İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir?

22 Ekim 2024

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir?

İnternet günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri. Yaşamın her alanında kendini gösteren internet kullanımı ile ilgili kullanıcıların önem verdiği konuların başında da veri güvenliği geliyor. Günümüzde internet kullanıcılarının sosyal medya, e-posta, mobil bankacılık gibi birçok farklı hesabı bulunuyor. Bu hesapların güvenliğini sağlamak ise her kullanıcı için oldukça önemli. Günümüz internet dünyasında bu hesapları yalnızca tek bir şifre ile korumak yeterli gelmiyor. İşte bu durumda devreye iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi giriyor. Özellikle de sosyal medya hesaplarının güvenliği için oldukça önemli olan ve 2FA kısaltması ile bilinen bu şifreleme sistemi ile ilgili merak edilen her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz.

 

2FA Nedir?

 

En basit tanımı ile çift parola olarak adlandırabileceğimiz bu sistem hesap şifreleriniz başkaları tarafından bilinse bile cep telefonunuz olmadan hesabınıza giriş yapılmasını engeller. İki faktörlü kimlik doğrulama nedir sorusuna daha detaylı cevap vermemiz gerekirse kullanıcı kimliğini onaylamak amacı ile kullanılan ve 1984 yılında patenti alınmış olan bir güvenlik önlemi olarak açıklayabiliriz. Kısacası bu sistem henüz internet kullanımı yaygınlaşmadan ortaya çıkmış bir güvenlik önlemi.

 

İki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin çalışma prensibi ise oldukça basit. Banka hesaplarınızdan sosyal medya hesabınıza kadar tüm online hesaplarınız için kullandığınız giriş şifresi dışında sadece sizin erişebileceğiniz cep telefonuna bu sistem tarafından bir şifre daha gönderilir. Bu şifre tek kullanımlıktır ve yalnızca hesap sahibi tarafından görüntülenebilir. Elbette bu şifrenin güvenli şekilde kullanılabilmesi için cep telefonunuzun yanınızda olması ve başka kişiler tarafından ele geçirilmemiş olması gerekir.

 

İki faktörlü doğrulama günümüzde sıkça mobil cihazlar tarafından kullanılıyor olsa da geçmiş dönemlere baktığımızda bu sistemin bankalar tarafından kullanıldığı da görülüyor. Çift anahtarlı ve özel şifreli banka kasaları, ATM’lerde kişisel kartımızı kullanmamıza rağmen şifre kullanılması iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin basit bir örneği. Elbette bugün kullanılan 2FA sistemleri geçmişte kullanılan bu basit yöntemlere göre çok daha gelişmiş durumda.

 

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Ne İçin Kullanılır?

 

Günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi hala bazı kişiler tarafından tam olarak bilinmiyor. Birçok kullanıcı özellikle de sosyal medya platformları ile cep telefonu numarasını paylaşmak istemediği için bu sistemden yararlanamayabiliyor. Kullanıcıların bu platformlarla cep telefonu numaralarını paylaşmak istememesinin temel nedeni ise gizlilik endişeleri. Oysa ki bu bilgiler sosyal medya platformları tarafından gizli tutuluyor.

 

İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi en sık sosyal medya hesap güvenliği için kullanılıyor. Kullanıcılar her ne kadar bu gibi hesapları için bir şifre kullansa da günümüzde bu şifreler hesap güvenliğinin sağlanması için yeterli değildir. Hesaplarınız için ne kadar güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmuş olursanız olun günümüz internet dünyasında bu şifrelerin kırılması ve ele geçirilmesi çok da zor değildir. İşte iki faktörlü kimlik doğrulama tam da bu aşamada kullanıcıların hesap güvenliğini artırmak için en iyi yöntemlerden biridir.

 

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Yapılır?

