Host ve Hosting Nedir? Barındırma Hizmeti Ne İşe Yarar?

28 Eylül 2023

Host ve Hosting Nedir? Barındırma Hizmeti Ne İşe Yarar?

İnternet hayatımıza birçok kolaylığın girmesine neden oldu. İnternet öncesi dönemlerde saatler belki de günler alan işlemler internet aracılığı ile dakikalar içerisinde çözülebilir bir hale geldi. İnternet hayatımıza bu kolaylıkların dışında birçok yeni kavram da getirmiş oldu. Bu kavramlardan biri de hosting hizmeti. Hosting ile ilgili merak ettiğiniz hosting nedir ve barındırma hizmetleri ne işe yarar gibi konular hakkındaki tüm detaylar için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Hosting Nedir?

 

Nasıl ki bilgisayarlarda veri saklamak için belli bir depolama alanına ihtiyaç duyuluyorsa web sitesi kurulumlarında da verilerin saklanması için bir depolama alanı gerekir. Oluşturduğunuz web sitesinde yer alan tüm belgelerin depolanması için 7 gün 24 saat hizmet veren bir depolama alanına ihtiyaç duyulur. Bu alan aynı zamanda web sitenizin sürekli olarak kesintisiz bir şekilde yayınlanması için de gereklidir. Bu depolama alanına genel olarak “sunucu” adı verilir. Peki hosting ya da host nedir? Hosting; bir kişiye ya da herhangi bir kuruma ait web sitesinin ve bu siteye ait tüm sayfaların kesintisiz bir şekilde yayınlanmasına imkân sağlayan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Barındırma hizmeti olarak da bilinen hosting web sitelerinin 7 gün 24 saat erişilebilir olmasını sağlar. Web hosting nedir sorusuna cevap verdikten sonra hosting hizmetinin hangi amaçlarla kullanıldığına biraz daha yakından bakalım.

 

Hosting Ne İçin Kullanılır?

 

Hosting ne işe yarar sorusu kullanıcıların en sık merak ettiği konulardan biridir. Hosting hizmeti her şeyden önce web sitenizin yayınlanması ve diğer kullanıcılar tarafından erişilebilir olması için gereklidir. Detaylı bir web sitesinden kişisel bir bloğa kadar tüm ölçeklerdeki web siteleri hosting hizmetine ihtiyaç duyar. Evlerimizde ya da işyerlerimizde kullandığımız bilgisayar ve ağ bağlantıları web sitelerini yayınlamak ve barındırmak için gerekli donanıma sahip değildir. Elbette kişilerin kendi sunucularını ve güçlü ağ bağlantılarını kurması da bir seçenektir ama bu oldukça maliyetli olacaktır. Bu nedenle bir web sitesi yayınlamak isteyen kişi ya da kurumların en iyi seçeneği bir hosting hizmetinden yararlanmaktır. Hosting firmaları kendilerinden destek alan müşterilerinin web sitelerini kendi sunucuları üzerinde barındırır. Bu sunucular da kendi veri işlem merkezlerinde yer alır. Bu sunucular en gelişmiş güvenlik sistemlerine ve en güçlü donanımlara / yazılımlara sahiptir. Müşteriler aldıkları bu hosting hizmeti için belli bir ücret öderler. Hosting nasıl yapılır konusu hakkında bir araştırma içerisindeyseniz bu işlemin tek başınıza gerçekleştirilebilen bir hizmet olmadığını ve profesyonel hosting hizmeti veren firmalar tarafından gerçekleştirildiğini de söyleyelim.

 

Hosting Türleri Nelerdir?

 

Hosting firmaları müşterilerine web sitelerinde kullandıkları web teknolojilerine ve web sitesinin amacına göre farklı hosting hizmetleri sunar. Bu da birçok farklı hosting türünün var olması demektir. Burada bir kullanıcı olarak kendi ihtiyaçlarınıza en uygun hosting hizmetini seçmeniz oldukça önemlidir. Örneğin bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız büyük barındırma hizmetleri sunan bir hosting hizmeti seçmeniz gerekirken yalnızca deneyimlerinizi paylaşacağınız bir blog oluşturmak için paylaşımlı hosting hizmeti olarak isimlendirilen daha küçük ölçekli hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara göre oluşturulmuş hosting hizmetlerine biraz daha yakından bakalım.

 

1.    Paylaşımlı Hosting

Hosting firmaları genellikle birden fazla kullanıcı ile kaynak paylaşım imkânı sağlayan hizmetler sunar. Seçtiğiniz planın özelliklerine bağlı olarak aynı hosting hizmeti üzerinde birden fazla web sitesi barındırmanız mümkün. Aynı zamanda pek çok hosting firması sınırsız trafiğe sahip hosting hizmeti de sunuyor. Bu da web site trafiğinizin herhangi bir dönemde üst sınırlara ulaşması durumunda herhangi bir ek maliyet ile karşılaşmamanız anlamına geliyor.

