Özellikle son dönemde bilgisayar almaya karar veren kişilerin karşısına çıkan bir kavram var. O da FreeDos. Freedos kavramı ile ilk karşılaşıldığında pek çok kişi etkinleştirilmemiş ücretsiz bir Windows sürümü olarak yorumluyor. Fakat, durum bununla sınırlı değil.
Bilgisayar üreticilerinin yüksek performansı daha uygun fiyata sunmak için tasarladıkları Freedos, aslında bilgisayarda bir işletim sisteminin kurulu olmadığını ifade eden bir terim.
Freedos bir bilgisayar satın alıp ilk açtığınızda BIOS ekranını ya da doğrudan donanım özelliklerini listeleyen siyah bir ekran karşınıza çıkıyor. Freedos işletim sistemi komutlar ile çalışan bir sistem. Bu nedenle de normal bilgisayar kurma veya kullanım şartlarına pek uyum sağlamadığını söylemek yanlış olmaz. Bunun yanı sıra FreeDOS ortamında bilgisayarınızın donanım kapasitesini tam anlamıyla kullanamayabilirsiniz. Bu ortamda çalışan bazı programlar olsa da bunlar genellikle ticari yazılımlar olduğu için bilgisayar kullanıcılarına genel olarak hitap etmekle güçlük çekebiliyor. Bu sebeple Freedos bilgisayar aldıktan sonra tercihinize göre Windows, Linux ya da Pardus gibi çeşitli işletim sistemlerinden birini tercih ederek, kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında ise kolaylıkla bilgisayarınızı istediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz. Çok merak edilen ve yeni bir bilgisayar alma kararına etki eden FreeDos terimini daha detaylı şekilde inceleyelim.
Kısaca FreeDos
FreeDos giderek bilinirliği artan bir terim. Bu nedenle de derinlemesine bilgi almak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazla.
Peki, FreeDos nedir?
Bilgisayarın işletim sistemsiz hâlini ifade eden önemli bir kavramdır. Dizüstü veya masaüstü farketmeksizin bilgisayar almaya karar verdiğiniz zaman seçtiğiniz bilgisayarın üzerinde FreeDos işletim sistemi yazısını fark edebilirsiniz. Bu yazı, alacağınız bilgisayara herhangi bir işletim sisteminin kurulmamış olduğunu ifade eder. Window 10 gibi işletim sistemlerinin cihazda kurulu olmaması, bilgisayarların daha uygun fiyatlar ile satışa sunulmasına neden olur. Fakat FreeDos laptop veya masaüstü bilgisayar ile herhangi bir işlem yapmanız mümkün değildir. Cihazı kullanmak için öncelikle bilgisayar programları arasında yer alan Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 gibi bir işletim sistemini yüklemeniz ve gerekli donanımları edinmeniz gerekir.
FreeDOS Bilgisayar Alınır mı?
Sık kullanılan işletim sistemlerinin hiçbirinin yüklenmediği bilgisayarlar FreeDOS olarak adlandırılıyor. Windows, Linux, Pardus gibi işletim sistemleri bilgisayarları alışık olunan şekilde kullanmaya olanak tanıyor. Bahsi geçen işletim sistemleri sayesinde, günümüzün gelişmiş programları kullanabiliyor ve en gelişmiş oyunları rahatlıkla oynanabiliyor. Yine aynı şekilde bu işletim sistemlerinde yüklenebilen Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla FireFox, Opera gibi çeşitli internet tarayıcıları sayesinde internette gezinmek mümkün bir hale dönüşüyor. FreeDOS işletim sistemi komutlar ile çalışan bir sistem. Bu nedenle de çoğu insanın alışık olduğu bir kullanım şekline uyum sağlayamıyor. Fakat, FreeDos işletim sistemi ile donanım kapasitesini tam anlamıyla kullanılamıyor. FreeDOS üzerinde çalışan bazı programlar varsa da bunlar genelde ticari uygulamalar olarak kişilerin karşısına çıkıyor.
Freedos Bilgisayarların Özellikleri
Freedos özelliğine sahip bilgisayarların diğerlerine göre sunduğu bazı avantajlar mevcut. Bu avantajlar göz önüne alındığında FreeDos bilgisayarların tercih edilirliği de artıyor. Freedos bilgisayarların daha uygun fiyatla satılıyor olması da sunduğu avantajlardan biri olarak kabul ediliyor. Çünkü bilgisayar üreticisi tarafından standart olarak yüklenen bilgisayarlarda işletim sistemi lisans ücreti ve yazılımı yükleyip kurma gibi ek ücretler de bilgisayarın satış fiyatı doğrudan eklenirken, FreeDos’ta budurumlar geçerliliğini kaybediyor. Bu gibi ücretleri ödemek istemeyen kullanıcılar daha uygun fiyatlar dahilinde Freedos bilgisayarlara kolaylıkla sahip olabiliyor.
