Çalışmak, eğlenmek, öğrenmek, iletişim kurmak gibi hemen her alanda her ihtiyacı karşılamak üzere internet kullanılıyor. İnternet, tüm dünyayı kapsayan ve herkesin kendi attığı dijital adımlarla bir parçası olduğu giderek genişleyen bir uluslararası ağ. Peki, internet tam olarak nedir ve nasıl doğdu? Her gün hemen her şey için kullandığınız interneti daha yakından tanıyalım mı?
1980’li yıllar, bilgisayar teknolojisinin yaygınlaştığı ve zamanla her evde bir bilgisayarın bulunması için ilk adımların atıldığı dönem oldu. Bu dönemde hızla geliştirilen teknolojinin insanların, kurumların ve şirketlerin yaşamına etkisi büyük olacaktı. Tam da bu bakış açısıyla çok verimli çalışmalar sağlandı ve büyük teknoloji şirketleri birbiri ile yarışarak çok sayıda bilgisayar üretti. Ancak onların yaşama tam olarak dahil olmaları, birbirlerine bağlanabilmeleri ile yani internetle mümkün oldu. Günlük yaşamda gerçekleştirilen birçok işi kolaylaştıran bilgisayarlar asıl işlevlerini, teknolojide devrim sayılabilecek bir diğer gelişme olan internetin bulunması ile yerine getirmiş oldu. İlk yıllarında bugün kullandığımız hallerinden çok farklı olan internet ve bilgisayar aynı zamanda yine bugün olduğu kadar yaygın da değildi. Bugün, neredeyse hayatımızın en vazgeçilmez parçası olan internetin tarihsel gelişimine ve internetle ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara içeriğimiz aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Biraz daha detaylı tanımlarla konuyu genişletelim.
İnternet Nedir?
Günümüzde birçoğumuz için temel ihtiyaç kategorisinde değerlendirebileceğimiz internet kavramı ile ilgili kullanıcılar zaman zaman bazı konuları merak edebiliyor. En temel olarak bazı kullanıcılar internet nedir gibi aramalar yaparak bu kavramı daha derin şekilde öğrenmeye çalışıyor. Bu konu ile ilgili araştırma içerisinde olan kullanıcılar için internet nedir kısaca bahsedelim. İnternet, dünya çapında bilgisayar ağları ve cihazlar aracılığı ile bağlanan ve birbirleri ile iletişim kurabilen milyarlarca cihazdan oluşan bir ağdır. İngilizce’de kendi içinde bağlantılı olan ağlar bütünü olarak tanımlanan ve “interconnected networks” kelimesinden türemiş olan internet Türkçe’de ise “genel ağ” olarak tanımlanır. İnternet kelimesi bu anlama bağlı olarak “arasında” yani “İnter” ve “ağ” yani “net” kelimelerinin birleşiminden türemiştir.
İnternet nedir nasıl çalışır diye merak eden kullanıcılar için biraz daha detaylandırmak gerekirse internet, TCP/IP olarak isimlendirilen bir transfer kontrol protokolünün kullanılmasıyla tüm cihazların birbirine bağlanması anlamına gelir. İnternet, server ve sunucular vasıtası ile çalışan bir sistemdir. Sunucular, internete bağlanmak isteyen tüm cihazlara hizmet verir. Tüm sunucuların kendilerine atanmış olan statik bir IP numarası bulunur. IP adresleri kullanılarak tüm bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurulur. Evlerimizde kullandığımız bilgisayarlarımız bir servis sağlayıcısı aracılığı ile internete bağlanır. Ev interneti olarak bildiğimiz bu durum kablosuz internet olarak tanımlanır.
İnternet Ne Zaman Bulundu?
İnternet bugün hayatımızın en önemli olgularından biri. Ancak internetin bugün olduğu haline gelebilmesi için bir dizi süreçten geçmesi gerekti. Öncelikle birçoğunuzun merak ettiği internet ne zaman bulundu sorusundan başlayalım. İnternetin bulunması bir anda değil bazı aşamalar sonucunda meydana geldi. İnternetin bulunması, 1950’li yıllarda bilgisayarların hayatımıza girişi ile başladı. Bilgisayarlar arasında veri aktarım ihtiyacı, internetin icadına neden oldu. İnternetin iki mucidi Tim Berners Lee ve Vinton Cerf’dir. 1950’li yıllarda internetin temellerinin atılmasının ardından 60’lı ve 70’li yıllarda internet daha hızlı bir gelişim göstermeye başladı. İnternetin bugün kullandığımız halini alabilmesi ise ancak 1989 yılında gerçekleşti.
