet hizmetinin altyapısını mutlaka bilmeniz gerekir. Örneğin fiberaltyapıya sahipseniz fakat VDSL hızında bir modem tercih ettiyseniz fiber hızında internet kullanmanız mümkün olmayacaktır.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur