İnternetime Kimlerin Bağlı Olduğunu Öğrenme

28 Eylül 2023

İnternetime Kimlerin Bağlı Olduğunu Öğrenme

 

Çalışırken, oyun oynarken ya da dizi izlerken internet hızının yavaşlaması herkesin canını sıkan bir durumdur. Peki, internet neden yavaşlar? İnternetin yavaşlamasının pek çok farklı sebebi olabilir. Ama en yaygın nedenlerden biri modeme fazla sayıda cihazın bağlı olmasıdır. İnternet yavaşladığında  internetime kimler bağlı diye bakabilirsiniz.

 

Bazen yaşadığınız vedeki veya işyerindeki internet ağının kablosuz bağlantısında nedensiz bir yavaşlama olduğu gözününe çarpabilir. Tabii ki bunun nedeni internet servis sağlayıcınızın altyapı çalışması yapması olabilir.  Güçlü ihtimallerden biri de internete bağlı kişi sayısının yani söz konusu modemi kullanan cihaz sayısını fazla olmasıdır. Örneğin belki üst komşunuz akıllı televizyonunu sizden bir süre önce ödünç aldığı internet şifresini kullanarak modeminize bağlamış ve internetinizi kullanıyor olabilir. Yakınlarda oturan ve daha önce işyerinize gelmiş olan müşteriler de mobil cihazlarında hala sizin modeminize bağlı kullanım yapıyor olabilir. İşte tam da bunun gibi nedenlerle modemime kimler bağlı sorusuna yanıt bulmanız önemli. Peki, modeme bağlı kişileri nasıl öğrenirsiniz?

 

Modemin IP Adresi Nasıl Öğrenilir?

 

Wifime kimler bağlı sorusuna cevap bulabilmek için öncelikli olarak bazı kavramlara hakim olmalısınız. bunlardan biri de Modem IP adresi. Modem IP Adresi, farklı menşei ve firmalara ait cihazlarda farklılık gösteriyor. Modem arayüzüne 192.168.1.1 adresinden ulaşamadığınız durumlarda, aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz;

 

1.Windows işletim sistemli bilgisayarınızın “Çalıştır” ekranına “cmd” komutunu girmelisiniz. Ardından açılan sayfaya “ipconfig” yazıp aratmalısınız. Aramanız sonucunda “Ağ Geçidi/Default Gateway” olarak gördüğünüz satırdaki sayılar modeminizin IP adresini gösterir.

 

2.MacOS bilgisayar sistemlerinde ise Sistem Tercihleri > Ağ yolu izlenerek, bilgisayarınızın bağlı bulunduğu modemin IP adresini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bu işlemler doğrultusunda, modem IP adresini öğrenebilir ve modeme kimler bağlı şeklindeki aramalarınıza kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz. 

 

Modeme Bağlı Cihazları Görme

 

‘’Benim internetime kimler bağlanıyor nasıl görebilirim’’ gibi internet üzerinde pek çok arama mevcut. İnternet ağınıza bağlı olan kişileri pratik işlemler dahilinde kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Yaşadığınız internet kullanım hızı veya takılmalar sizi internete kimler bağlı araştırmasına itebilir. Aşağıdaki adımları izleyerek, internetinize birinin bağlı olup olmadığının yanı sıra kaç kişinin bağlandığını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

 

1.Modemin arayüzüne girmek için tarayıcı adres boşluğuna 192.168.1.1 yazıp Enter’a basmanız yeterli. Bu adres modemden modeme farklılık gösterebilir. Modem adresi modemin arkasında da yazdığı için o kısımdan da bu bilgiye erişebilirsiniz.

 

2.Modem adresini yazıp Enter tuşuna bastığınızda karşınıza kullanıcı adı/şifre ekranı çıkacak. Bu alana modem adını ve şifresini girmelisiniz. Fakat bunu ADSL kullanıcı adı ve şifresi ile karıştırmamanız önemli.

 

3.Kullanıcı adı ve şifresini doğru olarak girdiğinizde modemin arayüzüne ulaştığınızı göreceksiniz. Burada modem türlerine göre farklılıklar gözlemlemek mümkün.. Ekranın sol tarafında bulunan "Kablosuz" ve "Wireless" bölümünü ardından "Kablosuz durum" seçeneğine tıklamanız yeterli.

 

4.Karşınıza gelen ekrandan sayesinde modeme kimin bağlandığını görme fırsatı bulacaksınız. Karşınıza çıkan MAC adresleri size ait ise ortada bir sorun yoktur. Fakat farklı bir MAC adresi mevcut ise modeminize bağlanan yabancı birileri var anlamına gelir. Bu durumda yapmanız gereken ilk işlem şifre değişikliğidir.

 

Modemime Kaç Kişi Bağlanmış?

 

İnternete kimlerin bağlandığını nasıl görebilirim sorusunu genellikle interneti yavaş olanlar ve modemine başka birinin girdiğini düşünenler soruyar. Wifi ağıma kimler bağlı

ve interneti başkasının kullandığını nasıl anlarım sorularının cevabı çeşitlilik gösteriyor. Çünkü, Wifi kimler bağlı görebilmek için aslında uygulayabileceğiniz pek çok farklı alternatif yöntem var. Sizin için, Wifi’ye kimler bağlı öğrenebilmeniz için, çeşitli yöntem ve uygulamaları derledik.

 

●      Wireless Network Watcher Programı

 

Windows kullanıcısı iseniz, bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebileceğiniz Wireless Network Watcher programı sayesinde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmadan o anda modeminize bağlı her cihazın bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu sayede, size ait olmayan cihazları kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Program bilgisayarınızda mevcut değilse dakikalar içerisinde kolaylıkla bilgisayara indirebilirsiniz. Ardından da ağınız tarayarak 1-2 dakika içerisinde, modeminize bağlı olan kişi sayısı ve bilgisini öğrenebilirsiniz.  Wireless Network Watcher programından yararlanarak indirerek wifi kimlerin bağlandığını görme şansı yakalayabilirsiniz.

 

●      GlassWire Programı

 

Glass Wire programı sayesinde oldukça detaylı bilgi alabilirsiniz. Örneğin, internetinize bağlı olan kişilerin yanı sıra, bu kişilerin internet kullanım alışkanlıkları ve hangi sitede gezindikleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.

 

●      İnternet Yönlendiricisini Kullanın

 

İnternet yönlendiriciniz Wi-fi ağınızı da içerisinde barındırır. Bu nedenle, kendisine bağlı tüm cihazlar hakkında doğru bilgilere ulaşmanızda size yardımcı olacaktır. Çoğu yönlendirici, internet ağına bağlı cihazların listesini görüntülenmesine imkan sunar. IP adresinizi nasıl öğreneceğinizi yukarıda sizlere anlatmıştır. bu bilgi dahilinde, IP adresinizden emin olmadığınız bir durumda, kolaylıkla öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra, komut penceresine girerek ipconfig/all yazdığınızda  Wifi’ye bağlananları görme komutunu da çalıştırabilirsiniz. 

 

●      Modem Işıklarını Kontrol Edin

 

Modeminize bağlı cihazları bulmanın pratik bir diğer yolu da, herhangi bir kablosuz etkinlik gösteren bir ışık göstergesi tespit etmektir. Bunun için,  modeminize bağlı tüm kablosuz aygıtların internetini kapatarak işleme başlayabilirsiniz. Ardından modemin üzerindeki kablosuz ışığın hala yanıp yanmadığını kontrol etmeniz yeterli. Bu yöntem, evdeki televizyon, oyun konsolu ve diğer tüm cihazları kontrol etmenizi gerektireceğinden biraz zamanınızı alabilir. Fakat, yine de internete kimlerin bağlandığını görme konusunda size yardımcı olacaktır.

 

Aynı İnternet Ağına Bağlı Cihazlar Nasıl Engellenir?

 

Şahsi olarak kullandığınız veya hanenizde ikamet eden kişilerin kullandığı cihazlar haricinde, izinsiz olarak sizin modeminiz üzerinden internet erişimi sağlayan cihazları kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Fakat, tespit ediyor olmak, sorunu çözmek için yeterli değildir. İnternetinize bağlı olan kişiler olduğunu fark ettiğinizde, verimli internet kullanımı için, bu kişileri engellemelisiniz. Peki, internetinize izinsiz giren kişileri engellemek için neler yapabilirsiniz?

 

  • İlk olarak, modeminizin arayüzü menüsünde bulunan, “Firewall” başlığı altındaki “MAC Filtreleme” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Ardından da MAC filtreleme özelliğini aktif hale getirip getirmediğinizi denetlemelisiniz.
  • İşlem sonrasında karşınıza çıkan sayfada gördüğünüz “Mevcut İstemciler” listesinde, modeminize bağlı cihazların MAC adreslerini ve mevcut ise isimlerini görebilirsiniz.
  • Bu liste üzerinden, size ait olmayan cihazları belirleyerek seçmelisiniz. Sonrasında seçtiğiniz cihazlar için “Ekle” butonuna basmanız yeterli. Modeminiz bu cihazları sayfada gördüğünüz ikinci farklı bir listeye işler. Eğer cihazınızda “Yasakla” seçeneği mevcutsa, tıklayarak aktif hale getirmelisiniz.  “Kaydet” tuşuna bastıktan sonra modeminizi yeniden başlatarak güvenli internet kullanımın tadını çıkarabilirsiniz.

 

Sonuç olarak seçtiğiniz cihazlar engelleneceği için, tekrar deneseler dahi internet ağınıza bağlanmaları mümkün olmayacak. 

 

Vodafone üzerinden, fiber internet paketlerini inceleyerek sizin için ideal özellikleri barındıran tarifeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca ev internetikampanyaları ile size uygun paketleri değerlendirebilirsiniz. İnternet kullanımı sırasında, yavaşlama veya kesinti gibi durumlar ile karşılaşmanız durumunda, Vodafone müşteri hizmetlerinden telefonla veya online olarak destek alabilirsiniz. Zengin içeriklerle internet hakkındaki farklı sorularınıza yanıt bulabilir veya ADSL internet gibi çeşitli altyapı seçenekleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.