Freedos bilgisayarlarda bir işletim sistemi yer almadığı için bilgisayarın hangi altyapıya sahip olacağına siz karar verebiliyorsunuz. Windows işletim sistemli bilgisayar kullanmaya devam etmek istiyorsanız ve elinizde daha önceden lisansı alınmış bir sistem varsa onu FreeDos bilgisayarınıza kolaylıkla yükleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra açık kaynak kodlarını kullanmayı tercih ediyor ve işletim sistemine herhangi bir bedel ödemek istemiyorsanız Linux işletim sistemini de seçebilirsiniz. Bu sayede yalnızca işletim sistemine değil, bilgisayarınızda kullanacağınız diğer Linux tabanlı programlar için de herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. İşletim sistemini kişinin kurması gerektiği fikri bazı kullanıcılara zor gelebiliyor. Ama, teknolojik alanda yaşanan gelişmeler daha çok kullanıcı odaklı olduğu ve herkesin kolayca işlem yapabilmesine olanak tanıdığı için, bu zorlayıcı durum ortadan kalkıyor. Freedos bilgisayarlar herhangi bir işletim sistemine sahip olmadan elinize ulaştığı için tercih ettiğiniz işletim sistemini yüklemek için bazı adımları izlemeniz şart. Bu adımlar için ekrandaki yönergeleri takip ederek kolayca kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Freedos Laptop Satın Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Freedos laptop satın almanın en büyük avantajı ayrı olarak herhangi bir işletim sistemine ücret ödenmemesi olarak kabul ediliyor. Bu şekilde de FreeDos bilgisayarlar uygun fiyat etiketleri sayesinde daha avantajlı bir alternatif haline dönüşüyorlar. Bunun yanı sıra kullanıcı satın aldığı bilgisayara istediği işletim sistemini rahatlıkla yükleyebiliyor. Kişi, işletim sistemine kendisi karar verdiği için kullanım alışkanlıklarına uygun olan işletim sistemini seçmekte özgür bırakılıyor. İşletim sistemi seçenekleri arasından Freedos bilgisayarınıza en uygun olanı seçilebilir ve bu sayede pratik bir bilgisayar kullanımı sağlayabilirsiniz.
FreeDos bilgisayar almanın dezavantajları için net bir cevap vermek zor. Çünkü genellikle dezavantaj olarak görülen, bilgisayara işletim sistemi kurma kısmıdır. Fakat bu durum bazı kişiler için avantaj olarak kabul edilmektedir. Kurulumu kişilerin yapması fikri, bazı kullanıcıların gözünü korkutabilir. Destek alarak bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
Freedos Bilgisayarlar Nasıl Kullanılır?
Freedos bilgisayarların diğer bilgisayar modellerinden önemli bir farkı vardır. FreeDos bilgisayar modelleri kullanmaya başlamadan önce format atılması gerekir. Format atma işlemi ise yaklaşık olarak bir saat süren pratik bir işlem olarak yorumlanabilir. Format atma işlemi sırasında ise bilgisayarın içerisine yüklenecek bir işletim sistemi ile bilgisayarınız kısa süre içerisinde kullanıma uygun hale gelecektir. Özellikle son zamanlarda FreeDos olarak satılan bilgisayarların sayısında gözle görülür bir artış vardır. Bunun en büyük nedeni ise kullanıcıların Windows işletim sistemine ek olarak para ödememek istemeleri olarak örneklendirilebilir. Freedos işletim sistemine sahip olan bir bilgisayar satın aldığınız zaman içerisine herhangi bir işletim sistemini kısa sürede yükleyebilir ve satın aldığınız bilgisayar modelini kullanmaya başlayabilirsiniz. Freedos bilgisayar modelleri içerisine işletim sistemi yüklendikten sonra diğer bilgisayarlardan hiç bir farkı bulunmadığı rahatlıkla söylenebilir.
Vodafone ayrıcalıkları ile internet paketinizi yenileyebilirsiniz. Öncelikle kullanım alışkanlığına göre sizin için ideal internet paketi hangisi öğrenebilirsiniz. Daha sonra Vodafone’un mevcut altyapınıza uyacak şekilde sunduğu ev interneti paketlerinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Seçiminizi ADSLinternet paketlerinden yana kullanabileceğiniz gibi fiber internet paketlerinden yana da kullanabilirsiniz. Fiber internet ve ADSL internet arasındaki farkları detaylı şekilde öğrenmek için, Vodafone rehberliğinde ilerleyebilirsiniz.