Türkiye’de ilk internet kullanımı ise 1993 yılında gerçekleşti. ODTÜ ve TÜBİTAK’ın ortak projesi ile 12 Nisan 1993 tarihinde ilk internet bağlantısı gerçekleştirildi. 93 ve 96 yılları arasında bazı üniversiteler ve kamu kurumları ODTÜ aracılığı ile internete bağlanabildiler. 1996 yılında ise internet servis sağlayıcı şirketler ortaya çıkmaya başladı ve internet satışı ile kullanıcılara internet hizmeti sağlanmış oldu.
1993 yılında internet hızı 64 Kbps idi. Bugünden çok daha yavaş olan bu bağlantı hızı yıllar içerisinde birçok gelişim gösterdi ve bugün fiber internet hızında internete bağlanabilmemiz mümkün hale geldi.
İnternet Türleri Nelerdir?
İnternet, icat edildiği günden bugüne kadar birçok gelişim aşamasından geçti. Bu aşamalar sonucunda birçok farklı internet bağlantı türü ortaya çıktı. En çok bilinen internet türleri şunlardır;
● Çevirmeli Ağ Bağlantısı
Özellikle ülkemizde internetin kullanıldığı ilk dönemlerde yaygın olarak hepimizin kullandığı bağlantı türü çevirmeli ağ bağlantısıydı. Bu bağlantı türünde bir tarafta çevirmeli bir modem diğer tarafta ise buna cevap veren modeme bağlı bir sunucu bulunur. Aradaki bağlantı ise telefon hatları üzerinden gerçekleşir. Çevirmeli ağ bağlantısı bugün kullandığımız internete göre çok daha düşük bir hız sunar.
● DSL Bağlantı
Günümüzde en sık kullanılan internet bağlantı türlerinden olan DSL bağlantı, bugün ADSL internet olarak bildiğimiz bağlantı türüdür. DSL sinyallerinin bakır kablolar aracılığı ile gerçekleştiği bu bağlantı türü hem altyapı maliyetleri hem de performans bakımından çok daha kullanışlı olduğu için günümüzde kullanılan en popüler bağlantı türüdür. DSL bağlantının HDSL, SDSL, ADSL, VDSL gibi birçok farklı türü bulunur. Bu türler en belirgin olarak hız bakımından farklılık gösterir.
● Fiber Optik Bağlantı
Fiber internet olarak bilinen fiber optik bağlantılar, yüksek hızda internet bağlantısı imkânı sunan bağlantı türüdür. Işık hızında internet olarak da bilinen fiber optik bağlantılar, bu hızı camdan üretilmiş fiber optik kablolar aracılığı ile gerçekleştirirler. Fiber optik bağlantı sayesinde minimum düzeyde veri kaybı ile maksimum hızda internete bağlanmak mümkündür.
● Mobil İnternet Bağlantısı
Günümüzde en sık kullanılan bir internet bağlantı türü de mobil internettir. GSM şebekeleri üzerinden sağlanan bağlantı nedeniyle herhangi bir altyapıya ihtiyaç duymadan kablosuz şekilde internete bağlanmamızı sağlayan mobil internetin günümüzde en sık kullanılan seçeneği 4.5G’dir.
● Metro Ethernet Bağlantısı
Metro Ethernet de tıpkı fiber bağlantılar gibi veri kayıplarını en az yaşandığı ve maksimum bant genişliğine sahip olan bağlantı türüdür. Ancak bu bağlantı türünün kurulum maliyetleri oldukça yüksek olduğu için bireysel kullanımlarda çok da tercih edilmez. Yine yüksek hızda bir internet bağlantısı sundukları için genellikle kurumlar tarafından tercih edilirler.
Bireysel internet kullanımı için tercih edebileceğiniz bağlantı türlerini sıraladıktan sonra, bu tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunur. Öncelikle herhangi bir bağlantı türünü tercih etmeden önce interneti kullanacağınız adreste ne tür bir bağlantı altyapısı olduğunu öğrenmeniz gerekir. Bunu altyapı sorgulama işlemi yaparak kısa sürede öğrenmeniz mümkün. Aynı zamanda mevcut internet bağlantınızın hızından memnun değilseniz öncelikle hız testi gerçekleştirerek sorunun kaynağını öğrenerek bağlantı türünüzü bu bilgilere göre değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Hız testi ile ping testi de gerçekleştirerek internet bağlantınızın kalitesini ölçebilirsiniz.