İnternetim Neden Yavaş?

28 Eylül 2023

İnternetim Neden Yavaş?

Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelen internet kullanımında dikkat ettiğimiz bazı kriterlerimiz de oluşmaya başladı. Bu kriterlerden ilki internet hızı. Hızlı bir internet hem yaptığımız online işlemlerde bize vakit kazandırıyor hem de internetten daha fazla verim almamızı sağlıyor. Ancak zaman zaman hem altyapılı internet kullanıcılarının hem de taşınabilir internet kullanıcılarının internetinde yavaşlamalar olabiliyor. Peki internette yavaşlama sorunu neden olur ve çözümleri nelerdir gelin birlikte bakalım.

 

İnternet Hızı Neden Yavaşlar?

 

Evlerde, işyerlerinde, okullarda ve hatta toplu taşıma araçlarında bile aktif olarak internet bağlantısı kullanıyoruz. Dönem dönem ADSL internet kullanıcıları internet hızının yavaşladığından şikayet ederler. Fiber internet kullanıcıları ise hız konusunda daha az sorun yaşasa da bazı özel durumlarda yine yavaşlık sorunu yaşayabilirler. Bu durumda internet kullanıcıları internet neden yavaş diye sorgulayarak hemen çözüm arayışlarına girerler. İnternet yavaşladı dediğiniz anda bu problemin ilk sebebi altyapı sorunları ya da internet sağlayıcınızın ağ sorunları olabilir. Böyle bir durumda servis sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek altyapıda bir sorun olup olmadığını sorgulatabilirsiniz. Müşteri hizmetlerinden öncelikle hız ve ping testi yapmanızı ve çıkan sonuçlara göre modeminizi açıp kapatmanızı isteyebilirler. Gereken sinyal kontrollerini yaptıktan sonra uzaktan müdahale ile internet hızınızı iyileştirebilirler. Eğer wifi full çekiyor ama net yavaş diyorsanız yalnızca belli bir internet sitesine girerken mi yoksa tüm sitelere giriş yaparken mi yavaşlık sorunu ile karşılaşıyorsunuz bunu kontrol edebilirsiniz. Belirli bir sitede yaşadığınız internet yavaş sorunu sitenin altyapısı ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Bilgisayarımda internet çok yavaş diyorsanız ise cihazınızın modeme yeteri kadar yakın olup olmadığından emin olmalısınız. Wi-Fi neden yavaş dediğiniz zamanlarda öncelikle modeminizi kontrol etmenizde fayda var. Son olarak internetim hızlı ama indirme yavaş diye düşünüyorsanız bu da büyük bir ihtimalle altyapı kaynaklı bir sorundur.

 

Mobil İnternetim Neden Yavaş?

 

Ev dışında kullandığımız mobil internet kullanırken de internet çok yavaş dediğimiz zamanlar olabiliyor. Mobil internet kullanırken internet yavaşladı mıdiye düşünüyorsanız öncelikle bağlantı hızınızın 4G mi yoksa 3G ya da 2G mi olduğunu kontrol edin. Mobil internetim çok yavaş dediğiniz noktada bulunduğunuz mekanı da göz önüne almalısınız. Kapalı alanlar gibi yerlerde ağ kalitesi yeterli kadar yüksek olmayabilir. Erişmeye çalıştığınız web sitesinin boyutu da telefon internet çok yavaşdiye düşünmenize neden olabilir. Son olarak mobil cihazınızı kullanırkeninternet yavaşladıdiye düşünmenize neden olan bir etken de güç tasarrufu modunun açık olması olabilir. Mobil internetinizin hızlanması için yapmanız gereken birkaç adım var.

 

  • • Güç tasarrufu modunu kapatın,

  • • İnternet erişim hızı düşük olan uygulamaları kapatın,
  • • Mobil veriyi devre dışı bırakın ve ardından yeniden açın,
  • • Aynı şekilde uçak modunu da açın ve tekrar devre dışı bırakın,
  • • Telefonunuzu yeniden başlatın ya da sistem sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.

 

Bu adımları uyguladıktan sonra büyük ihtimalle internet hızınız düzelecektir. Ancak sorun devam ederse operatörünüzle iletişime geçmeniz fayda sağlayacaktır.

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur