İnternet Tarayıcısı Nedir ve En İyi Web Tarayıcılar Hangileridir?

22 Ekim 2024

İnternet Tarayıcısı Nedir ve En İyi Web Tarayıcılar Hangileridir?

Günümüzde internet kullanımı bir lüksten çok ihtiyaç halini almış durumda. Hayatımıza girdiği ilk yıllarda sadece belirli kişilerin erişebildiği ve çoğunlukla pahalı bir lüks sayılan internet bugün günlük yaşamın akışı için vazgeçilmez olgulardan biri. Elbette bu gelişimle birlikte birçok marka da teknolojilerini internete uygun şekilde revize etmeye ve böylece daha fazla kişiye hitap etmeye başladı. İnternet kullanımının bu denli yaygın olmadığı yıllarda bir marka için gazete / dergi ilanları ya da insertler müşterileri ile iletişim kurmanın en iyi yoluyken internetle birlikte markaların vitrini web siteleri olmaya başladı. Bugün dünya üzerinde neredeyse 2 milyara yakın web sitesi bulunuyor. Yalnızca bu rakam bile internetin ne kadar derin bir bilgi kaynağı olduğunu açıkça gösteriyor. İnternet kullanıcılarının bu bilgi kaynağına adım atabilmesi ve bu internet sitelerini rahat bir şekilde ziyaret edebilmeleri için en temel ihtiyaç da tabi ki internet tarayıcıları.

 

İnternet Tarayıcısı Nedir?

 

İnternet tarayıcısı en basit şekilde; bilgisayarlarda, tabletlerde, mobil telefonlarda ve akıllı televizyonlarda bulunan ve internet bağlantısı aracılığı ile web sitelerinin ziyaret edilmesini sağlayan bir web arayüzü olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda web tarayıcı olarak da isimlendirilen bu yazılımlar “World Wide Web” üzerinde yer alan internet sitelerinin görüntülenmesi için kullanılmaktadır. Tarayıcı ne işe yarar çerçevesinden konuya baktığımızda web tarayıcıların internet sitelerini ziyaret edilebilmesine imkân tanımasının yanı sıra kendi içlerinde barındırdıkları özellikler sayesinde kullanıcıların daha konforlu bir internet deneyimi yaşamasını da mümkün kıldığı görülüyor. İnternet tarayıcısı hakkında araştırma yapan birçok kişi “Browser” kavramı ile de karşılaşıyor ve bu da akıllara “browser ne demek?” sorusunu getiriyor. Aslında browser da internet tarayıcı ve web tarayıcı ile aynı anlama geliyor.

 

İnternet Tarayıcıları Ne Gibi Özelliklere Sahiptir?

 

Günümüzde birçok farklı geliştiriciye ait farklı web tarayıcıları görmek mümkün. Her web tarayıcısının kullanıcısına sunduğu farklı avantajlar ve kullanım özellikleri mevcut ancak tüm web tarayıcıların sahip olduğu belli ortak özellikler de var.

 

Öncelikle her web tarayıcısında mutlaka bir adres çubuğu yer almaktadır. Çünkü ziyaret edilmek istenen web sitesinin adresi bu adres çubuğuna yazılır ve bu sayede o web sitesine erişim sağlanır. Yine tüm tarayıcıların adres çubukları üzerinde yer alan yenileme, ileri gitme ve geri dönme gibi fonksiyon düğmeleri sayesinde ziyaret ettiğiniz web sayfasını yenileyebilir, bir önceki ya da sonraki web sitesini tekrar açabilirsiniz.

 

Tüm web tarayıcılarda yer alan ortak özelliklerden bir diğeri de yer işaretleridir. Bu yer işaretleri kısmına sık ziyaret ettiğiniz web sitelerini kaydedebilir ve kaydettiğiniz tüm siteleri klasörleme özelliği sayesinde kolay bir şekilde kategorize edebilirsiniz. Bu da her seferinde adres çubuğuna site adresini yazmanıza gerek kalmadan kısa yoldan istediğiniz sayfaya erişim sağlamanız anlamına gelir.

 

Tarayıcı geçmişi de tüm web tarayıcılarında bulunan bir başka ortak özelliktir. Bu özellik sayesinde bir sayfadan diğerine sörf yaparken kaydetmeyi unuttuğunuz ve daha sonra hatırlayamadığınız web sitesini kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Tüm tarayıcı geçmişleri yaptığınız web ziyaretlerini tarih ve saatlere göre kayıt altına alır.

 

Her web tarayıcısının kendine özgü bir açılış sayfası bulunur ve siz tarayıcınızı her açtığınızda bu sayfa ile karşılaşırsınız. Dilediğiniz zaman tarayıcı ayarlarınızdan açılış sayfanızı değiştirerek kendi kullanım alışkanlıklarınıza göre kişiselleştirebilirsiniz.

 

Tüm tarayıcılar gizliliğinize önem verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle her tarayıcıda gizli sekme özelliği de bulunur. Gizli sekme modunu açtığınızda verileriniz ve gezinme geçmişiniz kayıt altına alınmaz ve gizliliğiniz korunmuş olur. Bununla birlikte tüm tarayıcılarda otomatik şifre kaydetme özelliği de mevcuttur. Günümüzde birçok farklı hesap ve bununla birlikte birçok farklı şifreye sahip olan kullanıcılar için bu da oldukça önemli bir özellik. Elbette şifre kaydetme özelliğini sadece kendi bilgisayarınızda ve kendi oturumunuzun açık olduğu tarayıcılarda kullanmanız güvenliğiniz açısından oldukça önemli. Ortak bilgisayar kullanımlarında tarayıcınıza kullanıcı girişi yapmayarak ya da işiniz bittiğinde güvenli çıkış yaparak bu riskleri önleyebilirsiniz.

 

En İyi Web Tarayıcılar Hangileridir?

 

Günümüzde birçok farklı web tarayıcı olduğundan bahsettik. Elbette internet kullanıcıları da bu farklı tarayıcılar içerisinden internet kullanım deneyimlerini maksimum konfora taşıyacak olanı bulmaya çalışıyor. Birçok kullanıcı en iyi ve en hızlı tarayıcı konusunu sık sık araştırıyor. İşte son yılların en iyi internet tarayıcıları…Google Chrome

En iyi tarayıcı listesinde ilk sırada Google Chrome’un yer alması elbette şaşırtıcı değil. İlk sürümü 2008 yılında geliştirilmiş olan Chrome kullanıcılara tamamen ücretsiz şekilde sunulmuş bir web tarayıcı. Açık kaynak yazılımına sahip olan Chrome; Windows, macOS, Linux, iOS ve Android işletim sistemlerine uygun sürümleri ile dünyada milyarlarca insanın kullandığı bir tarayıcı.

 

Safari

 

Teknoloji devi Apple tarafından 2003 yılında kullanıcılara sunulan Safari macOS ve iOS işletim sistemleri için özel olarak geliştirilmiş bir tarayıcı. WebKit yerleşim motorunu temel alarak geliştirilmiş olan Safari kullanıcılarına sade ve basit bir tarayıcı kullanım deneyimi sunuyor.

 

Opera Browser

 

1995 yılında geliştirilmiş olan Opera Browser, özelleştirilebilir yapısı ve kullanıcılarına sunduğu fonksiyonel eklentileri ile oldukça dikkat çeken bir tarayıcı. VPN hizmeti ve reklam engelleyici gibi birçok eklentisi ile kullanıcıların tercih ettiği Opera Browser da Windows, macOS, Linux, iOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.

 

Yandex Browser

 

Ücretsiz şekilde kullanılabilen web tarayıcılardan bir diğeri de 2012 yılında yayınlanan Yandex Browser. Microsoft Windows, macOS, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabilen Yandex Browser, tarayıcının içerisine dahil edilmiş olan çeviri, haritalar ve güvenlik sertifikaları gibi eklentiler sayesinde kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

 

Mozilla Firefox

 

Mozilla Vakfı tarafından 2002 yılında kullanıma sunulan Mozilla Firefox da açık kaynak kodlu bir web browser. Özellikle gizlilik konusuna önem veren kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen Mozilla Firefox kullanıcıları tarafından kişiselleştirilebiliyor. Mozilla Firefox da diğer tarayıcılar gibi Windows, macOS, Linux, iOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabilir.

 

Microsoft Edge

 

Bir dönemin efsane tarayıcılarından olan Microsoft Explorer'ın yerini 2016 yılında almış olan Edge Windows işletim sistemine sahip cihazlarda varsayılan tarayıcı olarak kullanılıyor. Tarayıcı üzerinden Windows işletim sisteminin sunduğu bazı özellikler daha hızlı şekilde kullanılabiliyor. Aynı zamanda Microsoft Store’da yer alan eklentiler sayesinde tarayıcı oldukça kullanışlı şekilde kişiselleştirilebiliyor.

 

Vivaldi

 

Opera’nın eski CEO’su tarafından 2016 yılında geliştirilmiş olan Vivaldi, yeni bir web tarayıcısı olmasına rağmen kısa sürede birçok kullanıcıya erişmeyi başarmıştır. Chromium tabanlı bir web tarayıcısı olması nedeniyle Chrome eklentileri ile de uyumlu şekilde çalışabilen Vivaldi oldukça başarılı bir tasarıma sahip. Reklam engelleme özelliği de bulunan Vivaldi tüm işletim sistemleri ile uyumlu şekilde çalışabiliyor.

 

Brave

 

Yeni nesil bir web tarayıcısı olarak tanımlayabileceğimiz Brave’in en sevilen özelliği web sitelerindeki reklamları ve site izleyicilerini engellemesi. Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemleri ile tam uyumlu şekilde çalışabilen Brave aynı zamanda kullanıcıları için özel olarak bir ödül mekanizması da geliştirmiş.

 

Vodafone ile internet üzerinde doyasıya dolaşmak için ev interneti hizmetinden yararlanın ve sınırlı süreli fırsatları keşfedin. ADSL ya da fiber internet paketlerini inceleyin, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenin. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!