IoT Nedir?

28 Eylül 2023

IoT Nedir?

 

İnternetin kullanım alanları, gelişen teknoloji ile birlikte evrilerek değişiyor. Bunun son dönemdeki en popüler yansımalarından birisi de IoT, diğer bir ismi ile “Nesnelerin interneti”. IoT, tüm dünyada yankı uyandıran bir teknoloji. Lojistikten, konutlara, bankalardan, savunmaya kadar pek çok farklı alanda kullanılabilen IoT teknolojisi, Türkiye’de de gelişim göstererek, yaygınlaşıyor. Yakın gelecekte daha da aktif kullanılacak olan 5G teknolojisi ve nesnelerin interneti, pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Peki giderek popülerleşen IoT nedir? İşte yanıtları…

 

IoT Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

Nesnelerin interneti; iki akıllı cihazın iletişim kurması temeli üzerinde yükseliyor. Açılımı Internet of Things olan IoT’un kavram olarak ilk kez kullanılması 1999 tarihine uzanıyor. Kevin Ashton tarafından kullanılan bu kavram; şu an, çıktığı noktanın çok ötesinde bir seviyede konumlanıyor.

 

Nesnelerin interneti teknolojisi; akıllı cihazları merkeze alıyor. Bilgisayar, mobil telefon, tablet, küçük ev aletleri ve daha pek çok akıllı cihazda IoT teknolojisi kullanılabiliyor. Birçok farklı nesne, IoT ile birbiri ile bağlantı kurabiliyor. IoT teknolojisinin kullanılabilir olması için bluetooth ya da WiFi bağlantısına ihtiyaç duyuluyor. Peki IoT ne işe yarıyor? En genel şekilde ifade etmek gerekirse; IoT teknolojisi sayesinde artık nesneler, insana ihtiyaç duymuyor. Nesnelerin interneti nesnelerin birbirleri ile veri paylaşmasını mümkün kılıyor. IoT ile nesnelerin kullanıcı kimliği oluyor. UID olarak da bilinen bu kimlik sayesinde nesneler, birbirinden ayrılıyor ve benzersiz hale geliyor.

 

IoT Nasıl Çalışıyor?

 

IoT teknolojisi ile nesnelerin dahil oldukları büyük sistemler ve birbirleriyle haberleşmeleri mümkün oluyor. Bu teknoloji dahilinde nesneler internet ağı üzerinden çok daha geniş bir bağlantı alanına erişim sağlıyor. Nesnelerin interneti ile desteklenen cihazlar, topladıkları verileri farklı kanallar ile başka cihazlara erişerek paylaşımda bulunabiliyorlar. Bu paylaşım kanalları arasında nesnelerin interneti ağ geçidi ve bulut seçenekleri bulunuyor. Cihazlar tarafından iletilen veriler, online depolama alanlarında analiz ediliyor ve bu sayede cihazlar iletişim kurabiliyor.

 

IoT Kullanım Alanları

 

Gelişen teknoloji, bireysel ve kurumsal hayatın farklı alanlarına etki ediyor. IoT da çok yönlü ve birçok alanda kullanılabilen bir teknoloji. Dünyanın farklı yerlerinde kurulmaları hız kazanan akıllı şehirlerde ön planda olan bu teknoloji; tarımdan, eğitime, sağlık hizmetlerinden, endüstriye kadar uzanan geniş bir yelpazede değerlendiriliyor. Şu anda insanların daha çok ilgilendikleri kullanım alanı ise konutlar. Artık birçok kumandalı cihaz, mobil telefonlar ya da tabletler üzerinden kontrol edilebiliyor. Akıllı binalar ile enerji tasarrufu kolaylaşırken, akıllı küçük ev aletleri ile evde yokken dahi evin temizlenmesi mümkün oluyor.

 

Sizde evinizde nesnelerin interneti teknolojisinden yararlanmak isterseniz, hızlı internet bağlantısı sağlayan Vodafone’dan yararlanabilirsiniz. Vodafone sunduğu ev interneti; fiber tarife alternatifleri barındırıyor. Optik kablolar aracılığı ile sağlanan yüksek hızda internet, nesnelerin internetini kullanmak için ideal bir altyapı sağlıyor. Fiber tarifelerin yanı sıra DSL ya da Redbox tariflerinden de yararlanabilirsiniz. Yeni nesil bir teknoloji olan Redbox sayesinde, altyapı ya da port beklemeye ihtiyaç duymadan, evinizde internet kullanabilirsiniz. IoT teknolojisinden maksimum şekilde yararlanabilmek için internetin hızlı olması oldukça önemli, pratik şekilde yapabileceğiniz internet hız testi sayesinde bağlantı hızınızın durumunu görebilirsiniz.

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur