Metaverse Nedir?

28 Eylül 2023

Metaverse Nedir?

 

Teknolojinin ulaştığı boyut, önümüzde yeni kapılar açıyor. Dijital dünya her geçen gün değişip gelişirken, yeni kavramlar ortaya çıkıyor. Dijitalleşmenin getirdiği bu yeni kavramlardan biri de Metaverse!

 

Son günlerde en sık duyduğumuz sorulardan biri “metaverse nedir” En yalın hali ile “Öte evren” olarak karşılık bulan bu kelime, yeni bir sanal evreni işaret ediyor. İlk kez Neal Stephenson’ın 1992’de yayınlanan “Kar Çöküşü” isimli kitabında geçen Metaverse, son günlerde oldukça popüler. Bu yazımızda Metaverse ne getirecek sorusunun yanıtlarını veriyoruz. İşte yeni sanal dünya hakkında merak edilenler…

Yeni Sanal Evren

 

 

Sanal evren kavramı, artık çoğu kişi için oldukça tanıdık. Peki yeni sanal evren olarak ön plana çıkan Metaverse neden bu kadar özel? Günümüze gelene kadar pek çok farklı evrene tanık olduk. Online oyun dünyaları, animasyonlar ve filmler ufkumuzu genişleten bambaşka evrenler sundu bizim için. Marvel, Roblox ve Minecraft gibi dünyalar bunlardan sadece birkaçı.

 

Metaverse ise şimdiye kadar bildiğimiz tüm evrenleri kapsıyor. Metaverse ile World Of Warcraft’a dahil olabilir, sevdiğiniz süper kahramanların dünyasını ziyaret edebilirsiniz. Metaverse ile diğer sanal dünyaların farkı, insanın yerleştirdiği pozisyon. Çünkü Metaverse ile seyirci olmaktan çıkıyoruz ve dünyanın bir parçası haline gelerek katılımcı oluyoruz. Metaverse evreni, bambaşka bir sosyal dünya ve buna bağlı olarak yeni kimlikler yaratmayı vadediyor.

 

Metaverse ile 2 boyutun yerini 3 boyut alıyor. Görüntülü konuşmalara herkes alıştı ama Metaverse sizi konuşmak istediğiniz kişi ile aynı ortamda buluşturuyor. Örnek vermek gerekirse; oluşturduğunuz avatar ile toplantıya katılabilir, soruları yüz yüze yanıtlayabilir, toplantı biterken tokalaşarak veda edebilirsiniz. Metaverse avatarlar, kişinin seçimine göre şekilleniyor. İsterseniz kendinize birebir benzeyen bir avatar oluşturabilir, isterseniz bambaşka biri olabilirsiniz. Bu avatarların zaman içinde yetersiz kalacağı düşünülüyor ve bu durum Metahuman kavramı ile ilişkilendiriliyor. Metahuman, çok gelişmiş dijital figür şeklinde tanımlanıyor. Metahuman öyle eşsiz bir şekilde sunuluyor ki insanla ayırmak şimdiden zor.

Metaverse Dünyası

 

 

Metaverse dünyasında; temas hissi ön plana çıkıyor. Avatarlar arasındaki zihinsel etkileşimin son derece gerçekçi olması bekleniyor. Elon Musk’ın başında yer aldığı Neuralink çalışması, Metaverse dünyasını önemli ölçüde besleyecek gibi görünüyor. Birkaç sene içinde 3 boyutlu dijital insanlar şimdikinden çok daha fazla konuşulacak.

 

Metaverse de diğer yeni dijital atılımlar gibi ilgi ile büyüyor. Şu anda gördüğü ilgi her geçen gün artıyor ve insanların bu sanal dünyaya gösterdikleri ilgi onun daha da kıymetli olmasını sağlıyor. Metaverse projeleri, birçok insanı heyecanlandırıyor. Çünkü bu yeni sanal dünya eğlencenin yanı sıra, sanat, spor, ticaret ve daha pek çok alanda sınırsız seçenek sunuyor. Metaverse dünyasında konserler düzenleniyor, gerçek mimarların tasarladığı anıtlar hazırlanıyor. Gerçek dünyada da yoğun ilgi gören kripto paralar, Metaverse’deki alışveriş ve ticari faaliyetlerde de kullanılıyor.

 

Fütüristler, bugünün tüm aktivitelerini Metaverse’te yapmanın mümkün olacağını öngörüyor. Elbette evde internet kullanımı metaverse aktiviteleri için önemli olacak. Hızlı bağlantı ile bu yeni evrenin tadını çıkarmak mümkün olacak. Diğer yandan VR gözlük gibi aksesuarlara da daha fazla gereksinim duyulacak. 

 

Metaverse, insanlara sıfırdan yeni bir yaşam kurma şansı sunuyor. Bu yönü ile oldukça cazip görünen bu yeni sanal dünya, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Artırılmış gerçeklik ile başka bir dünyaya entegre olma düşüncesi bir takım kişileri endişelendiriyor. Bir yandan da önümüzde yepyeni bir evren keşfetmenin heyecanı duruyor. Zaman ve insanların merakı Metaverse evrenini şekillendirecek gibi duruyor.

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur