Google Bard Nedir ve Nasıl Kullanılır?

28 Eylül 2023

Google Bard Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Son yıllarda sık sık duyduğumuz kavramlardan biri de yapay zekâ. Birçok alanda kendini gösteren ve insanların yaşamını kolaylaştırmayı hedefleyen yapay zekânın basit tanımı bilgisayar sistemlerinin insan zekâsını taklit etme yeteneği olarak yapılabilir. Gelecekte yapay zekânın kazanacağı ivme ve yaşadığı gelişim kimilerini endişelendirse de bugün kullandığımız yapay zekâ teknolojilerinin birçok anlamda hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Yüz tanıma sistemleri, akıllı ev sistemleri, sürücüsüz araçlar, sanal asistanlar ve navigasyonlar gibi birçok uygulama bugün günlük yaşam içerisinde kullandığımız yapay zekâ örneklerinden sadece birkaçı. Son dönemde hayatımıza dahil olmuş ve hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir yapay zekâ örneği de chatbot olarak isimlendirilen yapay zekâ destekli sohbet botları. Tıpkı karşınızda bir insan varmış gibi sohbet edebildiğiniz, dilediğiniz konuda bilgi alabildiğiniz hatta matematik problemleri çözdürebildiğiniz bu sohbet robotları şimdiden birçok kişinin vazgeçilmez araçları arasına girdi bile. Teknoloji devleri arasında yer alan Google da elbette ki bu furyadan geri kalmadı ve kullanıcıları için Google Bard isimli yapay zekâ sohbet robotunu geliştirdi. Şimdi hep birlikte Google Bard’ı yakından inceleyelim.

 

Google Bard Nedir?

 

Google Bard en kısa tanımı ile yapay zekâ desteğine sahip bir sohbet robotudur. Bard da diğer sohbet robotları gibi kullanıcıların kendisi ile sohbet etmesine imkân tanıyor. Google tarafından geliştirilmiş olan Bard LaMDA dil modelini kullanıyor. Bu dil modeli bir sinir ağı mimarisi olarak tanımlanan Transformer üzerine kuruldu. LaMDA dil modelinin en büyük avantajı çok daha az bir bilgi işlem gücü kullanıyor olması. Aynı zamanda ölçeklenebilirliğe ve daha etkili bir geri bildirime imkân tanıması da bu dil modelinin Bard’a kattığı ayrıcalıklardan. Aynı zamanda Google Bard Türkçe de dahil olmak üzere 40’ı aşkın dil desteğine de sahip. Yani Google Bard ile Türkçe dilinde iletişim kurabilirsiniz.

 

Google Bard’ı diğer sohbet robotlarından ayıran en önemli özelliklerinden biri de gerçek zamanlı veri sunması. Diğer sohbet robotları kendilerine yüklenen veriler kapsamında sınırlı süre zarfı içerisindeki bilgileri kullanıcılara sunabilirler. Ancak Bard, Google arama motoru optimizasyonu sayesinde tüm güncel bilgilere sahip. Yani Bard’a bir şeyler sorduğunuzda “Bu bilgiye sahip değilim” cevabı almanız neredeyse imkânsız. Sadece bu özelliği bile Google Bard’ı en favori yapay zekâ destekli sohbet robotu yapmaya yetiyor.

 

Google Bard Nasıl Kullanılır?

 

Google’ın geliştirdiği yapay zekâ destekli sohbet robotu Bard’ı kullanmak oldukça kolay. Öncelikle arama motorunuza Bard yazarak Google Bard’a giriş yapmalısınız. Ardından “Oturum Aç” butonuna tıklamalısınız. Bu aşamada eğer bir Google hesabınız varsa hesabınıza direkt olarak giriş yapabilir ya da kendinize bir Google hesabı açabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra “Bard’ı deneyin” butonuna basmalısınız. Bu aşamada Bard sizden Şartlar ve Gizlilik ile ilgili bir sözleşmeyi onaylamanızı ister. Bu sözleşmeyi onaylamanızın ardından Bard’ın arayüzüne erişmiş olursunuz. Bard’ı kullanmak için “Buraya bir istem girin” yazan kutucuğa istediğiniz şeyi yazarak Bard’dan size yanıt vermesini isteyebilir yani sohbeti başlatabilirsiniz.

 

Google Bard ile Neler Yapabilirsiniz?

 

Google Bard, birçok işlemi gerçekleştirebileceğiniz bir sohbet robotu. Özellikle de tüm bilgileri Google arama motorundan edindiği için oldukça geniş bir bilgi ağına sahip. Peki Google Bard ile neler yapabilirsiniz? Öncelikle Bard’dan merak ettiğiniz bir konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. İş için kullanmak üzere e-posta metinleri ya da mektuplar oluşturabilirsiniz. İhtiyacınız olan herhangi bir blog yazısını da yine Bard’a yazdırabilirsiniz. Eğer kod yazmak ile ilgili desteğe ihtiyacınız varsa Google Bard size bu konuda da yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken metin kutucuğuna nasıl bir kod yazdırmak istediğinizi girmek. Gerisini Bard halledecektir. Bunun dışında yazmış olduğunuz kodlarda bulunan hataları ayıklamasını da Bard’dan isteyebilirsiniz.

 

Google Bard sizin için çeviri de yapabilir. Her ne kadar bunun için farklı çeviri araçları kullanıyor olsanız da çeviri için Bard’ı kullanmanın farklı avantajları da var. Google Bard ile gerçekleştirdiğiniz tüm sohbetleri sabitleyebiliyor ve kaydedebiliyorsunuz. Böylece bir çeviri yaptığınızda kaldığınız yerden sohbete devam edebilme ya da dönüp sohbetinizi kontrol etme şansına sahip oluyorsunuz.

 

Bard, gerçekleştirdiğiniz sohbetleri başkaları ile paylaşma imkânı da sunuyor. Aynı zamanda sohbetlerinizi isimlendirme, aynı anda birden fazla sohbet sürdürme gibi özellikler de Bard’ın kullanıcılarına sunduğu ayrıcalıklardan. Ek olarak Google Bard ile oluşturduğunuz bir metni direkt olarak Google Dokümanlar’a ya da Gmail’e aktarabiliyorsunuz. Bu da çalışma sırasında ekstra zaman kazanmak demek.

 

Google Bard’da oluşturduğunuz tüm metinleri sesli şekilde dinleyebilirsiniz. Bunun için sohbet penceresinde sağ üst köşede yer alan ses butonuna tıklamanız yeterli. Yaptığınız her sohbet sol kenarda yer alır. Buradan sohbetleri sabitleyebilir ya da yeniden adlandırabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda sohbetlere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Google Bard Lens Desteği

 

Google Bard henüz deneme aşamasında olan bir sohbet uygulaması. Bunun anlamı Bard’ın sürekli güncelleniyor olması. Son olarak yapılan güncelleme ile Bard’a Google Lens desteği de eklendi. Örneğin Bard’a “İtalya’da nereleri görmeliyim?” diye sorduğunuzda Bard sizin için hazırladığı metin yanıtına görseller de ekleyecektir. Aynı zamanda siz de Bard’a soracağınız herhangi bir konu için istem kutusuna görsel ekleyerek sizin için bu görseli analiz etmesini isteyebilirsiniz. Google Lens desteği Bard için şu anda yalnızca İngilizce dilinde destekleniyor. Ancak Google Bard hızlı şekilde güncellendiği için bu özellik kısa zaman içerisinde diğer tüm dillerde de kullanılabilir hale gelecektir.

 

Google Bard ve ChatGPT Arasında Ne Gibi Farklar Var?

 

Yapay zekâ destekli sohbet robotları son dönemin en çok kullanılan uygulamalarından. Özellikle de bu anlamda dünyada en çok kullanılan sohbet robotlarından biri ChatGPT’ydi. Ancak ChatGPT bazı konularda kullanıcılara tam anlamı ile yeterli gelmiyordu. ChatGPT’ye rakip olarak geliştirilen Google Bard şimdiden birçok özelliği ile ChatGPT’yi geride bırakmayı başardı. Peki bu iki farklı chatbot arasındaki farklar neler?

 

Google Bard ile ChatGPT’yi birbirinen ayıran ilk ve belki de en önemli özellik sahip oldukları bilgilerin güncelliği. ChatGPT’ye güncel konular hakkında bir soru sorduğunuzda size sahip olduğu bilgilerin 2021’e kadar olan süreyi kapsadığını bu tarihten sonraki bilgiler için güncel kaynaklara bakmanızı önerdiğini söyler. Ancak Google Bard’da durum çok daha farklı. Google Bard sahip olduğu tüm bilgileri Google Arama Motoru üzerinden çektiği için en yeni ve güncel bilgilere sahip. Bu nedenle Google Bard size dilediğiniz her konuda rahatlıkla yardımcı olur.

 

Bu iki sohbet uygulamasının bir diğer farkı da kullandıkları dil modelidir. ChatGPT, GPT tabanlı bir uygulama iken Google Bard LaMDA dil modelini kullanır. Bu nedenle de Bard aynı soruya farklı tarzda yanıtlar verebilir. Yine bu model sayesinde Google Bard sorduğunuz sorulara çok daha hızlı şekilde yanıt verebilir.

 

Son olarak bu iki sohbet robotunun en belirgin farkı kullanıcı sayılarıdır. ChatGPT’nin günlük ortalama 100 milyon kullanıcısı bulunurken Google Bard’ın günlük 1 milyara yakın kullanıcısı bulunuyor. Bu da Google Bard’ın çok daha popüler bir yapay zekâ destekli sohbet robotu olduğunu gösteriyor.

 

Vodafone ile internetsiz kalmadan tüm ayrıcalıklardan yararlanmak için ev interneti hizmetinden yararlanın ve sınırlı süreli fırsatları keşfedin. ADSL ya da fiber internet paketlerini inceleyin, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenin. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!