 

Birçok uygulama ve hesap için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak mümkündür. Bu şifreleme sistemi sayesinde tüm hesaplarınızın güvenliğini sağlamak çok daha kolaydır. Herhangi bir hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

 

  • İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif etmek istediğiniz hesaba giriş yapın.
  • Hesabın “Ayarlar” ya da “Gizlilik Ayarları” sekmelerine gidin. 2FA sistemi genellikle bu sekmelerde yer alır.
  • “İki Faktörlü Kimlik Doğrulama” seçeneğini aktif hale getirin.
  • Bu aşamadan sonra kullanmak istediğiniz cihazı veya cep telefonu numarası, e-posta gibi iletişim bilgilerini ekleyin. Eklediğiniz iletişim bilgileri doğrulama faktörü olarak kullanılır.
  • Doğrulama faktörüne gelen kodu doğrulama ekranına girin. Bu işlemden sonra İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi aktif hale gelecektir.

 

İki faktörlü kimlik doğrulama etkinleştirildikten sonra o hesaba yaptığınız tüm girişler için doğrulama kodu girmeniz gerekecektir. Eğer iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullanmak istemezseniz yukarıdaki adımlar üzerinden bu sistemi devre dışı bırakabilirsiniz.

 

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Sisteminin Avantajları Nelerdir?

 

Tüm güvenlik sistemlerinde olduğu gibi 2 faktörlü kimlik doğrulama sisteminin de temel amacı kullanıcıların hesaplarına yetkisiz giriş yapılmasının engellenmesidir. Bu amaçla birlikte iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin kullanıcıya sağladığı avantajlar şunlardır:

 

  • İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi internet üzerindeki tüm kişisel bilgilerinizi koruma altına alır. İki faktörlü kimlik doğrulama sayesinde kişi listeleri, adresler, kredi kartı bilgileri, şifreler gibi bulut üzerinde depolanmış tüm bilgiler korunmuş olur. Aynı zamanda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi basit ve kullanımı kolay olduğu için her kullanıcı tarafından tercih edilebilir.
  • Online alışverişlerde iki faktörlü kimlik doğrulama kullanılması ödeme güvenliği sağlar ve kredi kartı bilgilerinizin çalınmasını engeller. Kredi kartınız ya da kart bilgileriniz çalınmış olsa bile kartınızı iptal ettirene kadar geçen süre içerisinde sizin tarafınızdan gerçekleştirilmemiş tüm online ödeme işlemlerini iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi ile reddedebilirsiniz.
  • Sosyal medya kullanıcıları için iki faktörlü kimlik doğrulama ekstra güvenlik anlamına gelir. Bu sistem sayesinde tüm sosyal medya hesaplarınıza başka kişiler tarafından erişim ihtimalini en aza indirirsiniz. Özellikle de Instagram, Facebook, X ve TikTok gibi sosyal medya mecralarında bu sistemin kullanımı daha fazla güvenlik sağladığı için gün geçtikçe artmaktadır.

 

Günümüz internet kullanımında tüm kullanıcıların en önem verdiği konuların başında veri güvenliği gelir. Birçok kullanıcı neredeyse tüm kişisel bilgilerini bulut sistemleri üzerinde saklar. Bu durum da bu verilerin ekstra güvenliğini gerektirir. Aynı zamanda kişiler sosyal medya ve e-posta hesaplarının, mobil bankacılık verilerinin de korunmasına önem verir. Tüm bu verilerin en iyi şekilde korunması için iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi en etkili yöntemlerden biridir.

 

Kullanıcıların veri güvenliği kadar önemsediği bir diğer konu da kaliteli ve hızlı internet hizmeti almaktır. Bu nedenle birçok ADSL kullanıcısı fiber internete geçiş yapıyor. Daha hızlı ve kesintisiz bir internet hizmeti sunması nedeniyle tercih edilen fiber internet günümüz internet kullanımına en uygun hizmetlerden biri. Vodafone ev interneti tam da bu anlamda kullanıcıları için tüm ihtiyaçlarına uygun internet tarifeleri sunar. Siz de Vodafone ev interneti tarifelerinden dilediğinizi seçerek düşük ping garantili ve hızlı internetin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Vodafone ev internetine geçiş yapmak için Vodafone online kanallarını ya da mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.