Teknoloji büyük bir hızla gelişmeye devam ederken, yaşanan bu gelişmeler yeni kavramların da hayatımıza dahil olmasına neden oluyor. MAC adresi de hayatımıza yeni girmiş bu kavramlardan biri. MAC adresi aslında en çok IP adresi kavramı ile karıştırılıyor. Her ne kadar bu iki kavram birbiri ile karıştırılsa da aslında birbirinden tamamen ayrı şeyleri ifade ediyorlar. Peki MAC adresi nedir ve nasıl sorgulanır? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar ise içeriğimizde.
MAC Adresi Nedir?
MAC adresi kavramındaki MAC kısaltmasının açılımı “Media Access Control Address”tir. Bu adres mevcut cihaz haricindeki cihazlar ile bağlantı kurabilen ve her aygıt için eşsiz olarak tanımlanmış bir terimdir. Kısacası bu adres her cihazda bulunan donanım adresi ya da fiziksel adres olarak da tanımlanabilir. MAC adresi ve IP adresi kavramlarının birbirleri yerine kullanılan kavramlar olduğundan söz etmiştik. Bu iki kavramı birbirinden ayıran en temel özellik MAC adresinin değişmez ve tek olmasıdır. IP adresi ise değişebilir.
MAC adresi 48 bit, 6 oktetten oluşur.MAC adresinin ilk 24 bitlik kısmı yani 3 okteti üretici firmayı, ikinci 24 bitlik kısım yani diğer 3 oktet ise donanım modeli, üretim yeri ve üretim yılını ifade eder. Her ne kadar IP adresleri tüm kullanıcılar tarafından görüntülenebilir adresler olsa da durum MAC adresleri için farklıdır. MAC adresleri yalnızca aynı ağa bağlı olan kullanıcılar tarafından görüntülenebilir.
MAC adreslerinde her oktet arasında “:” işareti bulunur. Yerel ağ olarak bilinen MAC adresleri 02 ile başlarken protokoller için tanımlanan adresler 01 ile başlar. Standart bir mac adresine örnek olarak “68: 7F: 74: F2: EA: 56” verilebilir.
MAC Adresi Ne İşe Yarar?
MAC adresi cihazların birbirleri ile olan bağlantıların kurulmasında önemli bir rol oynar. MAC adresi en sık Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, token ring, FFDI ve SCSI protokollerin işlenmesi aşamasında kullanılır. Cihazdaki bu protokoller için ayrı MAC adresleri olabilir. Tek ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması ve doğru şekilde bağlantı kurması için MAC adresi kullanılır. Birbirlerinin MAC adresini bilen aygıtlar ise birbirleri ile bağlantı kurabilirler. Kısacası MAC adresi aynı ağ üzerindeki tüm cihazların birbirleri ile iletişim kurması ve haberleşmesi için aktif şekilde kullanılır.
MAC Adresi Nasıl Öğrenilir?
Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirleri ile iletişim kurması ve haberleşmesi için oldukça önemli olan MAC adresinin nasıl öğrenileceği kullanıcılar tarafından merak edilen konulardan biri. MAC adresi öğrenme bir kullanıcı için belirli aygıtlara erişim sağlamak için ya da erişim engeli koymak için önemlidir. Peki MAC adres sorgulama işlemi nasıl yapılır? Farklı işletim sistemine sahip cihazlarda MAC adresi nasıl bulunur birlikte inceleyelim.
● Windows İçin MAC Adresi Bulma:
Windows işletim sistemine sahip bir aygıtta MAC adresini bulmak için şu adımları izlemelisiniz:
- Windows arama çubuğunu açın.
- “cmd” yazın ve aratın.
- Bu aramayı yaptıktan sonra karşınıza “Komut İstemi” sayfası açılır.
- Açılan sayfaya “ipconfig / all” yazarak “Enter” tuşuna basın.
- Önünüze gelen bilgilerdeki “Physical Address” satırı MAC adresinizdir.
