Li-Fi (Işık Tabanlı İnternet) Teknolojisi Nedir?

28 Eylül 2023

Li-Fi (Işık Tabanlı İnternet) Teknolojisi Nedir?

Teknoloji her geçen gün hızına yetişilmez bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Teknolojide yaşanan tüm gelişmeler ise sahip olduğumuz cihazların daha akıllı bir profile bürünmesine ve çok daha hızlı bir şekilde çalışmasına neden oluyor. Teknolojik cihazların daha akıllı ve hızlı olması da internetin çok daha hızlı olması gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Çevirmeli ağ bağlantılarından VDSL modemlere VDSL modemlerden de ADSL ve hatta fiber bağlantılara kadar uzanan ağ bağlantısının yolculuğu elbette bu noktada bitmedi. Günümüzde en sık kullanılan bağlantı türü olan Wi-Fi kullanıcılara yeterli gelmemeye başladı ve bu da Li-Fi teknolojisinin ortaya çıkışına neden oldu. Li-Fi teknolojisi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

Li-Fi Nedir?

 

Kablosuz teknolojiler muhteşem bir hızla gelişmeye devam ediyor. Yaşanan her gelişme günlük yaşamda bir değişime ve dönüşüme neden oluyor. Son yıllarda sık sık duyduğumuz kavramlardan biri olan Li-Fi de büyük gelişmeleri beraberinde getirecek teknolojilerden biri. Light Fidelity kalıbının kısaltması olan Li-Fi teknolojisi tıpkı Wi-Fi gibi bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Li-Fi teknolojisinde cihazlar arasındaki iletişimi kurmak ve veri iletimini sağlamak için LED ışıklar kullanılır. Kısacası Li-Fi optik bir ağ teknolojisi ya da ışık tabanlı internet olarak ifade edilebilir. Yani Li-Fi de bağlantı için insan gözünün gördüğü ışık kullanılır. Wi-Fi teknolojisine göre birçok avantajı da beraberinde getiren Li-Fi’nin nasıl çalıştığına ve ne gibi avantajlar sağladığına biraz daha yakından bakalım.

 

Li-Fi Nasıl Çalışır?

 

Li-Fi teknolojisinin nasıl çalıştığını net bir şekilde kavrayabilmek için Wi-Fi teknolojisinin nasıl bağlantı sağladığını anlamak oldukça önemlidir. Wi-Fi teknolojisinde verileri iletmek için radyo frekansı kullanılır ve sinyaller bir erişim noktası etrafında belirli bir alanda yayılır. Li-Fi teknolojisi ise “Visible Lighting Communication” yani “Görünür Işık İletişim” sistemi ile çalışır. Li-Fi teknolojisinde veri iletimi için radyo frekansları yerine LED ampullerde gördüğümüz ışık kullanılır. Li-Fi teknolojisinin daha güçlü ve hızlı sinyallere sahip olmasının nedeni de tam olarak budur. Çünkü ışık kullanılarak iletilen sinyaller radyo frekanslarına göre tek bir alana çok daha kolay şekilde odaklanır. LED ampullerden çıkan ışınların yoğunluğu Li-Fi teknolojisi ile değiştirilerek veri iletişimi gerçekleşmiş olur.

 

Li-Fi vs Wi-Fi

 

Gelişen her teknoloji kendinden önce kullanılan teknolojinin üzerine bir şeyler ekleyerek ilerler. Yeni gelişen teknolojiler temellerini her zaman kendisinden önce geliştirilmiş olan teknolojilerden alır bu nedenle de ard arda gelen tüm teknolojilerin hem benzer hem de farklı yanları olur. Yeni geliştirilmiş bir teknoloji olan Li-Fi ile günümüzde en yaygın kullanılan ağ bağlantısı türü olan Wi-Fi teknolojilerinin farklar da bu anlamda oldukça merak ediliyor. Bakalım bu iki teknolojiyi birbirinden ayıran belirgin farklar nelermiş?

 

1) Her şeyden önce bu iki bağlantı teknolojisinin en belirgin farkı veri aktarımı için kullandıkları sistemdir. Wi-Fi veri iletimi için radyo dalgalarını kullanırken Li-Fi bu işlem için LED ampullerde gördüğümüz ışığı kullanır.

 

2) Wi-Fi teknolojisinin kullanılabilmesi için modem gibi bir erişim noktasına ihtiyaç duyulur. Li-Fi teknolojisini kullanabilmek için ise LED lamba ya da bir fotodedektör gerekir.

 

3) Wi-Fi teknolojisi 32 metreye kadar sinyal menziline sahiptir ancak Li-Fi görünür ışık teknolojisi kullandığı için bu mesafe 10 metre ile sınırlıdır.

 

4) Sinyal menzili daha sınırlı olmasına karşın Li-Fi teknolojisi çok daha hızlı bir bağlantı sunar. Li-Fi teknolojisi Wi-Fi’ye göre 100 kat daha hızlıdır.

 

Li-Fi Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

 

Teknolojide yaşanan her gelişme mevcut teknolojilerin üzerine yeni bir artı ekliyor ve kullanıcıların hayatını çok daha kolay bir hale getiriyor. Bu anlamda Li-Fi teknolojisinin de kullanıcılara birçok avantajı var.

