HTTP ve HTTPS Nedir? Farkları Nelerdir?

28 Eylül 2023

HTTP ve HTTPS Nedir? Farkları Nelerdir?

İnternet kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak farklı sürelerde internette geziniyor olabilirsiniz. Günlük yaşantı içerisinde alınan hizmetler ya da araştırma ve diğer ihtiyaçlarla bilerek veya tesadüfen girdiğimiz siteler var. Fark etmiş olmalısınız ki; bazı siteler sorunsuz açılırken bazılarının ‘’Bu siteye bağlantı güvenli değil’’ şeklinde hata verdiğini görmüşsünüzdür. Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

 

HTTP ve HTTPS Kavramları

 

Sitelerin bazılarının açılmama nedenleri  HTTP ve HTTPS kavramları ile açıklanabilir. Peki, nedir HTTP ve HTTPS? Küçük bir asma kilit ikonu ile farkını internet kullanıcılarına belli eden bu protokoller, bir bakıma aynı amaca hizmet eden nosyonlardır. Bu kavramları ayrı ayrı incelemek anlaşılırlığını da kolaylaştıracaktır. Örneğin; internet ortamında gönderilen bilgilerin çoğunu sahiplenen HTTP, bir köprü metni aktarım protokolü olarak kişilerin karşısına çıkar. HTTPS ise, ‘’S’’ harfinin sağladığı güvenlik ile farkını yansıtır. Farklı bir şekilde anlatmak gerekirse HTTPS için ana protokol olan HTTP’nin şifreli hali denilebilir. 

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan biri olan HTTP ile HTTPS arasındaki fark, basit olarak tabir edilebilir. Fakat konu hakkında detaylı şekilde bilinçlenmek için bu iki kavramın biliniyor olması önemlidir. Biz de bu bilgi dahilinde ‘’HTTP sunucusu nedir?’’ , ‘’HTTP ve HTTPS kavramları neyi ifade eder?’’ gibi merak edilen pek çok soruyu yazımızda cevapladık.

 

HTTPS Nedir?

 

İnternet aramalarında karşılaşılan uyarılar nedeniyle araştırılan bir kavram vardır. O da, HTTPS. Peki, HTTPS nedir? Güvenlik sertifikası olmayan ve HTTP olarak belirtilen web sitelerinde, verici ve sunucu arasında paylaşılan verilerde şifre yoktur. Farklı bir deyişle tüm veriler şifresiz olarak kaydedilir. Herhangi bir güvenlik protokolüyle korunmayan bu siteler, dış tehditlere karşı  savunmasızdır. Bu nedenle de her an güvenlik eksiği nedeniyle sorunlar ortaya çıkması kaçınılmazdır. HTTPS ise verici ve sunucu arasındaki bütün verileri şifreler aracılığı ile korur. Açılımı “Secure Hypertext Transfer Protocol” olan HTTPS, aldığı güvenlik önlemleri aracılığıyla hem kendisi hem de kullanıcılar için güvenli bir ortam oluşturur. SSL sertifikası olarak adlandırılan güvenlik protokolü sayesinde fiber saldırılara karşı web siteniz ve bilgisayarınız ideal şekilde korunmuş olur. Günümüzde  pek çok e-ticaret sitesi SSL sertifikasını alarak, kullanıcılarının kişisel verilerinin güvenliğini sağlar. Veri güvenliğinin sağlanamaması online itibarı zedeleyici bir tablo ortaya çıkarabilir.

 

HTTP Nedir?

 

Arama çubuğunda görülen HTTP pek çok kişi için merak konudur. Bu nedenle internet üzerinde HTTP nedir sorusuna yanıt arayan kişi sayısı da oldukça fazladır. İngilizce Hypertext Transfer Protocol olan HTTP’nin Türkçe açılımı ise ‘’Hiper Metin Transfer Protokolüdür’ Bu protokol, bir HTTP sunucusu ile veri alışverişine izin vermektedir. URL’ler arama motoru istekleri ve web sayfası içeriği şeklinde kişilerin karşısına çıkabilir. Örneğin çevrimiçi alışveriş yaparken ya da Twitter gibi internet platformlarında form doldururken HTTP protokolü devreye girer. HTTP varsayılan olarak 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve bu durum bazı riskleri meydana getirir. Çünkü, kullanılan bu bağlantı noktası,  sunucu yapılandırmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra HTTP standart olarak şifreleme ya da diğer gizlilik özelliklerine sahip değildir. Bu açıdan bakıldığında HTTP güvenli bir internet protokolü  olarak adlandırılamaz. Ağ üzerinden HTTP protokolü ile herkes iletişime kolaylıkla ve izne gerek olmaksızın dahil olabilir. Dolayısıyla hassas bilgileri internet üzerinden aktarmak için bu protokol üzerinden yapılmaması gereken bir eylemdir.