● macOS İçin MAC Adresi Bulma:
macOS işletim sistemine sahip bir cihazın MAC adresini bulmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
- Cihazınızdaki Apple logosuna tıklayın.
- Buradan “Sistem Tercihleri” bölümünü açın.
- Açılan sayfadan “Ağ Menüsü” ve ardından “Gelişmiş” bölümünü açın.
- Açılan ekranda Wi-Fi seçeneğine tıkladıktan sonra MAC adresinizi görebilirsiniz.
● Linux İçin Mac Adresi Bulma:
Linux işletim sistemi için MAC adresini bulmak istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz:
- Terminal sayfasını açın.
- Komut olarak “fconfig” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
- MAC adresiniz önünüze gelecektir.
● iOS için MAC Adresi Bulma:
Günümüzde en sık kullanılan cihazlar tablet ve cep telefonlarıdır. Bu cihazlarda yer alan işletim sistemlerinden olan iOS için MAC adresi bulmak için şu adımları izlemeniz gerekir:
- Cihazınızın “Ayarlar” menüsünü açın. Ardından “Genel” sekmesine tıklayın.
- Açılan ekrandan “Hakkında” kısmına basarak yeni gelen ekranda MAC adresinizi görebilirsiniz.
● Android İçin MAC Adresi Bulma:
Tablet ve cep telefonlarında sık kullanılan işletim sistemlerinden biri de Android işletim sistemidir. Android için MAC adresi bulmak için şu adımları takip etmelisiniz:
- Cihazınızın “Ayarlar” menüsünü açın.
- Ardından “Telefon Hakkında” kısmını açın.
- Bu alanda yer alan “Tüm Özellikler” sayfasını ve ardından da “Durum” ekranını açarak MAC adresinizi öğrenebilirsiniz.
MAC Adresi Değiştirme Nasıl Yapılır?
MAC adresi her cihaz için eşsizdir. Cihazların MAC adresleri, cihaz üreticileri tarafından atanmıştır. Gerekli durumlarda bu adresi değiştirmek ya da taklit etmek mümkündür. Kimi kullanıcılar farklı nedenlerden dolayı MAC adres değiştirme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak MAC adresleri değişmez olarak bilinirler. Peki MAC adresi değişir mi? Aslında cihazınızın MAC adresini değiştirmeniz mümkündür.
Windows işletim sistemine sahip cihazlar için MAC adresi değiştirmek için Aygıt Yöneticisi kısmından değişimi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için “Aygıt Yöneticisi” kısmını açmanız gerekir. Ardından “Ağ Bağdaştırıcısı” bölümünün altında yer alan kısımda değiştirmek istediğiniz ağ arayüzüne sağ tıklayıp bağlam menüsünden “Özellikler” sekmesine tıklamalısınız. Özellikler penceresi açıldığında sırasıyla “Gelişmiş > Özellik > Ağ Adresi” adımlarını izlemelisiniz. Eğer bu seçeneği göremiyorsanız ağ sürücünüz MAC adresi değiştirmenize izin vermiyor demektir. Ancak bu özellik aktifse kullanmak istediğiniz MAC adresini yazarak “Tamam” sekmesine tıklamalısınız. Son olarak “ipconfig / all” komutu ile MAC adresini kontrol etmelisiniz. Windows cihazlarda MAC adresi değiştirmek için kullanılan belirli programlar da vardır.
Teknoloji hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmek için yine internetin derinliklerine dalmanız gerekebilir. Bu durumda da ihtiyacınız olan şey kaliteli ve hızlı bir internet bağlantısıdır. Vodafone Ev İnterneti hızlı ve kaliteli internet hizmeti ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak tarifeler sunar. Eğer altyapınız uygunsa fiber internet seçeneklerini değerlendirebilir ve çok daha hızlı bir internet erişimi sağlayabilirsiniz. Fiber internet için uygun bir altyapınız olup olmadığını ise altyapı sorgulaması ile kolayca öğrenebilirsiniz. Vodafone’un ev interneti seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için Vodafone online kanallarını ziyaret edebilir ya da Vodafone mağazalarından destek alabilirsiniz.