 

Li-Fi teknolojisinin en önemli avantajı tabi ki sunduğu hız. Li-Fi teknolojisinin sahip olduğu ışık spektrumu, radyo dalgalarına göre yaklaşık 10 bin kat daha büyüktür. Bu nedenle de Li-Fi teknolojisi Wi-Fi’ye göre ortalama 100 kat daha hızlıdır. Li-Fi ile saniyede 224 GB hızında veri iletmek mümkündür.

 

Li-Fi teknolojisinin kullanıcıların çok seveceği bir diğer avantaj da Wi-Fi’ye göre daha ekonomik ve verimli olmasıdır. Li-Fi teknolojisinin kullanılabilmesi için herhangi bir yönlendirici ya da modem gibi cihazlara ihtiyaç duyulmadığından bu teknoloji hem evlerde hem de işyerlerinde maliyet açısından tasarruf edilmesine neden olacaktır.

 

Li-Fi teknolojisinin bir diğer avantajı da ekstra güvelik sağlamasıdır. Wi-Fi’de kullanılan radyo dalgaları duvarlardan geçebildiği için bağlantı ağınızda olmayan kişiler tarafından engellenmesi ve veri güvenliğinizin tehdit edilmesi mümkündür. Ancak Li-Fi teknolojisinde kullanılan ışık duvarlardan geçemeyeceği için ağınız bu anlamda daha güvenli hale gelmiş olur.

 

Li-Fi teknolojisi görünür ışık iletişim sistemi ile çalıştığı için kullanılabilirliği çok daha fazla olan bir teknolojidir. Örneğin bir sokak lambası ya da bina ışıkları aracılığı ile kolaylıkla internete erişim sağlanabilir.

 

Li-Fi teknolojisinin en önemli artılarından biri de Wi-Fi’nin radyo dalgalarının neden olduğu baş ağrısı, kanser gibi olumsuz durumlara neden olmamasıdır. Çünkü Li-Fi teknolojisinde veri aktarımı için yalnızca ışık kullanılır. Bu da son yıllarda sıkça gündeme gelen Wi-Fi kullanımının sağlık açısından zararları konusundaki tartışmaların son bulacağı anlamına geliyor.

 

Li-Fi teknolojisi ile tek bir dağıtıcı cihaz ile 100’den fazla aygıtın internete bağlanması mümkündür. Bu da nesnelerin İnterneti (IOT) kavramının çok daha kolay bir şekilde hayata geçebileceği anlamına gelir.

 

Li-Fi Teknolojisinin Dezavantajları Nelerdir?

 

Her teknolojide olduğu gibi Li-Fi teknolojisinin de avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur. Her şeyden önce bu teknoloji ışık tabanlı olduğu için ışığın olmadığı alanlarda kullanılabilir değildir. Yani Wi-Fi ile bir modem ya da router aracılığı ile evinizin herhangi bir odasından kolaylıkla internete bağlanabilirken Li-Fi ile internet erişimi sağlamak için ışık kaynağının hemen yanında olmanız gerekir. Çünkü ışık duvarlardan geçemez bu da bir başka odadan internet erişimi sağlayamayacağınız anlamına gelir.

 

Li-Fi teknolojisi yine ışık tabanlı bir teknoloji olduğu için diğer ışık kaynakları Li-Fi sinyallerine müdahale edebilir. Örneğin güneş ışığı sinyalleri direkt olarak etkileme ve internet kesintisine neden olma potansiyeline sahiptir.

 

Son olarak Li-Fi teknolojisinin verimli şekilde çalışabilmesi için tamamen yeni bir altyapı inşa edilmesi gereklidir. Bu da ilk etapta kullanıcılar için ekstra bir maliyet olabilir.

 

Li-Fi Ne Zaman Gelecek?

 

Li-Fi internet tüm kullanıcılar için oldukça heyecan verici bir teknolojik gelişme. Sağladığı avantajlar ve vadettiği hız şimdiden birçok kullanıcının hayallerini süslemeye başladı. Öyle ki günümüzde fiber internetin bile yeterince yaygın kullanılmadığı, hali hazırda birçok kullanıcının ADSL internet hatta bakır kablo altyapısı ile internet hizmeti aldığı düşünülürse Li-Fi teknolojisinin sunduğu saniyede 224 GB veri hızı şimdilik rüya gibi görünüyor.

 

Li-Fi teknolojisinin hayatımıza 6G teknolojisi ile birlikte dahil olması öngörülüyor. Dünyada yaşanan gelişmelere bakıldığında da Li-Fi teknolojisinin kullanılmaya başlanmasının en erken 2030 yılına denk geleceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Li-Fi teknolojisi için bir süre daha beklememiz gerekecek. Ancak Li-Fi kullanılmaya başlandığında internet kullanıcıları için bambaşka bir dönem başlamış olacak.

 

Vodafone ile internet üzerinde doyasıya dolaşmak için ev interneti hizmetinden yararlanın ve sınırlı süreli fırsatları keşfedin. ADSL ya da fiber internet paketlerini inceleyin, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenin. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!