 

HTTP Nasıl Çalışır?

 

HTTP, açılım ve anlamı olarak bir araştırma konusu olduğu gibi çalışma prensibi konuda da önemli bir araştırma konusudur. Bu nedenle HTTP nasıl çalışır sorusuna yanıt arayan geniş kitleler mevcuttur. HTTP ya da uzun uzun Hypertext Transfer Protocol, host için ihtiyaç duyulan kişilere sağlamakla görevlidir. Bu protokoller bilgiye nasıl erişileceğini, bilginin nasıl transfer edileceğini ve gösterileceğini belirleyen unsurlar olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra belirli bir komut geldiğinde nasıl hareket edileceğini belirleyen yine bu bahsi geçen protokollerdir. HTTPS aracılığı ile gerçekleştirilen iletişim sürecinde istemci ile sunucu arasındaki bağlantı kalıcı değildir. İstek gönderildiğinde bağlantı sağlanır sonrasında da bağlantı hızlı bir şekilde kopar. İsteğe cevap gönderilirken sunucu ile olan bağlantı tekrar aktif hale gelir ve istenilen işlemler yerine getirilir.

 

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

 

HTTPS sahip olduğu özellikler nedeniyle pek çok avantajı beraberinde getirir. Verilerin güvenliğini garanti altına alan HTTPS avantajları aşağıdaki gibi detaylı şekilde listelenebilir;

 

    • • HTTPS’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yönteminden yararlanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika tanınınca site otomatik ve güvenli şekilde açılır. Güvenlik sitenin açılmasının yanı sıra yapılan işlemler için de geçerliliğini korur. Fakat, mevcut bir sertifika yoksa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Bu sayede kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasındaki farklı kolaylıkla belirleyebilir.
    • • SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan HTTPS, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde sıklıkla tercih edilir. Çünkü bu platformlarda, kart bilgileri bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını mümkün kılar. Böylelikle kişi bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesine engel olur.
    • • HTTPS, HTTP’ye kıyasla çok daha hızlı yükleme süresi sunar. Farklı bir deyişle HTTPS’li sayfalar, HTTP’li sayfalara göre çok daha hızlı bir şekilde yüklenir. Bu da arama motoru optimizasyonu konusuna dikkat eden ve öncelik tanıyan e-ticaret sitelerinin SSL Sertifikasını tercih etmelerine neden olur.

 

HTTP vs HTTPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

HTTPS ve HTTP arasında büyük farklılıklar mevcuttur. Fakat iki kavramın benzerlik göstermesi, farklılıkların anlaşılmasını zorlaştıran bir durumdur. Güvenli bağlantı için şart koşulan HTTPS ile HTTP arasındaki farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

 

    • • HTTP durumunda sertifika doğrulamaları gerekmezken HTTPS için SSL Serfikası’nın yetkili birimler tarafından doğrulanması şarttır.
    • • HTTP kullanan bir sitenin URL’si http:// ile başlar.  HTTPS kullanan sitenin URL’si https:// şeklinde başlar.
    • • HTTP’de herhangi bir şifreleme yer almaz. Bu da verilerin istenmeyen üçüncü şahısların eline geçmesine neden olabilir. HTTPS’de  ise tüm veriler gönderilmeden ve alınmadan önce şifreler ile korunmaktadır.
    • • HTTP şifresiz çalıştığı için tüm bilgiler açık metin halinde gönderilmektedir. Fakat HTTPS protokolü bağlantılarda gizli dinlemeyi önlemek için rahatlıkla kullanılabilir.
    • • HTTP güvenli bir protokol olarak kabul edilmezken HTTPS güvenli bir protokol olarak kabul edilir.
    • • HTTP etki alanının doğrulanmasını şart koşmaz fakat HTTPS a etki alanlarının doğrulanmasını ve yasal işlem gerektiren sertifikaların varlığını zorunlu tutar.

 

Vodafone ile kullanım alışkanlığınızı göz önüne alarak ideal internet paketinizi belirleyebilirsiniz. Yalnızca telefon numarası aracılığı ile altyapınıza uyan internet paketi listesini kolayca görüntüleyebilirsiniz. Ardından internet kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak ve altyapınız dahilinde ADSL internet paketlerini değerlendirebilirsiniz. Ayrıca fiber internet paketlerini de tercih edebilirsiniz. Ev interneti tercihinizi de Vodafone’dan yana kullanabilirsiniz. Vodafone rehberliğinde size özel fırsatları keşfederek ayrıcalıklı bir kullanım avantajı elde edebilirsiniz.