 

2.    VPS Sanal Sunucu

VSP, bir diğer adıyla özel sanal sunucular birbirinden bağımsız sanal makinelerle bölünmüş sunuculara verilen isimdir. VPS sanal sunucular garantili kaynaklardır ve başkaları ile paylaşılmaz. Paylaşımlı hostinge göre daha fazla kontrol imkânına sahip olduğunuz VPS sanal sunucular sayesinde daha esnek bir kullanım elde edersiniz. VPS sanal sunucular dedike sunuculara göre daha düşük bir maliyete de sahiptir.

 

3.    WordPress Hosting

Dünyada en sık kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress genellikle WordPress üzerinden blog oluşturan kişilerin en sık kullandığı hosting hizmetidir. WordPress hosting hizmeti %100 uygulama uyumluluğu bulunan bir hizmettir. WordPress kullanarak birkaç dakika içerisinde hazırladığınız web sitesini yayına alabilirsiniz.

 

4.    Dedike Hosting

Dedike sunucular tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziksel bir makine ya da bilgisayarları ifade eder. Kullanıcılar bant genişliğinden disk alanlarına kadar sunucunun tüm kaynaklarını kullanabilirler. Dedike sunucular yüksek trafiğe sahip web siteleri için oldukça uygun seçeneklerdir. Ancak maliyet açısından bakıldığında biraz daha yüksektir. Dedike sunucular hosting hizmetleri içerisindeki en büyük ve en güçlü hizmetleridir.

 

5.    Kurumsal Hosting

Kurumsal hosting hizmeti, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin kendilerine özgü ihtiyaçlarına göre oluşturulmuş hizmetlerdir. Kurumsal hosting hizmeti kullanıcılarına daha yüksek e-posta kotası ve daha yüksek SSD disk alanı sunar. Aynı zamanda bu hizmetin çok daha gelişmiş güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu nedenle daha yüksek web sunucu kaynaklarına ihtiyaç duyan web siteleri için oldukça etkili çözümler olarak nitelendirilebilir.

 

6.    Linux Hosting

Bazı web siteleri PHP, MySQL, Python gibi açık kaynak kodlaması ile tasarlanmıştır. Bu gibi web sitelerinin yayınlanması için en uygun çözüm ise Linux hosting hizmetleridir. Bu hizmeti kullanarak web sitenizin çok daha hızlı şekilde yükleyebilirsiniz.

 

7.    Windows Hosting

Microsoft’un yazılım teknolojileri daha kolay ve esnek web yazılımları oluşturmak için oldukça idealdir. Microsoft teknolojileri ile geliştirilmiş web siteleri yine bu teknolojilere uygun şekilde geliştirilmiş bir barındırma altyapısı ile hizmet vermek zorundadır. Windows Server işletim sistemi üzerinden geliştirilen bu hosting hizmetleri ile daha hızlı ve kesintisiz şekilde hizmet almanız mümkün.

 

8.    Bulut Hosting

Bulut hosting hizmeti yoğun bir trafiğe sahip web siteleri için en uygun barındırma hizmetleri içerisinde yer alır. Bu gibi web sitelerinin ihtiyaçları paylaşımlı hosting hizmetleri tarafından karşılanamaz. Böyle bir durumda web sitenizde yavaşlama ya da aksaklık yaşamamak için bulut hosting hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bulut sunucular her müşteriye özel izole bir barındırma hizmeti sunar.

 

Hosting Hizmeti Dışında Ne Tür Hizmetler Alınabilir?

 

Hosting (barındırma) hizmetleri ile ihtiyaç duyulabilecek farklı hizmetler de bulunur. Hosting firmaları genellikle barındırma dışında bu hizmetleri de kullanıcılarına sunar. Örneğin domain kayıt ve domain transfer hizmetleri bunlardan biridir. Birçok hosting firması müşterilerine hem domain kayıt hem de domain transfer hizmeti verir. SSL sertifikası da hosting firmalarının müşterilerine sunduğu bir diğer hizmettir. Web siteniz için oldukça önemli olan bu sertifikayı hosting hizmeti aldığınız firmadan talep edebilirsiniz. Son olarak hazır site kurma araçları da hosting hizmeti veren firmaların müşterilerine sunduğu hizmetlerden bir diğeridir. Eğer web sitesi oluşturmak konusunda teknik bir bilgiye sahip değilseniz ve web sitesi yazılımı / tasarımı için ek bir maliyet altına girmek istemiyorsanız hosting firmanızın size sunduğu hazır şablonlar üzerinden kısa süre içerisinde web sitenizi oluşturabilirsiniz.

 

Hosting hizmeti dışında ev ve iş yeriniz için internet hizmeti almak istiyorsanız da Vodafone’un sunmuş olduğu ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adreste hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!