LAN (Yerel Ağ Bağlantısı) Nedir?

22 Ekim 2024

LAN (Yerel Ağ Bağlantısı) Nedir?

 

İnternet teknolojilerinin gelişmesi ile kullanıcılar her geçen gün yeni kavramlarla karşılaşmaya devam ediyor. Bu kavramların işaret ettiği teknolojiler ise kullanıcıların hayatını çok daha kolay bir hale getiriyor. Bu içeriğimizde bir internet teknolojisi olan LAN teknolojisini inceleyeceğiz. Siz de LAN ne demek ve ne işe yarar gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

LAN Nedir?

Açılımı “Local Area Network” olan LAN kavramının Türkçe’deki karşılığı ise “Yerel Alan Ağı” ya da “Yerel Ağ Bağlantısı” olarak açıklanmaktadır. Peki burada bahsedilen yerel ağ nedir? Yerel Alan Ağı ev ve iş yerleri gibi alanlarda bilgisayarların ve çevre birimlerin birbirine bağlanmasını sağlayan bilgisayar ağlarına verilen isimdir. Yani LAN bağlantısı nedir sorusunun yanıtı en kısa şekilde birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimi olarak verilebilir.

 

Yerel ağ bağlantısına genel olarak iş yerlerinde ya da bilgisayarların çok olduğu ortamlarda ihtiyaç duyulur. LAN için cihazların birbirine fiziksel olarak yakın olması gerekir. Yine bu bağlantının gerçekleşebilmesi için uygun ortam ve ihtiyaç duyulan cihazın sağlanması gerekir. Sunucu; bilgisayar ve yazıcılar gibi birbirine bağlantılı cihazların kullanılmasını kolaylaştırırken veri aktarımına da yardımcı olur.

 

LAN Nasıl Bağlanır?

Yerel ağ bağlantısı istenen ortama ve cihaza oldukça kolay bir şekilde kurulabilir. Bağlantının gerçekleşmesi için gereken iki önemli adım internet bağlantısının ve modemin var olmasıdır. Çünkü cihazlar arası aktarımı internet olmadan gerçekleştirmek mümkün değildir. Modem, bağlantıyı sağlayacak cihazlar arasındaki iletişimi gerçekleştirecektir. Ek yönlendiriciler ile bu bağlantı daha da güçlendirilir ve daha hızlı hizmet sağlanır.

 

Yerel ağ kurulumu oldukça düşük maliyetli bir işlemdir. Kurulum için öncelikle en az 2 adet bilgisayara ihtiyaç vardır. Adından ağ bağdaştırıcısının olması gerekir. Son olarak internet bağlantısı için gereken kabloların temin edilmesi ile yerel ağ kurulumu gerçekleştirilir.

 

LAN (Yerel Ağ Bağlantısı) Avantajları Nelerdir?

LAN teknolojisi sayesinde bir bilgisayar ile yakın mesafede yer alan bir başka bilgisayar ile internet aracılığı ile bağlantı kurmak mümkündür. Bu sayede bilgisayarlar arası veri aktarımı da hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. LAN teknolojisi aynı zamanda cihazlar arasındaki iletişimin de güçlenmesini sağlar. Bu sayede özellikle de işletmelerde ağ gecikmelerinden kaynaklanan zaman kaybının da önüne geçilmiş olur.

 

LAN teknolojisi yalnızca bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı sağlamaz aynı zamanda yazıcı gibi diğer cihazların bilgisayarla olan bağlantısını da sağlar. Bu sayede kullanıcılar cihazları üzerinden herhangi başka bir işleme gerek duymadan kolay bir şekilde yazıcılardan çıktı alabilirler.

 

LAN teknolojisinin bir diğer avantajı da oyun oynamayı sevenler için ortaya çıkar. Çevrimiçi oyunlarda ortaya çıkan ağ gecikmesi, yükleme hatası ya da yüksek ping değerleri gibi olumsuz durumlar LAN sayesinde giderilebilir. Ortak ağ sayesinde oyuncular çevrimiçi oyunları çok daha konforlu bir şekilde oynayabilirler.

 

LAN ve WAN Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

LAN teknolojisi hakkında merak edilen konulardan biri de bu LAN ile WAN arasındaki farkların ne olduğudur. Bu iki teknoloji arasındaki temel farklar şunlardır:

 

- LAN’ler yerel ağ bağlantısını ifade ederken WAN’ler geniş alan ağlarını ifade eder. Bu durumda WAN’ler birbirine bağlı birden fazla LAN’den oluşabilir.

 

- LAN’ler fiziksel olarak birbirine yakın olan cihazları birbirine bağlar. WAN’ler ise çok daha uzak mesafedeki cihazları birbirine bağlayabilir.

 

- LAN’ler iletim için OSI Katman 1 ve Katman 2 veri bağlantısı ekipmanlarını kullanırken WAN’ler veri iletimi için Katman 1, 2 ve 3 ağ cihazlarını kullanır.

 

- LAN’ler daha kısa mesafede bağlantı kurdukları için daha hızlı bağlantı kurarlar. WAN’lerin bağlantı hızı ise LAN’lere göre daha yavaştır.

 

- LAN’ler bağlantı için ethernet kablosu ve kablosuz erişim noktası gibi yerel bağlantıları kullanır. WAN’ler ise kiralık hat ve bulut gibi geniş alan bağlantılarını kullanır.

 

İnternet teknolojileri kullanıcıların yaşamını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu nedenle de birçok kullanıcı için internet vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Vodafone Ev İnterneti kullanıcılara birbirinden avantajlı tarifelerle ev konforunda hızlı ve kaliteli bir internet bağlantısı hizmeti sunuyor.

 

Vodafone Ev İnterneti tarifelerinden, kullanım ihtiyaçlarınıza göre fiber internet ya da DSL internet seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Fiber internet başvurusu gerçekleştirmek için öncelikle uygun altyapınızın olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Vodafone online kanalları üzerindeki altyapı sorgulama  sayfası üzerinden dakikalar içerisinde fiber internete uygun altyapınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ardından yine Vodafone online kanalları ya da mağazaları üzerinden kullanım ihtiyaçlarınıza en uygun internet tarifesini belirledikten sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun ardından Vodafone ekipleri sizinle en kısa süre içerisinde iletişime geçerek kurulum için randevu oluşturacak ve randevu tarihinde ev interneti kurulumunuzu gerçekleştirecektir. Siz de kaliteli ve hızlı bir internet bağlantısına kavuşmak için hemen Vodafone Ev İnterneti seçeneklerini değerlendirerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.